(Staro)nové legendy v Síni slávy. Vůjtek či Meixner se dočkali pocty

16. prosince 2021, 16:38

Dominik Dubovči

Síň slávy českého hokeje se rozšířila na 142 členů. Své čestné místo mezi legendami dnes slavnostně získali Čeněk Pícha, Stanislav Sventek (oba in memoriam), Jaromír Meixner a Vladimír Vůjtek. Jaké jsou jejich příběhy? A proč vybrali Hašek a spol. právě tato jména?

V galerii Harfa se krátce po poledni sjel typický hlouček lidí: hokejisté, novináři, funkcionáři, kameramani. Nebylo to však kvůli mezistátnímu utkání české reprezentace, jak bývá zvykem. Tentokrát šlo o ještě slavnostnější událost.

Do Síně slávy českého hokeje totiž její vedení v čele s Dominikem Haškem přijalo další čtyři legendy. „Většina členů komise je starší a kolegům v síni slávy pořád chyběli vynikající hráči z padesátých a šedesátých let. Nakonec jsme se i právě proto rozhodli sáhnout mezi takové osobnosti,“ vysvětlil výběr právě Hašek.

Na pódiu pak oznámil, komu náleží ona pocta. Čeněk Pícha, Stanislav Sventek, Jaromír Meixner a Vladimír Vůjtek. 

„Letošní rok je takový specifický, sáhli jsme více do historie,“ říká Hašek coby předseda dvanáctičlenné návrhové komise. „Čeněk Pícha je mistr světa z roku 1949, Stanislav Sventek je zase obrovská osobnost padesátých a šedesátých let z Plzně. Pan Jaromír Meixner pak patří do zlaté generace brněnského hokeje.“ 

A má pravdu. První oceněný Čeněk Pícha (1921–1984) hrával za národní tým krátce po druhé světové válce. Na mezinárodní scéně sehrál jako levé křídlo devatenáct zápasů a vstřelil pět gólů, především ale získal titul mistra světa a Evropy v roce 1949. Na tuzemských kluzištích pak vyhrál nejvyšší soutěž v roce 1951, kdy se stal zároveň nejlepším střelcem ligy. V nejvyšší soutěži celkem odehrál patnáct sezon, 138 zápasů a vsítil 101 gólů. 

Druhou legendou uvedenou do Síně slávy in memoriam je Stanislav Sventek (1930–2000), obránce Škoda Plzeň, ČH Bratislava, RH Brno a EHC Feldkirchen. S reprezentací má bronzy ze ZOH 1964, MS 1957 a 1963, ale také stříbro z MS 1961, kdy se stal zároveň mistrem Evropy. Jeho bilance v národní mužstvu činí 52 utkání a pět branek. Zajímavostí je, že dvakrát nastoupil i v nejvyšší fotbalové soutěži.

V šedesátých letech za československou hokejovou reprezentaci pravidelně nastupoval také obránce Jaromír Meixner (nar. 1940), držitel stříbrné medaile z MS v letech 1965 a 1966. Za reprezentaci odehrál 33 utkání a vstřelil tři branky. Je pětinásobným mistrem Československa z let 1962 až 1966. V nejvyšší soutěži odehrál 451 utkání a vsítil 87 branek. Po kariéře působil jako sportovní novinář.

Všichni ocenění dokonale splňují kritéria pro přijetí: jsou významnými osobnostmi, které se zasloužily o rozvoj a slávu hokeje. Jedna z legend tak dokonce činila ještě nedávno z pozice trenéra národního týmu. 

„Z novější generace jsme se rozhodli pro Vladimíra Vůjtka, vynikajícího hráče i trenéra, který dosáhl úspěchů u nás, v zahraničí, i na mezinárodní úrovni,“ uvedl Hašek.

Posuďte sami – Vladimír Vůjtek (nar. 1947) hrál v útoku Vítkovic, Dukly Trenčín i Karviné. Po hráčské kariéře začal trénovat a v devadesátých letech slavil úspěchy, když dvakrát dotáhl své oblíbené Vítkovice do finále nejvyšší tuzemské soutěže (1993, 1997). V roce 1995 získal stříbro i se Zlínem.

S Jaroslavlí pak jako první cizinec na lavičce vyhrál ruskou Superligu, a to dokonce ve dvou navazujících sezonách (2002, 2003). A cenný kov získal i s reprezentací, ovšem slovenskou (stříbro z MS 2012). Český národní tým vedl jen po dobu jednoho roku, když přijal nabídku svazu i přesto, že už byl v důchodu.

Foto: Archiv Komety, Jíří Grulich

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz