Starosta Počátek dostal mimořádnou odměnu i svým hlasem

Předvánoční zastupitelstvo města Počátky hlasovalo o mimořádných odměnách pro vedení města. Starosta města Karel Štefl dostal od zastupitelů prémii ve výši jedné měsíční odměny za plnění úkolů při dokončení realizace projektu Odborné učebny v ZŠ Počátky v roce 2021, který byl spolufinancován Evropskou unií.

V zápisu z jednání zastupitelstva města chybí zmínka o tom, že by starosta Štefl nahlásil střet zájmů při hlasování o odměně pro svoji osobu. Bez svého vlastního hlasu by starosta Štefl pravděpodobně žádnou odměnu nedostal, podobně jako místostarostka Marie Hrnčířová

I místostarostka Počátek Marie Hrnčířová měla navrženu mimořádnou odměnu ve výši jedné měsíční odměny za plnění úkolů nad rámec povinností při dokončení rekonstrukce klubovny v místní části Vesce v roce 2021. Usnesení o odměně místostarostce Hrnčířové ale nebylo přijato.

“ Čistě formálně by starosta měl oznámit svůj zájem na dané věci. Nicméně si myslím, že při standardním informování a úplných podkladech pro hlasování byl tento poměr zřejmý. Každopádně bych nad rámec zákona považoval za vhodné, aby se starosta zdržel hlasování o své osobě, což je možné jen v případě, že se hlasuje o jednotlivých osobách resp. jejich odměnách, nikoliv o všech dohromady,“ uvedl ředitel Transparency International Petr Leyer.

“ V Kraji Vysočina neznám obec, kde by si starosta hlasoval sám pro svoji odměnu nebo si ji navrhoval. V Počátkách máme asi nejvýkonnější starostu široko daleko, kterému nestačí finanční odměna dána vládním nařízením,“ uvedl poslanec a bývalý náměstek hejtmana Vysočiny Martin Kukla (ANO).

“  Situaci neznám. Pokud starosta hlasoval sám pro svoji odměnu, tak to šťastné není. Opakuji, situaci neznám,“ uvedl vysočinský senátor Miloš Vystrčil (ODS).

„Svaz měst a obcí ČR je apolitickou organizací, jejímž hlavním cílem je hájit zájmy svých členů, a to měst a obcí České republiky. Otázka odměňování starostů včetně přiznávání mimořádných odměn je sice problematikou, jež patří mezi naše prioritní, a to zejména z pohledu, že v případě přiznávání mimořádných odměn jsou starostové i místostarostové postaveni z legislativního hlediska do profesně i lidsky vysoce citlivé a náročné situace. Svazu měst a obcí ČR však v žádném případě nepřísluší, aby posuzoval jakákoliv jednání zástupců měst a obcí, a proto se nemůžeme k Vašemu dotazu více vyjádřit. Co je však nezbytné, aby zaznělo, to je apel na respektování citlivosti celé věci, natož v situaci, kdy případně nejsou známé veškeré související informace. Práce jakéhokoliv starosty či starostky a dalších členů vedení obce je mimořádně náročná ve všech směrech a jako takovou je třeba ji pojímat, přistupovat k ní a respektovat ji,“ sdělila mluvčí Svazu měst a obcí České republiky Alexandra Kocková.

„Považuji za nepřijatelné, abych jakkoli hodnotila kroky jiné samosprávy. A to především z toho důvodu, že právě a jedině zastupitelé dané obce/daného města mohou objektivně zhodnotit, zda si starosta odměnu zaslouží. Zastupitelé ale velmi často vůbec netuší, co všechno a kdy starosta pracovně řeší. Tak to prostě bylo, je a jistě i bude.Já sama bych ovšem pro obdobnou finanční odměnu pro sebe samu ruku nezvedla. Souvisejícím tématem jsou také odměny pro starosty neuvolněné, kde bych naopak připomínala zastupitelům malých obcí, že mají pravomoc takovou odměnu svému starostovi navrhnout. Neznám totiž starostu, který by si jakoukoli odměnu navrhl sám. Zároveň bych ráda poděkovala všem starostkám a starostům, kteří se na tuto cestu vydají a s láskou ji vykonávají. Bez pomyšlení na jakoukoli mimořádnou odměnu. Prostě proto, že mohou a chtějí. A pokud si jich jejich zastupitelé a občané váží natolik, že jim navrhnou odměnu, pak je to oboustranně skvělá zpráva. Přála bych všem obcím, aby takovou rovnováhu nalezly,“ uvedla poslankyně TOP09 a dlouholetá starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová.

Vyjádření odborníků k výplatě mimořádných odměn představitelům města Počátky i k povinnosti oznamovat a protokolovat střet zájmů zjišťujeme.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů