Eredivisie - souhrn 18. kola: PSV Eindhoven znovu vede

21.12.2021, 20:42, aktualizováno 23.12.2021, 22:57
Komentáře a souhrny
Sebastien Haller (© AFP)
Ajax rozstřílel Sittard a vyhoupl se na první místo, ve čtvrtek ho pak opět předskočilo PSV. Feyenoord veze tři body z Heerenveenu. Alkmaar má formu a v úterý večer si připsal další vítězství, tentokráte proti Groningenu. Vitesse atakuje přední pozice a ve sbírání bodů pokračovalo i proti Zwolle...

Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk 1:1

23.12.2021 21:00

Góly: 39. Vito van Crooij - 27. Jens Odgaard

Poslední zápas tohoto roku nejvyšší nizozemské soutěže svého vítěze nakonec neměl, rotterdamská Sparta totiž nedokázala přerušit šestizápasovou sérii bez tříbodového zisku a nyní potřetí za sebou remizovala, když se s Waalwijkem rozešla smírně v poměru 1:1. V tabulce se proto vyhoupla na šestnáctou barážovou pozici o skóre před sedmnáctou Spartu, RKC patří patnáctá příčka a oproti čtvrtečnímu rivalovi má na kontě o tři body více.

Oba celky tak ve zbývajícím průběhu Eredivisie rozhodně mají co napravovat a určitě se co nejdříve pokusí vzdálit obávanému sestupovému pásmu. V úvodních pětadvaceti minutách se v deštivém počasí nic zajímavého nepřihodilo, ovšem poté se hosté z ničeho nic dostali do vedení. Nedorozumění v rozehrávce protivníka využil Jens Odgaard a z hranice šestnáctky dokázal překonat povedenou ranou bezmocného brankáře Okoyeho.

Domácí se však nevzdali a necelých deset minut před přestávkou srovnali stav. Přetažený centr z rohového kopu přistál na kopačce Auassara, který ho okamžitě posunul do předbrankového prostotu a tam usměrnil míč doprostřed poloprázdné sítě důrazný Vito van Crooij. Od tohoto okamžiku se hrálo mnohem aktivněji a oba brankáři si připsali na konto několik zákroků, nicméně o gólové možnosti se nejednalo.

Po změně stran se obrázek hry příliš neměnil a ani jeden celek především nechtěl udělat chybu v defenzivě. Teprve v samém závěru byly k vidění solidní příležitosti po jedné na obou stranách. Nejprve v 87. minutě napřáhl ze střední vzdálenosti domácí Osman a břevno vskutku minul o několik decimetrů, vzápětí na opačné straně obešel Stokkers dokonce i Okoyeho, jenomže závěrečnou střelu uspěchal a branku Sparty výrazně minul.

Více informací k zápasu

PSV Eindhoven - Go Ahead Eagles 2:0

23.12.2021 18:45

Góly: 9. Philipp Mwene, 78. Cody Gakpo

Eindhovenský celek zvládl své závěrečné utkání tohoto kalendářního roku a po výhře 2:0 nad nováčkem Go Ahead Eagles se vrátil zpět do čela Eredivisie se ziskem třiačtyřiceti bodů, před druhým Ajaxem má náskok jediného bodů a na třetí Feyenoord stále drží čtyřbodový odstup. Hosté se svým dosavadním účinkováním nebudou zklamaní, jelikož jim náleží jedenácté místo s jednadvaceti body a před šestnáctou barážovou příčkou Fortuny jsou o osm bodů.

Domácí favorit vstoupil do tohoto čtvrtečního utkání naprosto skvěle a hned svou první vážnější příležitost z 9. minuty přetavil ve vedoucí gól. Ze střední vzdálenosti totiž napřáhl Philipp Mwene a nádhernou ranou usměrnil míč přímo k levé tyčí. Pak se vyložené možnosti naprosto vytratily a zajímavá opět byla až závěrečná pětiminutovka úvodního dějství. Nejprve po rohovém kopu nebezpečně hlavičkoval Carlos Vinicius, ovšem brankář Hahn předvedl jistý zákrok.

V nastaveném čase stanul ve stoprocentní pozici Vertessen, nicméně se svou šancí naložil bídně a balón poslal až na zcela prázdné tribuny. Hosté z Deventeru ve druhém poločase bojovali a snažili se srovnat, jenže jejich naděje se výrazně snížily v 68. minutě, neboť to Joris Kramer přehnal s razancí v souboji s protihráčem a rozhodčí Higler mu po přezkoumání videozáznamu udělil přímou červenou kartu.

Go Ahead i v oslabení mohlo senzačně vyrovnat za dalších sedm minut, ale pokus Brouwerse prolétl těsně vedle pravé konstrukce. PSV vsítilo svou druhou rozhodující trefu v 78. minutě, kdy Romero vybojoval balón na pravé straně pokutového území a vzápětí ho předložil před prázdnou branku Codymu Gakpovi, jenž se zblízka nemýlil. Poté ještě mohl skórovat Mauro Júnior, avšak Hahn ho vychytal naprosto vynikajícím zákrokem.

Více informací k zápasu

FC Utrecht - FC Twente 1:1

22.12.2021 21:00

Góly: 90+5. Mimoun Mahi - 17. Ricky van Wolfswinkel

Twente znovu prokázalo svou obrovskou sílu a na půdě favorizovaného Utrechtu dlouho vedlo, ovšem i kvůli vyloučení českého krajánka Michala Sadílka nakonec přišlo o jednobrankový náskok v páté minutě nastavení a svou třízápasovou vítěznou šňůru na ligové scéně tedy neprodloužilo. Na druhou stranu neprohrálo v Eredivisii již posedmé v řadě a do nového roku půjde z velice solidní šesté pozice se ziskem dvaatřiceti bodů.

Utrecht naopak potvrdil trápení z konce tohoto kalendářního roku, neboť momentálně nevyhrál pětkrát za sebou a navíc z předchozích osmi střetnutí zvítězil pouze jednou. V tabulce proto přezimuje až na sedmém místě s devětadvaceti body. Klub z Enschede začal skvěle a po úvodní opatrnější čtvrthodině se dostal do vedení zásluhou svého nejlepšího střelce Rickyho van Wolfswinkela, jenž se v tomto ročníku prosadil již podeváté.

Ten díky dostatečnému důrazu získal míč před brankářem Paesem, vzápětí ho elegantně obešel a nakonec nekompromisně zavěsil pod břevno. Domácí se až do konce úvodního dějství vůbec k ničemu nedostali a naopak krátce po změně stran mohli inkasovat podruhé, ale povedenou hlavičku Proppera skvěle zlikvidoval pozorný Paes. Svěřenci trenéra Rona Janse si výrazně zkomplikovali situaci v 51. minutě.

Právě Sadílek ve středu hrací plochy naprosto zbytečně udeřil Douvikase loktem do krku a rozhodčí Martens mu bez váhání ukázal přímou červenou kartu. Utrecht od tohoto okamžiku tlačil, jenže na defenzivu oslabeného protivníka ne a ne vyzrát. Necelou čtvrthodinu před závěrečným hvizdem mohl inkasovat druhou rozhodující trefu, jelikož síť za zády Paese rozvlnil Troupée, nicméně jeho branka okamžitě nebyla uznána kvůli útočnému faulu.

Domácí přetavili svou obrovskou převahu ve vyrovnávací gól v samém závěru tohoto středečního zápasu, když nenápadný oblouček Boussaida přistál na hlavě Mimouna Mahiho a ten chladnokrevně uklidil míč pod horní tyčku kolem marně se natahujícího gólmana Unnerstalla. Téměř devítiminutové nastavení provázely silné emoce až do úplného konce, avšak na výsledku se již nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - Fortuna Sittard 5:0

22.12.2021 21:00

Góly: 14. Daley Blind, 22. Antony, 82. Devyne Rensch, 90. Sébastien Haller (pen.), 90+2. Sébastien Haller

Ajax bez potíží zvládl poslední měření sil roku 2021, pěti góly smetl Fortunu, která se před tímto duelem nacházela na šestnáctém místě tabulky, a minimálně do čtvrtečního večera se v průběžném pořadí posunul do samého čela. Jeho výhru mu zajistily trefy Daleyho Blinda, Antonyho a Davyna Rensche, přičemž na konci střetnutí ještě dvakrát udeřil Sébastien Haller.

Domácí měli určitě zájem dostat se do dobré psychické pohody hned od počátečních pasážích zápasu a právě takový cíl naplnili. Už ve 14. minutě dosáhli na první vstřelenou branku, když Tadič stihl sklepnout balón dozadu pro Blinda, jeho zakončení z vyložené pozice zastavil na brankové čáře bránící Samaris, následnou dorážku však již amsterdamský obránce zužitkoval.

Záhy se snažil skórovat taktéž jeho spoluhráč Gravenberch, jenž z hranice šestnáctky opravdu ostře vypálil, avšak jeho pumelici vyrazil nad své břevno reflexivně brankář van Osch. O pár chvil později si každopádně muž s osmičkou na zádech připsal na své konto alespoň asistenci, po jeho pobídce mohl zacílit Antony levačkou do spodního rohu brány na vzdálenější tyčku.

Fortuna i nadále nebyla schopna reagovat na ofenzivní sílu svého protivníka, směrem dopředu nepůsobila potřebným dojmem a prakticky se pouze bránila dalším atakům. Ve 44. minutě se mezi třemi tyčemi musel činit v krátkém sledu znovu van Osch, jenž likvidoval nejprve pokus Antonyho, přičemž následně střílel tvrdě i Blind, jenže ani on svého soka nedokázal překonat.

Ani po obrátce se obrázek hry příliš nezměnil. Ajax útočil do plných a hledal cestu za dalšími přesnými zásahy. V 55. minutě se ještě neposadil Antony, jenž z blízkosti van Osche prostřelit neuměl, v 58. minutě neuspěl se svou hlavičkou Haller, v 77. minutě směroval míč do zámezí stále hladový Antony. Poslední momenty utkání už nicméně de Godenzonen vyšly parádně.

V 82. minutě rozvlnil síť Rensch, jehož nakrátko pobídl Antony, pravý bek amsterdamského celku si přehodil merunu na levou nohu a pohotově ji zaslal na zadní tyč. V 90. minutě se do statistik zapsal též poprvé Haller, ten proměnil penaltu, kterou sudí Nagtegaal nařídil za faul Janssena ve vápně na Taylora, a v nastavení Haller ještě využil při brejku nahrávku Timbera.

Více informací k zápasu

Heracles Almelo - Cambuur Leeuwarden 1:1

22.12.2021 20:00

Góly: 77. Orestis Kiomourtzoglou - 59. Michael Breij

Ve středečním velmi vyrovnaném zápase nakonec vítěz znám nebyl, povzbuzený Heracles totiž nenašel recept na houževnatě hrajícího nováčka z Leeuwardenu a remizoval s ním v poměru 1:1. Hosté se dostali do vedení po necelé hodině hry, domácí dokázali odpovědět zhruba čtvrthodiny před koncem a poté již k ničemu nebezpečnému nedošlo. Celek z Almela se posunul na třinácté místo s osmnácti body, Heerenveen má na kontě o deset bodů více a je osmý.

Domácí výběr tak nyní neprohrál podruhé za sebou a v novém roce s určitě bude chtít co nejdříve vzdálit sestupovým příčkám, hosté naopak částečně napravili minulý neúspěch ve fríském derby s Heerenveenem (1:2) a se svým dosavadním účinkováním musí být v každém případě spokojeni. Po herní stránce byl duel naprosto vyrovnaný, a i když si Heracles vytvořil více střeleckých pokusů, tak na druhou výhru za sebou to nestačilo.

První poločas toho příliš zajímavého nepřinesl a za zmínku snad stojí jediná vážnější příležitost v podání hostujícího útočníka Uldrikise, avšak hlavičku lotyšského reprezentanta po přímém volném kopu parádně odvrátil na rohový kop pozorný gólman Blaswich. Hosté se radovali z vedení v 59. minutě, kdy vynikající finální přihrávku vymyslel Doodeman a uvolnil Michaela Breija, jenž tvrdou přízemní střelou usměrnil balón přímo k levé tyči.

Svěřenci německého kouče Franka Wormutha se však v žádném případě nevzdali a srovnat stav se jim povedlo v 77. minutě. Třiadvacetiletý německý záložník Orestis Kiomourtzoglou se dostal k odraženému míči a z bezprostřední blízkosti nedal žádnou šanci brankáři Stevensovi. Heracles ve zbývajícím průběhu zvýšil aktivitu a snažilo se převrhnout misky vah na svou stranu, jenže na dobře organizovanou defenzivu protivníka už nevyzrál.

Více informací k zápasu

SC Heerenveen - Feyenoord Rotterdam 0:3

22.12.2021 18:45

Góly: 32. Guus Til, 44. Marcos Senesi, 58. Bryan Linssen

Hráči Feyenoordu nedokázali zvítězit v předchozích třech zápasech, nicméně ve svém posledním utkání tohoto roku přeci jen zabrali a sebevědomě hrající Heerenveen porazili celkem snadno v poměru 3:0. V tabulce zůstávají na třetím místě s devětatřiceti body tři body za Ajaxem a o bod za PSV, ovšem eindhovenský konkurent má ještě jeden duel k dobru. "Srdíčka" naopak přišla o šňůru sedmi střetnutí bez porážky a jsou desátá se ziskem pětadvaceti bodů.

Rotterdamský celek měl navrch od samého začátku a první slibnější možnost si vypracoval již po necelých třech odehraných minutách, kdy po centru z pravého křídla prudce hlavičkoval z osmi metrů Bryan Linssen a gólman Mous parádně odvrátil balón nad branku. Domácí brankář se krátce po odehrané čtvrthodině vytáhl i proti pokusu Guuse Tila, ve 26. minutě na druhé straně brilantně zasahoval gólman Bijlow proti dělovce z dvanácti metrů od Haliloviće.

Hosté se přeci jen dostali do vedení krátce po půlhodině hry, jelikož na konci přenádherné přízemní kombinace na jeden dotek stanul ve skvěle pozici Til a zblízka obstřelil naprosto bezmocného Mouse. Svěřenci trenéra Arneho Slota pojistili vedení těsně před přestávkou, když si na rohový kop Kökçüa z pravé strany naskočil Marcos Senesi a razantní hlavičkou usměrnil balón přímo pod břevno.

Domácí se mohli vrátit zpět do hry o bodový zisk osm minut po změně stran, avšak úspěšná hlavička Henka Veermana po přímém volném kopu jmenovce Joeyho Veermana nebyla uznána vinou těsného ofsajdového postavení zakončujícího hráče. Feyenoord si definitivně zajistil tříbodový zisk v 58. minutě, neboť Linssen využil pasu Malacii z levého křídla a chytrou hlavičkou se trefil přímo do protějšího spodního růžku.

Stejný hráč znovu skóroval za dalších sedm minut, jenomže tentokráte po nahrávce Jahanbakhshe stál v decimetrovém ofsajdu a jeho gól proto neplatil. Zkušený jednatřicetiletý záložník zahrozil ještě jednou a to zhruba v polovině závěrečného dějství, když díky vynikající kolmici směřoval sám směrem k Mousovi a ze čtrnácti metrů nakonec orazítkoval pravou konstrukci.

Více informací k zápasu

Willem II - NEC Nijmegen 0:1

22.12.2021 18:45

Góly: 38. Magnus Mattsson

Willem II utrpěl v Eredivisie již svou osmou porážku v řadě. Na závěr kalendářního roku se mu nepovedlo přelstít Nijmegen, který na hrací ploše nevykázal o nic famóznější vystoupení než jeho konkurent, jednou se mu však přece zdařilo rozvlnit síť, a slavil tedy finální úspěch. O onen rozhodující moment duelu se postaral sedm minut před přestávkou Magnus Mattsson.

Přestože domácí podnikali určité kroky ke vstřelení branky, tutové příležitosti si v podstatě netvořili. Po půlhodině hry se pokoušel s nerozhodným výsledkem něco udělat Nunnely, ten pronikl až do soupeřovy šestnáctky, srazil se s bránícím Verdonkem, sudí Makkelie nicméně pokutový kop ve prospěch Willemu II nenařídil. Hosté naopak na druhé straně gólové udeřili.

Do 38. minuty působili vlastně stejně málo nebezpečně jako jejich soupeř, v koncovce si ale počínali zdárněji. A po chytré přihrávce od Bruijna dokázal zaúřadovat Mattsson. Po obrátce tilburgský výběr více riskoval, jenže odpověď na inkasování nenašel. Závěr střetnutí dohrával v oslabení, červenou kartu totiž uviděl Jenssen poté, co si nedovoleně počínal vůči Tavsanovi.

Více informací k zápasu

AZ Alkmaar - FC Groningen 1:0

21.12.2021 21:00

Góly: 68. Jesper Karlsson

Groningenu se v poslední době příliš nedařilo a svou mizérii nedokázal překonat ani v závěrečném utkání tohoto kalendářního roku na půdě favorizovaného Alkmaaru, i když vzhledem k průběhu není těsná porážka 0:1 až takovou katastrofou. Od samého začátku se totiž musel obejít bez vyloučeného Neraysha Kasanwirja a pak držel nerozhodný bezbrankový výsledek, nicméně v polovině druhého dějství rozhodl o úspěchu AZ Jesper Karlsson.

Groningen nevyhrál v Eredivisii počtvrté za sebou a k tomu utrpěl svou druhou porážku v řadě, v tabulce mu proto stále náleží nelichotivé dvanácté místo s devatenácti body. Domácí naopak zaznamenali svou pátou ligovou výhru po sobě a v tuto chvíli se už vyhoupli na solidní pátou příčku s dvaatřiceti body. Jeden z klíčových okamžiků tohoto úterního střetnutí se zrodil již ve 4. minutě.

Kasanwirjo totiž v osobním souboji s De Witem hodně nešetrně zasáhl jeho kotník a rozhodčí Van den Kerkhof bez váhání tasil přímou červenou kartu. Svěřenci trenéra Pascala Jensena poprvé rozvlnili síť přesně po deseti odehraných minutách, kdy nabíhající Sugawara po pasu Karlssona nekompromisně zavěsil svým volejem pod břevno, ale jeho branka nebyla uznána kvůli ofsajdu De Wita.

Domácí pak marně dobývali dobře organizovanou defenzívu protivníka, blízko ke skórování měli až krátce po hodině hry. Prudká přihrávka Sugawary skončila na kopačce střídajícího Barasiho, který svou bombou z první minul bližší konstrukci jen o decimetry. Výsledek tohoto utkání se poprvé a naposledy měnil v 68. minutě.

Nejprve skvěle zasáhl brankář Leeuwenburgh svou pravou nohou proti střele Reijnderse z dvaadvaceti metrů, pak si však navedl balón blíže do středu hrací plochy švédský forvard Karlsson a naprosto famózním pokusem z pětadvaceti metrů zavěsil do pravé šibenice kolem plachtícího Leeuwenburgha. Hosté mohli senzačně srovnat v předposlední minutě základní hrací doby, jenže gólman Vindahl Jensen vyboxoval dělovku Dankerluie zpět do hry.

Více informací k zápasu

SBV Vitesse - PEC Zwolle 1:0

21.12.2021 18:45

Góly: 47. Loïs Openda

Vitesse ve vloženém 18. kole mělo hodně práce s beznadějně posledním Zwolle a na konci úvodního dějství to dokonce vypadalo, že bude prohrávat, ovšem to se nestalo a vítěznou branku pak vsítilo ihned po změně stran. Díky nejtěsnější výhře v poměru 1:0 se v tabulce prozatím vyhouplo na čtvrtou pozici s třiatřiceti body. Hosté naopak prohráli v lize potřetí v řadě a na kontě stále mají pouhých šest bodů, což je v této fázi vskutku tristní bilance.

PEC v prvním poločase drželo se svým favorizovaným konkurentem krok ve všech ohledech a dokonce zaznamenalo více střeleckých pokusů, ovšem gólově se prosadit nedokázalo. Úvodní větší možnost tohoto úterního utkání byla k vidění po necelých devíti minutách, kdy z pravé strany vystřelil Tedič a brankář Houwen odvrátil jeho pokus na rohový kop. Po jeho zahrání tvrdě vypálil z dvanácti metrů Van den Belt a Houwen zkrotil balón ve svých rukavicích.

Zhruba po odehrané půlhodině předvedl dravý průnik Loïs Openda a v pádu se dostal do zakončení z mírného úhlu, avšak gólman Lamprou přeci jen vytěsnil míč o kousek vedle protější konstrukce. Zwolle z ničeho nic rozvlnilo síť v nastaveném čase první půle, neboť s pomocí levé tyče skóroval svým přízemním pokusem Saymak, nicméně tento gól nakonec neplatil kvůli předchozímu ofsajdu Adžiče.

SBV rozhodlo o svém úspěchu ve 47. minutě. Aktivní Openda převzal vynikající kolmici do volného prostoru od Frederiksena a pak chladnokrevně zakončil doprostřed branky kolem naprosto bezmocného Lamproua. Stejný hráč mohl navýšit náskok favorita v polovině druhého dějství, jenže tentokráte nebyl úspěšný při svém samostatném úniku a Lamproua trefil pouze do nohy.

V samém závěru chtěl definitivně rozhodnout český obránce Tomáš Hájek, jenž přišel na trávník v 78. minutě, ale proti jeho nebezpečné ráně opět parádně zasáhl famózní hostující strážce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.PSV Eindhoven18141346:2443
2.AFC Ajax18133256:442
3.Feyenoord Rotterdam18123342:1739
4.SBV Vitesse18103525:2533
5.AZ Alkmaar18102635:2332
6.FC Twente1895428:2232
7.FC Utrecht1885533:2329
8.Cambuur Leeuwarden1891832:3928
9.NEC Nijmegen1874724:2625
10.SC Heerenveen1874720:2525
11.Go Ahead Eagles1863919:2921
12.FC Groningen1847720:2719
13.Heracles Almelo18531021:2618
14.Willem II18531018:3618
15.RKC Waalwijk1837819:3016
16.Sparta Rotterdam1827915:2713
17.Fortuna Sittard18341119:4613
18.PEC Zwolle1813149:326

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
REPLIKATOR

Sadílek

Reagovat
Vopi11

XXX

Reagovat
AjaxFans

Afca cbs

Reagovat
REPLIKATOR

PSV titul

Reagovat
afc ajax

Ale no

Reagovat
afc ajax

Ale no

Reagovat
AjaxFans

Ale jsi čus

Reagovat
Tomanatura

To skore Ajaxu

Reagovat
Jordi Alba

O to víc nasere nebejt první.

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
Rudnevs

To skoro vyzerá akoby buď dali debakel alebo prehrali 0:1.

Reagovat
jáá

Tak hoši, přeji krásné prožití svátků Vánočních, hodně štěstí, zdraví, klidu a lásky...a Ajaxu výhru v LM.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele