ZAJÍMAVOST: Víte, kde je v Česku nejsevernější socha? Najdete ji u nás v kraji
images/edecinsko/Foto_2021/12_prosinec/1412sochakz.jpg
Zajímavosti

Šluknov - Město Šluknov na Děčínsku se pyšní hned několika nejsevernějšími „NEJ“, ale možná jste nevěděli, že má poměrně nově na svém území i nejsevernější sochu. Jde o obnovenou sochu svatého Jana Nepomuckého a najdeme ji ve Fukově za železničním mostem.

Autorem je mladý sochař Petr Štalzer s kolegy z AVU Praha, který ji zhotovil v roce 2019 a v říjnu provedl její první očištění a hydrofobizaci. Původní socha sv. Jana Nepomuckého byla zřízena v roce 1889 za 300 zlatých a financoval ji rodák Johann Hille. Sochu zhotovil sochař Leopold Zimmer (někteří šluknovští jistě dobře znají jeho sochu Krista ve spodní části městského hřbitova).

Bohužel, stejně jako téměř všechny ostatní fukovské stavby a stavbičky nepřežila válku a následnou řízenou likvidaci obce. Na více než půl století ji tak připomínala jen nálety zarostlá a listím zapadaná opěrní zídka a patka žulového soklu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru