Nedostatek lidí na trhu práce trápí české firmy

Nedostatek lidí na trhu práce trápí české firmy. Přitom jen 19 procent postižených má v ČR práci. Dle 70 procent lidí přitom mohou být stejně výkonní, jako ti zdraví

Podle posledního šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) pracuje jen 19 procent z 1,152 milionu Čechů se zdravotním postižením. V České republice je přitom nízká nezaměstnanost a firmy mají problém najít kvalifikované zaměstnance. I proto je Mezinárodní den zdravotně postižených, který připadá na 3. prosince, příležitostí ukázat společnostem, že lidé se specifickými potřebami mohou být plnohodnotnou pracovní silou.

Podle 70 procent dotázaných jsou zaměstnanci se zdravotním znevýhodněním stejně výkonní jako jejich kolegové bez zdravotního postižení. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro neziskovou organizaci Revenium a společnost ExxonMobil. Na dotazy odpovědělo 1100 zaměstnanců napříč firmami a věkovými kategoriemi z celé České republiky. Právě společnost ExxonMobil se dlouhodobě snaží o osvětu v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Nedostatek informací u zaměstnavatelů

Ačkoli nezaměstnanost klesla na podzim na úroveň 3,4 procenta a firmy trápí nedostatek zaměstnanců, lidé se specifickými potřebami mají i nadále problémy získat práci. Podle odborníků za to může hlavně nedostatek informací na straně zaměstnavatelů.

"Vůbec nejčastějším nepochopením je to, že člověk se zdravotním postižením nemusí mít žádné viditelné postižení a může dělat odbornou a vysoce kvalifikovanou práci,“ vysvětluje Hana Potměšilová z organizace Revenium. Kvůli nedostatku informací tak řada společností neplní ani státem dané kvóty, podle nichž musí tvořit lidé se zdravotním postižením alespoň čtyři procenta pracovníků všech firem nad 25 zaměstnanců.

"Firmy začala k zaměstnávání kolegů se zdravotním postižením tlačit legislativa. Roli hraje také to, jak se oddaluje odchod do starobního důchodu. Diagnózy, které jsme v minulosti viděli u lidí ve starobním věku, jsou nyní běžné už u čtyřicátníků nebo pětačtyřicátníků. A ti chtějí pracovat a být užiteční,“ dodává Potměšilová.

"Lidé často neví, jak k lidem s handicapem přistupovat. U zaměstnavatelů navíc stále přetrvává domněnka, že pro člověka se zdravotním postižením platí v pracovně-právním vztahu určitá ochranná pravidla. Tak to přitom vůbec není a zákoník práce nezná žádná specifická pravidla pro tyto zaměstnance,“ doplňuje Lenka Kohoutová z Nadačního fondu pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Osvěta pomocí příběhů

Nepříjemné zkušenosti z pracovních pohovorů či nástupů do zaměstnání navíc mnohé z lidí se zdravotním postižením odrazují od toho, aby se o práci ucházeli. Skoro 60 procent dotázaných zaměstnanců například přiznává, že by jim u kolegů vadilo zdravotní postižení.

Příkladem toho, jak tuto situaci řešit, je společnost ExxonMobil. Ta přišla v roce 2019 s projektem, který vytváří pro zaměstnance se zdravotním postižením férové a přívětivé pracovní podmínky. Hlavní součástí programu je vzdělávání ostatních pracovníků a snaha přiblížit jim co nejvíce osobní zkušenosti lidí s handicapem. Zaměstnanci se tak prostřednictvím interních webových stránek a workshopů, videí i osobních setkání seznamují s příběhy lidí, kteří prošli léčbou rakoviny, nebo si třeba mohli vyzkoušet jízdu na vozíčku či zkusit, jaké to je mít omezený zrak.

"Nejde nám jenom o to, abychom plnili povinné kvóty. Chceme opravdu vytvářet rovné a příjemné pracovní prostředí pro všechny zaměstnance bez rozdílu, a to už od nástupního pohovoru,“ popisuje Lukáš Kozák, který je od roku 2007 sám na vozíčku a ve společnosti ExxonMobil je konzultantem, který poskytuje podporu zaměstnancům se zdravotním postižením a jejich začleněním do pracovního života, a stará se o to, aby se v rámci firemní inkluze a diverzity myslelo na zaměstnance se zdravotním postižením. Na Kozáka se zaměstnanci ExxonMobil mohou obrátit s jakýmkoliv zdravotním postižením a dotazy vztahujícími se k legislativě, administrativě, invalidnímu důchodu, nebo jakékoliv jiné oblasti.

"Aby se člověku dobře pracovalo, musí dobře vycházet se svými kolegy. Proto se ExxonMobil snaží vzdělávat své zaměstnance o zdravotních postiženích. Krom toho sdílením osobních příběhů firma zdůrazňuje hodnotu, kterou zaměstnanci se znevýhodněním společnosti přinášejí, a také vyzdvihuje fakt, že tito zaměstnanci mohou přispět stejným dílem jako kdokoli jiný. Společnost ExxonMobil by na tento unikátní projekt měla být právem hrdá,“ dodává Kozák k projektu, za který se společnost dostala do užších nominací na cenu Mosty, kterou uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR.

To, že ExxonMobil jde příkladem v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením, dále potvrzuje i její přítomnost na konferenci INSPO o technologiích pro osoby se specifickými potřebami, která se odehrála v říjnu tohoto roku. Společnost zde vystupovala jako inkluzivní zaměstnavatel, přičemž Kozák během své prezentace přiblížil návštěvníkům projekt, který koordinuje.

Situace se mění jen pomalu

Společností, které vycházejí vstříc zaměstnancům se specifickými potřebami, je u nás ale podle odborníků nedostatek. Ačkoli si tři čtvrtiny lidí nemyslí, že by měli jejich zaměstnavatel předsudky vůči lidem se zdravotním postižením, zaměstnání hledají jen velmi těžko.

Moderní pracovní postupy přitom výrazně usnadňují zaměstnávání osob s celou řadou zdravotních postižení. "Může jít o zkrácený pracovní úvazek, bezbariérové pracoviště nebo třeba o klouzavou pracovní dobu. To neznamená, že by zaměstnanec žijící se zdravotním postižením byl méně hodnotným zaměstnancem než zdravý kolega,“ zdůrazňuje Kohoutová.

Nejdůležitější je ale pozitivní přístup a osobní přístup ke každému zaměstnanci. "Pracoviště se snažíme přizpůsobit na míru každého jednotlivého zaměstnance přesně podle jejich potřeb. A pokud se setkají s jakýmikoli potížemi nebo otázkami, mohou se na mě kdykoli obrátit. Díky tomu na nic nejsou sami a jsou plnohodnotnou součástí naší společnosti,“ uzavírá Kozák.

Kontakt:

Josef Holík

PR.Konektor

josef.holik@prkonektor.cz

Klíčová slova ČR-hospodářství-zaměstnanost-menšiny-handicapovaní-firmy-PR.Konektor

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Média, společnost a životní styl
Finance, ekonomika
Obchod, marketing

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.