Nejcennější trofejí Národního basketbalového muzea v Pelhřimově by měl být pohár pro mistry Evropy z roku 1946.

Nejcennější trofejí Národního basketbalového muzea v Pelhřimově by měl být pohár pro mistry Evropy z roku 1946. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Turnaj basketbalových nadějí dozdobí v Pelhřimově otevření muzea

Síň slávy českého basketbalu měla v Pelhřimově už bezmála dva roky nabízet basketbalovým fanouškům pohled do historie jednoho z nejpopulárnějších sportů u nás. Jenže přetrvávající covidová hrozba otevření Národního basketbalového muzea výrazně oddálila. Příští týden se však všechno změní.

V pátek 17. prosince se stane Pelhřimov centrem českého basketbalu. „Důvodem, proč bude basketbalová Síň slávy právě v Pelhřimově, je to, že basket tady má svoje jméno a úroveň a jezdí sem spousta lidí, hráčů i družstev. Navíc město o muzeum projevilo velký zájem,“ prozradil dlouholetý sportovní redaktor České televize Jakub Bažant, který je duchovním otcem celého projektu.

Právě on zapůjčí muzeu spoustu cenných relikvií. V expozici mají být dále dresy, trofeje nebo i koš, který si „zahrál“ ve filmu Zlatý podraz (2018) od režiséra Radima Špačka a scenáristů Jakuba Bažanta, Kristiny Nedvědové a Jiřího Závozdy. 

Spotovní drama mimo jiné vypráví o triumfu československé reprezentace na mistrovství Evropy mužů konaném ve Švýcarsku v roce 1946. A právě z něj pochází i nejcennější relikvie, která by měla být k vidění: pohár kontinentálních šampionů.

„Na páteční slavnostní otevření hlavní expozice Národního basketbalového muzea (v pátek 17. prosince v 17.00 v pelhřimovské sportovní hale) se moc těším. Pelhřimov čeká basketbalový svátek,“ měl jasno Václav Plášil, místopředseda pořádajícího BK Sojky Pelhřimov.

Za pozornost ovšem stojí také turnaj mladých basketbalových nadějí, který bude Pelhřimov hostit příští týden od čtvrtka do neděle společně s GBA Jindřichův Hradec.

„Young Guns GBA Invitational 2021 nabídne přestřelku budoucích basketbalových hvězd,“ představil Plášil akci, při níž poměří síly týmy z nejrůznějších koutů světa.

Účast potvrdila italská Stella Azzurra Řím, švédská akademie BK Rig, nizozemská Orange Lions Academy, továrna na talenty The Skill Factory z americké Atlanty a slovenský top tým Inter Bratislava. Český basketbal pak budou reprezentovat GBA Lions Jindřichův Hradec a GBA Sojky Pelhřimov.

Lukáš Stegbauer z GBA Jindřichův Hradec zakončuje na děčínský koš, prosadil se přes(zleva) Ondřeje Šišku, Ty Nicholse a Filipa Kroutila.

„Pro Sojky Pelhřimov je spolupořádání nejprestižnějšího tuzemského turnaje juniorů dalším milníkem v historii klubu. Díky partnerství s GBA Lions Jindřichův Hradec jsme naši dlouhodobou práci s mládeží posunuli na nový level. Je pro nás velkou poctou přivítat giganty evropského i zámořského basketbalu a vidět při hře budoucí hvězdy Euroligy i hráče s potenciálem hrát slavnou NBA,“ svěřil se Plášil.

Akce se uskuteční i přes přísná covidová opatření. „Hráčům i divákům zajistíme maximální bezpečnost v průběhu celého turnaje,“ slíbil Julian Beťko, ředitel pořádající Get Better Academy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž