V Uherskohradišťské nemocnici už se očkují děti od 5 do 11 let

Foto: televize TVS
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Uherskohradišťská nemocnice už začala s očkováním dětí od 5 do 11 let proti onemocnění covid-19. Vakcínu jim aplikují dětští lékaři.

K očkování dětí je určena stejná vakcína jako pro dospělé, liší se však její množství. Pro vakcinaci dětí stačí třetinová dávka té dospělé. Také reakce po očkování se u dětí může projevit stejně jako u dospělých, a to bolestí paže či teplotou.

Zatím máme asi sto zájemců. Neevidujeme žádné komplikace a vše probíhá hladce,“ uvedla vedoucí očkovacího centra Irena Baroňová.

Při očkování dětí musí být v očkovacím centru přítomen lékař s pediatrickou atestací, ten jediný totiž ze zákona může dětem vakcínu aplikovat.

Já osobně považuji toto očkování u dětí za velmi důležité. Když se ohlédnete zpět, tak velké množství pozitivních případů bylo mezi dětmi, které navštěvovaly školy a školky. Průběh nemoci sice může být u dětí velmi lehký, ale pokud děti očkované nejsou a jsou nakažené, můžou ohrozit své rodiče a prarodiče,“ říká pediatr Vladimír Zapletal.

Zvážit očkování by měli především rodiče dětí, které jsou chronicky nemocné nebo obézní. Očkování je žádoucí zejména u dětí, které mají neurologická, genetická nebo metabolická onemocnění a trpí chronickým onemocněním dýchacích cest.

Vím, že jsou lidé, kteří vakcinaci odmítají. Je to věc svědomí každého z nás. Myslím si ale, že by měli tito lidé brát ohled také na ty, kteří jsou více ohrožení, nejen na sebe. Pokud někdo říká, že vakcína není vyzkoušená, když ji na zemi dostalo už pět miliard lidí a nejsou evidovány prakticky žádné velké problémy, tak si myslím, že to není pravda. Nemůžu samozřejmě předjímat, že se neobjeví nějaký problém třeba po deseti letech, ale to nemůže nikdo. Pokud bychom uvažovali tímto způsobem, tak bychom tady ještě dnes měli pravé neštovice nebo chabou dětskou mozkovou obrnu,“ myslí si Zapletal.

Očkování u dětí povinné není a rozhodnutí, zda nechat děti očkovat, nebo ne, je pouze na jejich rodičích jako na zákonných zástupcích.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x