15
nových článků - klikněte pro zobrazení

Co si dneska dám?

Popis:

... aneb historky z kuchyně.

URL:

http://co-si-dam.blogspot.com

Katalog:

Lifestyle → Jídlo

Publikuje:

3 položek/měsíc

NADÝCHANÉ OVESNO-TVAROHOVÉ LÍVANCE S JABLKEM

6.února
Výborné snídaňové lívance vznikly, jak už to tak bývá, z mé klasické improvizace a experimentu. Ale vzhledem k rychlosti, jakou byly snědeny, mi bylo jasné, že jsem trefila do černého. Jsou voňavé po skořici, vláčné a taky celkem zdravé jídlo pro začátek dne :) Nadýchané ovesné lívance Čas přípravy : 20-30 minut Množství : 12-16 lívanců 2 vejce 1/4 nízkotučného tvarohu 5 - 6 lžic ovesných vloček …

DROŽĎOVO-BRAMBOROVÉ KNEDLÍČKY DO POLÉVKY

3.února
Správný nedělní oběd není takový, jaký má být, pokud mezi chody nefiguruje polévka. Nejlépe hovězí vývar, třeba s knedlíčky. Ale knedlíčky nemusí být jen játrové, už jste zkoušeli třeba drožďové? Ano, možná jejich příprava není úplně voňavá, ale chuť je naprosto dokonalá. Ale já vám dnes nepřináším obyčejné drožďové knedlíčky, ty moje jsou navíc s bramborou. Pojďte se podívat, jak na ně, protože …

CIZRNOVÉ SUŠENKY

22.ledna
Cizrna je skvělá surovina, dá se dělat na slano jako křupání k televizi, dá se z ní dělat třeba polévka , přidat do curry, rozmixovat na hummus či jinou pomazánku, přidat do téměř každé masové směsi, udělat z ní falafel. Funguje taky na sladko, třeba jako základ pro těsto na Blondies a nebo třeba jako.... sušenky :-) Tyhle sušenky jsou bez přidaného cukru, bez mléčných výrobků - tudíž bez laktózy…

Dort k 2. narozeninám - Staveniště

21.ledna
Staveniště? Cože, nespletla se? Nespletla :) Rok se s rokem sešel a moje drobotinka už je velký kluk, který slaví druhé narozeniny. A správný kluk má rád bláto, kamení, stavební stroje, bagry, jeřáby, tatrovky... už chápete? Takový stavenišťový dort má všechno tohle a ještě něco navíc. Skvěle chutná a úplně všechno - snad až na ty stavební stroje, ale to taky záleží jen na vás - se dá sníst! A to…

Fazolový "hummus" s ořechy

23.října
Miluji pomazánky téměř v jakékoli podobě a s jakoukouli surovinou. Tvarohové, z ryb, z masa, z vajíček, zeleninové, luštěninové... a přesně o to tu dnes jde. O hummusu jistě už slyšel každý, a každý se nad názvem této pomazánky, nebo dipu, nejednou pousmál. Hummus je pomazánka původem z levantu ( Levant jsou oblasti dnešních států Izrael, Palestiny, Libanonu, Jordánska a Sýrie ), připravená z vař…

Větrník jako narozeninový dort

3.srpna
Narozeniny mojí maminy se blížily a já jsem většinou ta, co se vrhne na přípravu narozeninového dortu. Tentokrát jsem chtěla něco speciálního a netradičního (alespoň pro naši rodinu). Dlouho jsem rozmýšlela a nakonec se ve hře ocitly dva favoriti – medovník a větrník. Vyhrál to větrník, jak název dnešního příspvěku napovídá, hned ze dvou důvodů. Moji rodiče ho mají opravdu moooc rádi (to zaprvé) …

Cuketový koláč bez mouky

27.července
Dlouho jsem nepřidala žádný nový recept, ale to už je u mě skoro pravidelná věc. Dneska vám nesu rychlý jednoduchý recept na cuketový koláč, protože sezóna cuket je v plném proudu a jen tak neskončí. Takže pokud máte doma nějakou nechtěnou, nebo vám na zahrádce nějaká hydra přerostla, šupněte jí do koláče :-) Cuketový koláč Čas přípravy: 40 minut příprava + 35 minut pečení Množství: 6 porcí 1/2 v…

Mrkvový quiche s mozzarelou

15.června
Mrkvový quiche s mozzarelou a voňavým kořením byl jedním z koláčů, které jsem pekla pro skvělé Žongléros na sobotní festival nového cirkusu Žonglobalizace 2017, který se konal v plzeňském Borském parku. Tento koláč (a spousta dalších) sloužil jako občerstvení pro žongléry a jejich úžasné hosty a já jsem si to pečení vážně užila. Bylo to trochu akční - během 4 hodin 6 plechů slaných koláčů, každý …

Cizrnová polévka s rajčaty

11.května
Nedávno jsem dostala strašnou chuť na cizrnu, a tak jsem ji nedlouho poté dala namočit (máčela dva dny :-) a uvařila. Neměla jsem v plánu nic konkrétního až z toho nakonec vznikla polévka, inspirovaná vůněmi a chutěmi blízkého východu a orientu. Kombinace cizrny, rajčat a voňavého koření s kokosovým mlékem je prostě dokonalá. Přirozeně bezlepková, bezmléčná, a navíc - pokud vám zbude, můžete uděl…

Jogurtovo-kokosová bábovka

8.května
Tato bábovka vznikla tak trochu jako z nouze ctnost, protože jsem měla v lednici velké množství jogurtu, který tam už nějakou chvíli pobýval. Ale už po prvním ochutnání vím, že se u nás nepekla naposledy. Je jemná, vláčná, nadýchaná díky hrubé mouce, kyselkavá po jogurtu a citronové kůře a voňavá po kokosu. A k dokonalé souhře už zbývá jen trocha čokolády. Jelikož razím heslo, že v jednoduchosti …

Špenátovo-hráškové pesto

5.května
Sezona medvědího česneku byla sice v plném proudu, ale ke mě se tato skvělá bylinka letos nedostala. Samozřejmě, v supermarketu bych nějaký smutný svazeček sehnala, ale to jsem se na to raději... no prostě jsem ho nekoupila :) Volně v přírodě u nás kolem Plzně neroste (a pokud ano, tak o tom nevím) a na farmářských trzích jsem narazila jen na sazeničky, které do panelákového bytu nemá smysl kupov…

Čočkové krekry

14.dubna
Nedávno jsem se na jedné FB skupině dočetla o krekrech z čočky a tenhle nápad mě celkem hodně nadchnul. Prohlédla jsem tedy zahraniční weby a blogy a dala si dohromady recept na domácí verzi z červené čočky. Krekry jsou křupavé, moc dobré a hlavně si je můžete dochutit přesně podle toho, co máte rádi :-) Čočkové krekry Množství: 2 plechy Čas: 50 minut + 30 pečení 1 hrnek červené čočky 2 hrnky vod…

Vaječná tlačenka

5.dubna
Velikonoce se blíží a když si od partnerovo drahé maminky dovezete kupu domácích vajec, tak vás to prostě táhne, udělat něco velikonočního ještě před. Zároveň to může sloužit, jako super návod na to, co s nadílkou vašich koledníků, případně co se zbylými malovanými vajíčky, které si u vás nikdy už nevykoledoval :) Vaječná tlačenka je taková retro pochoutka, evokující doby dávné, svačiny v bufíku …

Ovesno-zeleninové placičky (pro děti)

29.března
Krmit malého rošťáka je občas náročná disciplína, to co ještě minulý týden miloval najednou nechce a tak je na čase obměnit sortiment :-) Jídla, která si může vzít do ruky a baštit je sám, má moc rád, takže lívance, omelety a různé placičky se na menu čas od času objeví. A tyhle ovesno-zeleninové měly fakt úspěch! Ovesno-zeleninové placky Množství: 8 placiček Čas: 15 minut 4 PL ovesných vloček 1 …

Veganská majonéza - Majonéza z cizrnového nálevu

27.března
Cizrna je vskutku kouzelná plodina. Otevřete si konzervu cizrny, nebo uvaříte vlastní a cizrnu použijete kam jen budete chtít, třeba do cizrnových Blondies . Zbude vám nálev, voda ve které se vařila, a ten vylejete... Ale ne! Ten si schováte, protože i ten se dá využít a budete se moc divit, jak a jak chutně! Nálev se dá použít třeba na veganské/bezvaječné sněhové pusinky. Já jsem však včera obje…
© 2000-2024 ANNECA s.r.o., Klíšská 977/77, 400 01 Ústí nad Labem, Tel: +420 478571021, Email: info@pravednes.cz, Twitter: @pravednes