Mandous prý hraje nohama daleko lépe než Kolář. Už ho do branky nepustí a za rok odejde do zahraničí, věští Buchta

Mandous prý hraje nohama daleko lépe než Kolář. Už ho do branky nepustí a za rok odejde do zahraničí, věští Buchta

Miloše Buchtu svého času vystrnadil z olomoucké svatyně nynější slávista Aleš Mandous, jenž něco podobného provedl v poslední době v Edenu také Ondřeji Kolářovi, který mu dal šanci, jíž nepustil, kvůli svému zranění.

Když se přitom v létě 2018 vracel Mandous ze Žiliny, na trénincích Sigmy prý nebyl lepší než on či Reichl a při brankářských nácvicích dokonce chodil hrávat stopera do pole. "Snad se na mě Mandy nenaštve, ale on tehdy na tréninku nebyl lepší než my. Fakt ne. Mrzelo mě, že mi nikdo nevysvětlil, proč jsem najednou odstavený. Vím, že už jsem měl nějaký věk a klub asi přemýšlel o budoucí náhradě, ale po těch letech jsem čekal asi trošku lepší konec. Zpětně jsem se dozvěděl, že Mandy musel chytat, protože mu v létě končila smlouva a oni si ho potřebovali otestovat, zda na to má. Šel do toho s čistou hlavou, neměl co ztratit. Utkání se mu povedla a dostal novou smlouvu. Na soustředění se mu pak řeklo, že bude jasná jednička. Tam se to zlomilo i v jeho hlavě. Na druhou stranu musím říct, že si to zasloužil. Muselo ho štvát, že na Slovensku i v Olomouci jen vysedává na lavičce nebo na tribuně. Ale skousl těžkou pozici a hodně na sobě pracoval. Je to poctivej kluk," chválil aktuální sešívanou jedničku se spoustou čistých kont v řadě rodák ze Svitav, jehož vyjádření nabídl iSport.cz.

To, že je Mandous nynějším slávistickým brankářem číslo 1, ho nepřekvapuje, neboť o něm má lepší mínění, než o Ondřeji Kolářovi. V minulosti ostatně chytání za obranou Slavie zlehčoval. "Neříkám, že je lehké chytat ve Slavii, protože přijde třeba jedna těžká střela za zápas, stoprocentní šance nebo zlomová penalta a vy ji musíte chytit. Ale jsou i utkání, kdy se v její brance nudíte. Kolář pomalu nechytal ani ve Varnsdorfu a v Liberci začal nastupovat jen proto, že odešel Dúbravka. Povedla se mu půlsezona a měl štěstí, že si ho trenér Trpišovský vzal s sebou do Slavie. V lize bych napočítal minimálně pět jiných gólmanů, kteří se mi v každé sezoně líbili víc. Není to žádná megahvězda, ale je mi líto, co se mu stalo na Rangers. Ten zákrok ho bohužel poznamenal," přidal na stránkách Deníku Sport Buchta, jenž v minuloti prošel také Trenčínem nebo Prešovem.

Mandousův sportovní příběh prý nemá daleko k pohádce a podle něj ho v budoucnu čeká i zahraniční výzva. "Problém s lýtkem, pět let čekání na šanci, pak jednička v Sigmě, první šťastná pozvánka do repre, dvojka na Euru, přestup do Slavie, série bez gólu. Možná jsem byl dřív trochu zatrpklý, že mi vzal místo, ale za to mohli jiní. On ne. Teď mu opravdu upřímně fandím. Nohy má fantastické. Jestli si ve Slavii mysleli, že Kolář jimi hraje dobře, tak já vám garantuji, že Mandy hraje nohama daleko lépe. Vážně. Já s ním trénoval a viděl to na vlastní oči. Kam chtěl kopnout, tam balon opravdu šel. Z ruky i ze země. Má velmi dobrý nákop. Z toho ze začátku těžil a časem přidal i nadstavbu – chytání. Koláře už do branky nepustí a za rok odejde do zahraničí. Třicet je pro gólmana super věk. Pamatuju si to u sebe. Ve třiceti jsem se v Rumunsku cítil nejlépe v kariéře. Fyzicky i mentálně. Trenér mě kolikrát musel na tréninku usměrňovat, ať už klukům něco pustím. Mandy je na očích ve výborném klubu, který pravidelně hraje Evropu. Neříkám, že si pro něj přijde top mančaft z Ligy mistrů, ale dobrý celek z některé renomované soutěže nabídku pošle," předpověděl na serveru isport.blesk.cz vytáhlý Buchta.

A co dál? Ozývají se i hlasy, že Kolář se vrátí do brány na jaře, odchytá druhou polovinu sezonu, aby mohl být v létě prodán a Mandous bude hájit tři sešívané tyče opět až od léta 2022. "Podle mě jsou tři varianty. První: Koláře prodají teď v zimě. Sice pod cenou, ale dostanou aspoň nějaké peníze a Mandymu bude krýt záda Stejskal. Druhá: budou chtít Kolářovu cenovku zase našponovat, takže odchytá jaro a prodají ho lépe v létě. Podobně to udělala Sigma na jaře, kdy musel chytat Mandy místo Macíka, aby se prodal. Třetí: kašleme na peníze, to znamená, že ho neprodají, ale budou mít dva kvalitní gólmany. Když se jeden zraní, nenastane panika. I když Kolářova výplata je na dělání dvojky asi příliš vysoká," uzavřel na webu isport.blesk.cz někdejší brankář Gaz Metanu Medias či Rapidu Bukurešť.

Odejdou Šádek a Svoboda z vedení LFA? Jak s Berbrem a Malíkem navzdory řádům cpali Brno do ligy, zachraňovali „horníky“ a potopili Duklu

Zdroj: isport.blesk.cz