InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Timudej

    sobota 4.5 20:00 - MC Fabrika, České Budějovice

    Koncert.

  • Slavičí dům - pozvánka na benefiční představení

    sobota 4.5 19:30 - Třeboň, Divadlo J. K. Tyla

    Divadelní představení.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na táborské Poliklinice Světlogorská darovali ve čtvrtek krev také fotbalisté ze Soběslavi

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR – Na Poliklinice Světlogorská v Táboře byl ve čtvrtek 9. prosince opět odběrový den pro dárce krve. V současné době nemocnice hlásí nedostatek krve. Proto se řada lidí rozhodla udělat dobrou věc, vyslyšeli volání a přišli darovat životodárnou tekutinu, svou krev. Mezi dalšími příchozími se ve čtvrtek na darování krve do odběrového centra na poliklinice dostavili soběslavští fotbalisté. Skupinka čítala čtyři muže. Byli to fotbalisté Filip Vaněk, Jan Boháč, Tomáš Mazouch a jejich trenér Radek Hajič. Všichni šli darovat krev poprvé. „Přišla nabídka od předsedy našeho fotbalového klubu Spartak Soběslav pana Marka Nývlta. Tak jsme tady,“ řekl člen představenstva fotbalového klubu Radek Hajič. Marek Nývlt měl přijít také, ale nemohl se uvolnit z práce.

V odběrovém centru dárci napřed vyplnili dotazník. Po zaevidování do systému postoupili dárci do laboratoře, kde jim laborantka odebrala krev na rozbor. Na přístroji v laboratoři provedla rozbor krevního obrazu a u prvodárců také stanovení krevní skupiny. Po lékařské prohlídce dárce postoupil do čekárny před samotnou místností, kde jsou odběrová křesla.

Zdravotní sestřičky Naďa Boucnlíková a Helena Uhlířová v odběrové místnosti dárcům zavedly do žíly kanylu, přes kterou krev proudila do odběrového plastového vaku. Každého dárce Naďa Boucnlíková a Helena Uhlířová instruovaly, jak mají cvičit při odběru s rukou, ze které je odběr prováděný.

Sestřičky také vždy poučily každého dárce, co má v následujících dnech nejlépe pro obnovu krve jíst, například játra nebo červené maso. Také se v den odběru dotyčný nemá přepínat.

Když trenér Radek Hajič ještě ležel na odběrovém křesle, Filip Vaněk, Jan Boháč a Tomáš Mazouch už měli darování krve za sebou. Plánovali si již další odběr. Trenér určitě půjde s nimi. 

Fotbalisty přijel z Prahy pozdravit senátor Jaroslav Větrovský, který daroval krev spolu s mladovožickými fotbalisty na začátku listopadu.

Mezi dalšími dárci byli ve čtvrtek například Liškovi, tříčlenná rodina z Chotovin, nebo Simona Bohuslávková ze Sudoměřic u Tábora.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace