Barmský soud zřejmě vynese další rozsudek nad Su Ťij

foto Ilustrační foto - Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij.

Neipyijto - Barmský soud zřejmě vynese další rozsudek nad bývalou barmskou vůdkyní Do Aun Schan Su Ťij, která od únorového vojenského převratu čelí celé řadě obvinění. Dnes by měl padnout rozsudek za druhé obvinění související s porušením protikoronavirových opatření.

Už v pondělí 6. prosince byla Su Ťij odsouzena ke čtyřletému trestu vězení za podněcování k násilí a za první případ porušení protikoronavirových opatření, kterého se podle obvinění dopustila za své předvolební kampaně. Vojenská junta později uvedla, že jí trest zkrátila na dva roky.

Su Ťij je dále obviněná, že její ochranka používala nezákonně dovezené vysílačky; další obvinění bylo vzneseno kvůli tomu, že na používání těchto vysílaček neměla povolení.

V příštím roce by měl soud rozhodnout o obvinění na základě zákona o státním tajemství, který v zemi přetrvává z britských koloniálních dob a zakazuje "shromažďování, držení, zveřejňování nebo sdílení státních informací, které jsou přímo nebo nepřímo užitečné pro nepřítele". V případě, že soud Su Ťij shledá vinnou, jí hrozí až 14 let vězení.

Speciální soud navíc řeší čtyři případy obvinění proti Su Ťij v souvislosti s korupcí a zneužíváním pravomocí. Su Ťij tato obvinění označila za absurdní; zatím není známo, kdy by mohl soud vynést rozsudek, ale maximální trest za každý z bodů obžaloby je 15 let vězení a pokuta.

Od 1. února, kdy junta svrhla demokraticky zvolenou vládu a převzala moc v zemi, zahynulo v Barmě více než 1300 lidí. Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP), která zaznamenává oběti zásahů barmských bezpečnostních sil, uvádí, že dalších 7750 osob čelilo trestnímu stíhání, zatčení nebo odsouzení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.06.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pondělí 3. června 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď