Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Skladníkovi (†46) zakázali utéct před tornádem, zemřel v troskách. Živel srovnal se zemí celá města

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. prosince 2021
13:30

Spojené státy se těžce vzpamatovávají ze série tornád, které zasáhly na 8 států včetně Arkansasu, Illinois, Indiany, Kentucky, Missouri, Mississippi, Ohia a Tennessee. Počet obětí se pohybuje kolem 100, záchranáři se obávají, že bude ještě stoupat. Jednou z obětí je i Larry Virden (†46), který zemřel pod střechou skladu společnosti Amazon. Před smrtí ještě stihl napsat přítelkyni, uvedl list New York Post. Pod zřícenou střechou skladiště zemřelo podle hasičů 6 osob.

Virden své přítelkyni napsal, že mu nadřízení nařídili, aby v illinoiském skladu zůstal, dokud nepřejde bouřka. Jenže střecha masivního skladiště nápor tornáda nevydržela a zřítila se. „Od Larryho mi přišla zpráva, že plní náklaďák a připravuje se na cestu. Odepsala jsem, že je to v pořádku a že ho miluju. Pak ale psal, že Amazon ho odjet nenechá, dokud bouřka nepřejde,“ vypověděla Cherie Jonesová. S Virdenem spolu byli 13 let.

Stihl by to z práce domů?

Jonesová doplnila, že žili jen 13 minut od skladiště. „Psal mi v 20:23, to je 16 minut před tím, než mělo udeřit tornádo. Domů by to stihl,“ domnívá se Jonesová. Podle meteorologů skutečně tornádo zasáhlo oblast až po 20:39 tamního času. „Odepsala jsem mu s tím, že u nás se zatím jen blýská. Od něho už však zpráva nepřišla,“ svěřila se Američanka.

Virden, který pro Amazon pracoval teprve 5 měsíců, po sobě zanechal 4 děti včetně jednoho adoptovaného. Pár měl spolu tři vlastní děti ve věku mezi 9 a 12 lety. Jonesová z jeho smrti Amazon neviní. „Ne, nemůžou za to. Samozřejmě mě ale trápí co kdyby scénáře: Co kdyby mu povolili odejít? Stihl by to domů?“ uvedla Jonesová.

Zástupci Amazonu vzkázali, že dělali všechno proto, aby své zaměstnance dostali do bezpečí. Jonesová vysvětlila, že Virdenovi se práce pro Amazon líbila, protože mohl „pracovat venku a s lidmi“. Virden byl válečný veterán, která sloužil v Iráku. „Přímo před ním, nějakých 180 metrů, vybuchla raketa. Byl šťastný, že se odtamtud vrátil domů,“ řekla Jonesová k jeho vojenské službě.

Tornáda v USA: Larry Virden zemřel pod zřícenou střechou skladiště Amazonu. Na snímku Larry s rodinou. Tornáda v USA: Larry Virden zemřel pod zřícenou střechou skladiště Amazonu. Na snímku Larry s rodinou. | Facebook Larryho Virdena

Děti doma hledají tátu

„Řekl mi, že byl připravený zemřít,“ navázala. „Dětem se těžko chápe, že ho nyní zabilo tornádo. Můj nejstarší syn si myslí, že se táta každou chvíli vrátí domů. Pokaždé mu musíme říct, že táta už se nevrátí. Moje dcera se pořád ptá: Kde je táta? Kde je táta? Pak se rozbrečí, protože cítí, že je něco špatně,“ dodala Jonesová.

Skladiště otevřelo teprve loni v červenci a zaměstnávalo 190 osob, upřesnil Amazon. Dále doplnil, že zaměstnanci během práce mohou mít u sebe soukromé telefony, díky nimž mohou kontaktovat rodiny. Dříve společnost svým pracovníkům zakazovala během pracovní doby užívat své mobily. Toto nařízeno bylo během pandemie zrušeno.

Virdenova smrt a nařízení Amazonu, že má v bouřce zůstat ve skladu, pohoršila ostatní zaměstnance Amazonu. „Po tomhle rozhodně nebudu spoléhat na to, že mě Amazon ochrání,“ nechal se slyšet jeden z pracovníků. „A jestli zase zavedou zákaz osobních mobilů, podám výpověď,“ přidal se další. Amazon daroval 22,5 milionu korun na obnovu obcí kolem skladiště. Zároveň jsou zástupci společnosti v kontaktu s pozůstalými rodinami.

„Velice nás rozesmutnily zprávy o tom, že během tornáda v Edwardsville zemřeli členové naší pracovní rodiny. Naše myšlenky a modlitby jsou s jejich bližními a se všemi, které tornádo postihlo. Chceme rovněž poděkovat záchranářům za jejich obětavost a snahu,“ uvedla mluvčí Amazonu Kelly Nantelová v komentáři o neštěstí v Illinois.

Biden vyhlásil stav katastrofy

Nejen Illinois těžce strádá po živelné katastrofě, prezident Joe Biden v neděli pozdě večer místního času (dnes ráno SEČ) vyhlásil stav katastrofy pro stát Kentucky, který zasáhla tornáda. Díky kroku má stát nárok na další federální podporu, informovala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Bílého domu. Série tornád udeřila v noci z pátku na sobotu.

Počet zemřelých v Kentucky nakonec může být nižší než 80, jak v sobotu odhadoval guvernér Kentucky Andy Beshear, napsala agentura AP. V městečku Mayfield, kde tornádo srovnalo se zemí továrnu vyrábějící svíčky, se totiž podařilo najít celkem 90 ze 110 zaměstnanců továrny. Oznámila to společnost, která výrobnu provozuje, s tím, že se pohřešuje osm lidí a osm lidí zemřelo. Úřady dříve informovaly, že se podařilo z trosek vyprostit 40 lidí a panovaly obavy, že zbytek zahynul. Nyní prohlášení společnosti prověřují.

Tragédie v továrně na svíčky

„Mnoho zaměstnanců se shromáždilo v krytu, a když bouře skončila, továrnu opustili a šli domů. Bylo obtížné se s nimi spojit kvůli výpadkům elektřiny a telefonních linek. Doufáme, že se nám podaří najít i těch zbývajících osm,“ dodal mluvčí společnosti Bob Ferguson. „Podle některých prvních zpráv mohlo být v továrně až 70 mrtvých. I jeden je příliš, ale děkujeme Bohu, že to číslo je mnohem, mnohem nižší,“ řekl Ferguson agentuře Reuters.

„Stalo se to tak rychle, vichr ze všech stran, pak se ozvalo hlasité bum a všechno na nás spadlo,“ tak zkázu mayfieldské továrny na svíčky popsala Kyanna Parsonsová-Perezová. Žena skončila zavalená pod troskami, popsala, že ji „něco“ udeřilo do hlavy. „Kolegové křičeli bolestí, volali o pomoc nebo se modlili,“ nastínila. Parsonsová-Perezová v sobě našla sílu a bavila kolegy vtipy, aby je uklidnila. Nakonec sdílela živý přenos na Facebooku v naději, že jim někdo pošle pomoc.

„Nemohla jsem dělat nic jiného než děkovat Bohu,“ řekla poté, co ji konečně vysvobodili ze sutin. Parsonsová-Perezová sdílela i své obavy, pod troskami začala ztrácet cit v prstech u nohou. Naštěstí vyvázla jen s lehkými zraněními. Parsonsová-Perezová se pod troskami podruhé narodila, k neštěstí totiž došlo jen den před jejími narozeninami. 

Video  Nerudová v Blesku: O drahých energiích, dopadech covidu i prezidentské kandidatuře  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi