Český sok pro generálku? Švýcaři se soustředí hlavně na záchranu

Foto: Pasi Mennander

23. prosince 2021, 16:59

Martin Voltr

Ze všech účastníků juniorského šampionátu zbývá představit toho posledního... i když pro české hokejisty naopak prvního. Generálku odehrají proti Švýcarům, pro něž by byl v těžší skupině úspěchem už jen postup do čtvrtfinále.

Nadstandardní ročníky Švýcarů jsou pryč. Projevily se před třemi lety senzačním, ale zaslouženým postupem do semifnále, projevily se ještě o rok později velmi kvalitními výkony na české půdě. Loni však už přišel půst, který nyní podle všeho nemá co přerušit.

Reprezentace helvétského kříže dosud trénuje ve 29 hráčích, po generálce ji tedy čeká nejvýraznější zužování o jednoho gólmana a tři polaře. Zajímavější zvuk má ve světě pouze pár jmen.

Mezinárodní, ale i seniorské zkušenosti k němu předurčují pravděpodobného kapitána Simona Knaka, jenž hrál právě už na zmiňovaném mistrovství v Ostravě a Třinci a letos může napodobit počin Jana Myšáka. Za dvě sezony nastoupil v Davosu k padesáti utkáním a připsal si 16 bodů, proložil to úspěšným působením ve WHL.

Soupisky účastníků před MS dvacítek

Hvězdný bek, přes 1000 startů v Liize... I bez Rätyho patři Finsko k favoritům »
Raymond byl utopie. Švédové ale mají Holtze z Jersey i zeď v bráně »

Hvězdné války už i ve dvacítce! Bedard a Mičkov míří do Edmontonu »
Myšák, Jiříček, ale i Kulich. Trenéři dvacítky nominovali na MS »
Obhajoba zlata bude pro USA oříškem. Češi je vyzvou v přípravě ­»
Obrovská ztráta! Němci budou na MSJ bez tří největších hvězd »
Slováci pozvali dva české krajánky, na MSJ berou i kouče z Ameriky »
Rakušané mají dalšího adepta na první kolo. Loni je ale Češi sfoukli »

Draftem NHL kromě něj prošel už pouze zadák Brian Zanetti. Jasně největší perspektivu z obránců má však 17letý Lian Bichsel, jenž by mohl na příštím draftu reálně atakovat druhé kolo. Švédská juniorka je mu – nejen vzhledem k jeho 195 centimetrům – poměrně malá, v Leksandu už dostal tucet šancí mezi dospělou elitou a osm v Lize mistrů, kde i skóroval.

Po roce stráveném v quebecké lize stoprocentně očekává zájem klubů NHL také útočník Lorenzo Canonica, už třetí ročníkem působí za mořem Keanu Derungs. Nikdo z dalších mladíků už v prestižnějších ligách výrazněji neboduje, pouze v domácí juniorce nebo druhé lize dospělých. K tomu se zvolna otrkávají mezi elitou v NLA.

Sázka na zámoří celkem vychází ještě brankářům. Kevin Pasche vybral americkou cestu, Noah Patenaude tu kanadskou a oba se drží nad úspěšností 91 procent. Patenaude dostal jeden start na loňském MS, kromě něj se v Albertě může předvést ještě dalších devět navrátilců v čele se zmiňovaným Knakem.

Simon Knak

Simon Knak | Foto: Pasi Mennander

Švýcaři na minulém turnaji prohráli všechny čtyři zápasy s nelichotivým skóre 5:20, byť je pravda, že Slovákům i Němcům podlehli jen o gól. Letos mají smůlu na těžkou skupinu.

Rusko, Švédsko i Spojené státy by měly být absolutně nad jejich možnosti. A při pohledu na našláplý slovenský kádr je zřejmé, proč trenér Marco Bayer vyhlásil za cíl postup do čtvrtfinále. „Chceme dokázat, že v tomto týmu je víc,“ řekl po loňské zkušenosti. Nicméně účast v sérii o záchranu, třeba proti Rakousku, se jeví jako pravděpodobný scénář.

Širší nominace Švýcarska

Brankáři (4):
Loic Galley (Fribourg-Gottéron), Kevin Pasche (Omaha, USHL), Noah Patenaude (Saint John, QMJHL), Lucas Rötheli (Zug).

Obránci (9):
Lian Bichsel (Leksand, Švédsko), Giancarlo Chanton (Servette Ženeva), Noah Delémont (Biel-Bienne), Vincent Despont (Saint John, QMJHL), Noah Meier (Curych), Arno Nussbaumer (oba  Zug), Maximilian Streule (Winnipeg, WHL), Brian Zanetti (Peterborough, OHL).

Útočníci (16):
Dario Allenspach, Valentin Hofer (oba Zug), Nicolas Baechler, Marlon Graf, Joel Henry (všichni Curych), Attilio Biasca (Halifax, QMJHL), Jérémie Bärtschi, Lilian Garessus (oba Biel-Bienne), Lorenzo Canonica (Shawinigan, QMJHL), Christophe Cavalleri (Servette Ženeva), Keanu Derungs (Victoria, WHL), Joshua Fahrni (Bern), Raymond Fust (Sioux Falls, USHL), Simon Knak, Fabian Ritzmann (oba Davos), Louis Robin (Rimouski, QMJHL).

Trenéři: Marco Bayer, Tommy Albelin a Adrian Wichser.

Zápasy Švýcarska na turnaji

Pátek 24. prosince (přípravný zápas):
01:00 Švýcarsko – Česko

Pondělí 27. prosince:
22:30 Rusko – Švýcarsko

Úterý 28. prosince:
22:30 Švýcarsko – USA

Pátek 31. prosince:
01:00 Slovensko – Švýcarsko
22:30 Švýcarsko – Švédsko

Výsledky za posledních 10 let

2021: 9. místo
2020: 5. místo
2019: 4. místo
2018: 8. místo
2017: 7. místo
2016: 9. místo
2015: 9. místo
2014: 7. místo
2013: 6. místo
2012: 8. místo

Celková bilance (34 účastí)

1 medailí (1x bronz)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz