Iva Pospíšilová |
Vztahuje se k |
Čas rebarbory. Jak si z navinulých řapíků připravit máslový koláč jako od babičky?15.dubna » Lidovky.cz Po všem čerstvém, svěžím a křupavém prahneme teď na jaře snad víc než jindy. K zásilkám, které nám příroda po zimě posílá, patří nakyslá rebarbora. Nejvíc jí to sluší v máslovém koláči. Tchyně nebo tchýně? A kde se najednou vynořilo slovo bžunda? Duo Červená propiska učí na instagramu zábavnou formou češtinu14.dubna » Lidovky.cz Bohemistky, korektorky a autorky populárního instagramového účtu Červená propiska Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková o tom, jak se nenásilně skamarádit s pravidly českého pravopisu, o rozdílu mezi emailem a e-mailem a o tom, že nejsou žádné š… Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?12.dubna » Lidovky.cz Sváteční stůl bez mazance by byl jako modré nebe bez slunce. Ať už máte rádi nadýchanou peřinku, nebo bochník našlapaný žloutky, máslem a tvarohem, právě teď je nejvyšší čas nakoupit potřebné suroviny a pustit se do něj. Nepřepečený vepř. Jak připravit měkké, růžové a krásně šťavnaté kotlety, poradí šéfkuchař Pavel Drdel8.dubna » Lidovky.cz Zabijačka na talíři, tak říká Pavel Drdel svým masovým „lasagním“ s ragú z červených jelítek a silnou omáčkou z demi glace. Než přijde čas na lehké salátky z první jarní zeleniny a čerstvého býlí, dopřejte si dřevorubeckou porci masa. Přišel čas fialkové sklizně. Křehkou krásu violky vonné lze využít při přípravě dezertů6.dubna » Lidovky.cz Jemně nasládlá chuť a křehká krása dělají z fialek ideální doplněk lehkých dezertů, zmrzlin i salátů. A co teprve pastelově nachový cukr, sirup a želé! Pečeně na sváteční stůl. Šťavnaté jehněčí s velikonoční nádivkou podávejte na nahřátých talířích31.března » Lidovky.cz V noci ze soboty na neděli slaví křesťané zmrtvýchvstání jako nejdůležitější svátek v roce. Na slavnostním stole pak nesmí chybět beránek, třebaže jen upečený ze sladkého těsta. Dobře připravený kus skopového ale ani ten nejjemnější piškot nenahradí… Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec?29.března » Lidovky.cz Sváteční stůl bez mazance by byl jako modré nebe bez slunce. Ať už máte rádi nadýchanou peřinku, nebo bochník našlapaný žloutky, máslem a tvarohem, právě teď je nejvyšší čas nakoupit potřebné suroviny a pustit se do něj. Poctivá kynutá chuť bez smažení. Nebesky hebká lívancová pěna si skvěle rozumí s karamelizovanými semínky25.března » Lidovky.cz Nejsou ani smažené, ani pečené, zato nebesky hebké. Základem variace na netradiční lívance připravované ve vodní lázni podle šéfkuchaře Pavla Drdela je jemná espuma, doplněná o nočky ze zakysané smetany a trochu sladkého ovoce. Dušené hrudí s bramborovým salátem. Pikantní hořčičná zálivka šéfkuchaře Drdela oživí i zdánlivě obyčejné jídlo18.března » Lidovky.cz Hluboký prsní sval s nepřehlédnutelným tukovým krytím se skvěle hodí k dlouhému dušení. Jednoduchou kombinací je pouze vařené hrudí s hořčicí a křenem, sofistikovanější verzi nechybí silná omáčka a lehce pikantní vídeňský salát. Recyklovaný chleba. Zimní variace na italskou panzanellu s hlívou a kapustičkami vás zahřeje nejen v žaludku11.března » Lidovky.cz Tajemstvím variace na italský chlebový salát jsou dokřupava opečené kousky pečiva, parádně dochucené výraznou zálivkou. Kromě staršího pečiva v něm najde využití taky nejlepší sezonní zelenina – růžičková kapusta. Koblihy nemusí být jen o masopustu a už vůbec ne jen nasladko. S trhaným masem si budou báječně rozumět4.března » Lidovky.cz Němci jim říkají Berliner, Rakušané Krapfen, Poláci pączki a Židé sufganiyah. Kynuté těsto, plněné obvykle sladkou náplní, dozlatova smažené ve vysoké vrstvě tuku je oblíbené po zásluze. A nejen o masopustu. Zkuste je tentokrát naslano. (Ne)obyčejné jablko. Vyzkoušejte ho pečené a přikryté krémem ze slaného karamelu podle šéfkuchaře Drdela26.února » Lidovky.cz Stejně jako většině slaných jídel prospěje trocha něčeho sladkého, sladká jídla vyladí k dokonalosti zase špetka soli. Možná i proto je slaný karamel tak skvělou záležitostí – obzvlášť v kombinaci s jablky, kávou a skořicí. |
Roman Paulus
- Šéfkuchař
|