Pavel Brümer: Matterhorn

11. prosinec 2021

11. prosince slavíme Mezinárodní den hor, který jako významný den vyhlásila Organizace spojených národů. O jedné slavné evropské hoře se zpívá i v dnešních Hvězdách, hitech, legendách.

V americkém Coloradu se vlastně druhou hymnou stala píseň Johna Denvera „Rocky Mountain High“. Stalo se tak v roce 2007. Zpívá v ní o kouzlu Skalistých hor a v sedmé sloce také o tom, že příliš turistů hory ničí.

Nebo takové Mlžné hory. Že nevíte, kde leží? Na naší zeměkouli z meteorologického pohledu snad všude, geograficky však nikde, žádné se totiž tak nejmenují. I když znalci trilogie Pán prstenů by mohli namítat, že Mlžné hory je názevpohoří v Tolkienově legendárním kontinentu Středozemi. O mlžných horách se však zpívá v písni, kterou otextoval Jan Vyčítal, do nesnází se v nich dostal Michal Tučný, píseň se jmenuje Červená řeka.

A je tu ještě jedna krátká písnička o horách, přesněji o Alpách a její nejkrásnější hoře Matterhorn, jedné z nejpopulárnějších hor Evropy. Matterhorn byl poslední nezdolanou alpskou čtyřtisícovkou a výstup na něj byl dlouho považován za nemožný. Před stopadesáti lety byly pokusy dokonce tajné, protože lezení po horách bylo tehdy považováno za podivínství. Na Matterhorn dnes míří tisíce horolezců ročně, vždyť je nádhernou výzvou. Jak zpívá v písni, kterou sám otextoval, Pavel Brümer, „pokouší se znovu, kdo má více sil“.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.