Hlavním bodem prosincového jednání zastupitelstva bude schvalování rozpočtu na rok 2022
Foto: Libor Sváček

Schvalování návrhu rozpočtu města na rok 2022 bude 14. prosince ve sportovní hale Klimeška hlavním bodem jednání zastupitelů. Jak uvedla Monika Bulánková, vedoucí ekonomického odboru, rozpočet je navržen jako schodkový s celkovými příjmy ve výši 506 milionů korun a celkovými výdaji 537 milionu korun. Schodek (deficit) je kryt peněžními prostředky z minulých let (tj. ze zůstatku na bankovních účtech) a toto krytí je obsaženo na řádku financování.

Příprava rozpočtu trvala jako každoročně již od letních měsíců. Rozpočet byl projednáván s vedoucími odborů, správci rozpočtových prostředků a diskutován na pracovním setkání vedení města, zastupitelů a radních. Podle slov starosty města Josefa Viktory (ANO) jsou daňové příjmy v porovnání s loňským rokem nižší, proto z vedení města vzešel pokyn všem vedoucím odborů a oddělení k co nejvyšším možným úsporám.

„V příjmové části rozpočtu jsou navrženy daňové příjmy ve výši 336 milionů korun, což je o 13 milionů korun méně oproti skutečnosti roku 2020, nedaňové příjmy jsou ve výši 78 milionů korun, což je také o 13 milionů korun méně než skutečnost roku 2020. Tato částka odráží hlavně vybrané pokuty, které se nerozpočtují. Naproti tomu v kapitálových příjmech je navržena částka ve výši 12 milionů korun, což je o 9 milionů korun více, než byla skutečnost roku 2020. V návrhu rozpočtu jsou zapojeny dotace ve výši 80 milionů korun, z toho je částka 31 milionů korun určená na krytí investičních výdajů,“ konstatovala Monika Bulánková s tím, že na straně výdajů jsou navržené částky v provozní části ve výši 427 milionů korun, což je proti skutečnosti roku 2020 částka o 4 miliony korun vyšší. Investiční výdaje jsou navrženy ve výši 110 milionů korun.

Na straně financování rozpočet obsahuje splátky úvěrů ve výši 27 milionů korun (-), zapojení zůstatku fondu rozvoje bydlení ve výši 1 milionu korun (+) a částečné zapojení zůstatku na běžných účtech ve výši 57 milionů korun (+).

„Mezi významné investiční akce pro rok 2022 se řadí ty, které přecházejí z roku 2021, takže Sankturinovský dům, Skatepark Klimešky, MŠ Trebišovská, chodník k ČKD, odvlhčení zimního stadionu a realizace varovných protipovodňových opatření,“ dodala Monika Bulánková. Rozpočet byl dne 26. 11. 2021 vyvěšen na úřední desce. Podrobněji k dispozici ZDE.

red

 

Zavřít menu