STARÁ ŠUMAVA: Nejslavnější melodie Vánoc

STARÁ ŠUMAVA: Nejslavnější melodie Vánoc

Tichá noc, svatá noc!
Jala lid v blahý klid.
Dvé jen srdcí tu v Betlémě bdí,
hvězdy při svitu u jeslí dlí,
v nichž malé děťátko spí,
v nichž malé děťátko spí!
Tichá noc, svatá noc
Co anděl vyprávěl,
přísed s jasností v pastýřův stan,
zní již s výsosti, s všech země stran:
„Vám je dnes Spasitel dán,
přišel Kristus Pan!“
Tichá noc, svatá noc!
Boží láska, si s úsměvem hrá
zpod zlaté řasy k nim vyzírá,
že nám až srdéčko plá,
vstřícmu vděčně plá,
vstříc mu věčně plá!

Kde bylo, tam bylo, byl jednou jeden kostelík, kde se porouchaly varhany. I tak bychom mohli začít vyprávění o téměř pohádkovém příběhu s lehkým nádechem detektivky, který se však skutečně stal a jemuž vděčíme za nejslavnější vánoční píseň všech dob.

Nebyl to ani zázrak, ani dílo na zakázku bohatému pánovi. Píseň nesložili žádní slavní autoři, nýbrž dva zcela neznámí skromní a pokorní muži, kteří tak učinili spíše z nouze.

Tichá noc se díky náhodě zrodila téměř před 200 lety ve vesničce Oberndorf pod Alpami, obklopené mírně zvlněnou krajinou s loukami a lány obilí, nad řekou Salzach nedaleko Salcburku. Bylo po napoleonských válkách, psal se 24. prosinec 1818, Štědrý den, kdy mladého, šestadvacetiletého pomocného faráře při psaní kázání na slavnostní mši vyrušil jeho příležitostný varhaník a učitel v nedaleké škole z Arnsdorfu. “Důstojný pane, půlnoční mše bude bohužel bez hudby,” oznámil sklesle Franz Xaver Gruber. “Jak to? Co se, proboha, stalo?” zeptal se vyplašeně farář Josef Mohr.

“Varhany vypověděly službu. Měchy jsou děravé. Možná je prokousaly myši. Do večera je určitě neopravíme,” dodal zkroušeně Franz. Dobře věděl, že chyběly peníze jak na opravu kostela svatého Mikuláše, tak na kontrolu varhan. A že opravář dorazí nejdříve za několik týdnů. Půlnoční však nesměla zůstat bez hudby. Nezbývalo tedy nic jiného než najít řešení. Mohr si vzpomněl, že má v šuplíku vánoční báseň, kterou napsal před dvěma lety. Oslavu noci, v níž se narodil spasitel. “Franzi, co kdybyste k ní složil hudbu? Postačí pěkná jednoduchá melodie pro půlnoční mši, kterou snadno zahrajeme na kytaru.”

Gruber nelenil, velice rychle ji složil a ještě snad ani nezaschl inkoust a už pospíchal mrazivým podvečerem s hotovou písní na faru. Tichá noc byla na světě. Pro dva sólové hlasy, sbor a kytaru. Vybrali tři chlapce a tři dívky a začali zkoušet.

O půlnoční mši 24. 12. 1818 měla premiéru v kostelíku sv. Mikuláše v Oberndorfu. Farář Mohr zpíval tenor a doprovázel na kytaru, učitel Gruber zpíval bas, dětský smíšený sbor se zhostil refrénu. Tichá noc vyjadřovala klid i nádheru štědrovečerní noci: “Stille Nacht, heilige Nacht, alles schläft, einsam wacht…” Působivá a zároveň jednoduchá melodie se vryla všem do paměti. Naštěstí, protože notový part se nedochoval. Ode dne, kdy tato melodie zazněla poprvé, se stala velmi oblíbenou. „Tichá noc“ byla přeložena do více než 100 různých jazyků a téměř každé vánoční album obsahuje nějakou verzi této známé písně.

Tady, ale její úžasný příběh nekončí.

Možná jste již slyšeli příběh o vánocích během první světové války z roku 1914, kdy němečtí a britští vojáci vyhlásili neoficiální klid zbraní, zatímco trávili Vánoce v blátivých zákopech na severu Francie. I když historické záznamy uvádějí, že si podali ruku, vyměnili dárky a vyprávěli příběhy, jeden voják napsal, že první tóny, které se onen Štědrý večer nesly zákopy, byl zpěv německých vojáků. Přestože britští vojáci nerozuměli slovům zpívaným v němčině, rozpoznali melodii známé písně, která jim dodala odvahu k tomu, aby pomalu vyšli ze zákopu a setkali se svými spolubojovníky. Ne jako se svými nepřáteli, ale jako s muži, kteří by, stejně jako oni, nejraději trávili Vánoce doma a ne v zablácených zákopech. Jsem si jistá, že tito vojáci byli ovlivněni touhou být na Vánoce doma, ale přesto se nedokážu ubránit myšlence, že tato jednoduchá koleda zažehla v srdci těchto vojáků plamínek porozumění a míru.

Ať již se nacházíte v jakékoli situaci, toto jednoduché a přesto mocné svědectví o Kristově narození, vám může pomoci silně pociťovat přítomnost Ducha pokaždé, když slyšíte slova Tiché noci. Tato píseň, díky pokornému a jednoduchému svědectví o Spasiteli, přináší pocity klidu a radosti a pokaždé, když ji slyším, a raduji se z vědomí, že „přišel Kristus Pán!“

 

Připravuje: Miroslav KŮS ANDRES

Foto: archiv autora

(Z cyklu Stará Šumava)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře