Zemřel nestor české geologie a oceánologie Zdeněk Kukal

foto Geolog a oceánolog Zdeněk Kukal (na snímku z 25. září 2007).

Praha - Ve věku 89 let v neděli zemřel geolog a oceánolog Zdeněk Kukal. Specializoval se na sedimentologii a jako jeden z prvních Čechů na oceánologii a mořskou geologii. Je autorem 20 odborných knih a podobného počtu populárně-vědeckých knih. V letech 1992 až 1997 byl ředitelem České geologické služby (ČGS), která o jeho úmrtí informovala na svém webu.

Kukal nastoupil do předchůdce současné ČGS ihned po vystudování Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Nejprve se specializoval na výzkum sedimentů. Vznikaly převážně v mořích,což bylo jedním z důvodů, proč se Kukal později stal i oceánologem. Pro ČGS pracoval až do svých posledních dnů.

Řadu let strávil Kukal jako expert v cizině. Zpočátku při výzkumu moře na Kubě, poté byl profesorem na univerzitě v Bagdádu a stal se hlavním geologem v geologické službě Iráku, v letech 1977 až 1980 působil na Kuvajtské univerzitě. Později se zúčastnil řady oceánografických expedic v Atlantském oceánu, Perském zálivu nebo Černém moři, uvádí ČGS v Kukalově nekrologu.

V 90. letech minulého století stanul Kukal v čele ČGS. Mimo jiné se mu podařilo najít náhradu za dlouholeté sídlo ústavu v malostranských palácích, které připadly Parlamentu. Stal se jím bývalý Klarův ústav slepců v Praze 1, kde ČGS sídlí dodnes.

Kukal byl rovněž popularizátorem geologie a plodným spisovatelem. Za svůj život publikoval na 350 vědeckých prací v českých i zahraničních časopisech a stovky populárně-vědeckých článků. Přednášel pro veřejnost, spolupracoval s tiskem, rozhlasem a televizí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď