Vinaři s napětím očekávají konec roku

„Kromě sektů jdou v tomto období rychle na odbyt i tichá přívlastková a jakostní moravská vína. Obchodníci u těchto druhů zaznamenávají během svátků průměrně až dvacetiprocentní nárůst prodeje," uvedla Ladislava Antálková, obchodní ředitelka VINIA Velké Pavlovice. Samotné VINIUM si věří o něco víc, protože očekává zvýšení prodeje těchto vín přibližně o dvacet pět procent. Pro vinaře je konec letošního roku velká šance, jak alespoň částečně zmírnit období covidové pandemie, kdy jim významně klesly tržby. „Vše je ovlivněno nejen pandemií, ale současnou situací.

Všude kolem nás se zdražuje. Energie, potraviny, hypotéky, benzín a nafta. Lidé začínají šetřit a je logické, že se to projeví. Ve vinařství je to navíc složitější, protože velikost a kvalita úrody jsou silně závislé na počasí. To letošní se bohužel příliš nepovedlo. Chladné a deštivé jaro udělalo své,“ řekl Václav Osička, provozně výrobní ředitel společnosti.

„I přesto se dá říci, že obliba moravských vín neustále roste. Mezi nejoblíbenější patří Pálava, Tramín červený a Rulandské šedé. Stále vedou polosuchá vína, která jsou díky zbytkovému cukru krásně zakulacená a plná. S potěšením sledujeme, že i klasické, tzv. staré odrůdy si získávají opětovně svou oblibu. Mezi ně patří Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Neuburské či Svatovavřinecké. I tato poslední dobou tak trochu opomíjená vína si nacházejí své konzumenty,“ doplnila ho Ladislava Antálková. To je velmi pozitivní trend. Ve vinicích jsou totiž tyto odrůdy historicky vysázeny a je opravdu škoda vzdát se těchto našich přírodních skvostů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info