Pátek , 26. 04. 2024

Oto

Menstruační houba: Pomocník nebo hrozba?

Menstruace je nedílnou součástí života každé ženy. Zatímco některým z nás nepůsobí výraznější potíže, jiné ji doslova protrpí. Ať už jsou však projevy menstruace poměrně rozdílné, jedno mají všechny ženy společné - neustále hledají cesty jak tyto dny přečkat co nejkomfortněji.
menstruace
Čemu během menstruace fandíte vy? (foto: 123rf.com)

27. 12. 2021

27. 12. 2021

Možná právě proto se jednoho dne objevila menstruační houba, kterou obklopují různé názory. Je tedy skvělou cestou pro pohodovou a snadnější menstruaci nebo je to věc, které je zapotřebí se bát? Právě na to se nyní podíváme.

Vývoj menstruačních pomocníků

Zatímco naše předchůdkyně se během menstruačního krvácení musely spolehnout na textil nebo nepříliš hygienické pomůcky, dnešní svět nabízí řadu rozmanitých možností, jak si měsíčky co nejvíce ulehčit. Nejprve tu byly vložky, které se časem upravily do natolik skvělé podoby, že už nejsou pod oblečením téměř vidět. Navíc poskytují komfort i během silného krvácení a to nejen přes den, ale i v noci.

Následovaly tampóny, jedněmi milované, druhými nenáviděné, avšak nedá se jim upřít, že díky nim byl i ten sport o něco příjemnější. Zároveň přinesly oproti vložkám jednu úžasnou věc. Dalo se v nich pohodlně skočit i do bazénu. Jak šel čas, objevily se menstruační kalíšky, které nejenomže se staly pohodlnou alternativou, ale jdou ruku v ruce se současným trendem zero waste. Jsou zkrátka navržené pro opakované použití a netvoří se po nich tolik odpadu, jako třeba právě po vložkách či tampónech.

A zejména bezodpadový trend se také stal inspirací pro menstruační kalhotky nebo naše hlavní téma – menstruační houby, přičemž obě možnosti jsou jak jinak než pro opakované použití. Co je o menstruačních houbách dobré vědět?

Menstruační houba má původ v přírodě

Menstruační houby jsou svou podobou velmi podobné klasickým houbám na mytí celého těla. Jejich původ je čistě přírodní – nalézají se totiž na dně teplých a čistých oceánů a moří. Pokud je houba suchá, je velmi tvrdá, avšak po kontaktu s vodou je velmi měkká a jemná jako hedvábí. Obecně je také spojená s vysokou mírou absorbce, což je jeden z důvodu, proč se posléze stala hygienickou pomůckou.

K TÉMATU  Hormonální jóga jako řešení potíží s menstruací nebo otěhotněním

Jak se menstruační houba zavádí?

Zavádění menstruační houby je velmi podobné tomu, jako když si zavádíte klasický tampón. Jde především o to najít co nejpohodlnější polohu a dostatečně se uvolnit. Díky velké poddajnosti se s menstruační houbou pracuje velmi dobře, navíc pokud je větší, než vám vyhovuje, není problém ji upravit do ideální velikosti. 

Používání menstruační houby má svá pravidla

Stejně jako v případě tampónu je nutné, abyste houbu pravidelně měnila, a to ideálně po 4-6 hodinách. Velmi záleží také na intenzitě krvácení, přičemž pro tento případ existují i různé velikosti hub. I tak ale dbejte na pravidelnou výměnu. Následně jen houbu umyjete pod tekoucí vodou a potom obratem zavedete. Menstruační houbu je pak údajně možné použít také během sexu v rámci menstruace, i zde je poté zapotřebí houbu důkladně očistit. Menstruační houbu pak není možné použít v případě, kdy máte vaginální infekci. 

Může krev přes menstruační houbu protéct?

Menstruační houba opravdu hodně saje, a protože je vyráběna v několika velikostech, je málo pravděpodobné, že by došlo k úniku krve. Pro každý případ je ale vhodnější jistit se třeba slipovkou nebo menstruačními kalhotkami.

Dezinfekce na prvním místě

Protože je houba určená pro opakované použití a navíc není možné ji klasicky vyvářet, je zcela nutné ji dezinfikovat v octovém roztoku, tea tree nebo v solné koupeli. Po umytí nechte houbu na čistém a suchém místě, tedy nikoli ve vlhku, kde by mohla nasát nejrůznější bakterie.

Je menstruační houba nebezpečná?

Ačkoli je možné dočíst se řadu benefitů, jedno je jisté. Menstruační houba způsobuje u žen určité obavy. Aby ne. Velkou roli v tom totiž hraje nemožnost vyvářky, také dále neovlivníme, kolik bakterií houba pochytá během svého sušení. Oproti tampónu pak není zabalená do hygienického balení, hrozba potenciální infekce při nedůkladné péči je tedy poměrně vysoká. Jistý poprask si menstruační houba vysloužila také z důvodu, že ačkoli se jedná o přírodní produkt z čistých moří, nejedná se o produkt, který je stoprocentně čistý. I v ní se totiž mohou objevit nepatrné mikroorganismy, které citlivějším osobám následně způsobí problémy.

K TÉMATU  Trápí vás bolestivá menstruace? Zkuste zmírnit její obtíže vynecháím kofeinu, pupalkou, roibosem a dalšími triky! Co ještě vám uleví?

Tip: Víte, že existují přímo tampóny na noc? Doporučujeme přečíst článek od webu Chytryspanek.cz, kde se dozvíte všechny potřebné informace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Jak si zpříjemnit období menstruace? Zvládněte dny s úsměvem na rtech

Kalíšek nebo menstruační kalhotky?

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Konečně přišla rodinná dovolená. Očekáváte, že si odpočinete od všech starostí. Chcete si přece pořádně užít zasloužené volno! Těšíte se, že si budete užívat, jenže všechno může dopadnout jinak. Jak se nepohádat na dovolené? A jak se po dovolené nerozejít?
Od prvního ledna začínám hubnout. Cvičit. Učit se anglicky. Chodit na jógu. Přestanu kouřit... Ano, to je to magické datum, které mnohé z nás neuvěřitelně přitahuje. Nutí nás k tomu, abychom si dávali závazky, o kterých víme, že je stejně nikdy nedodržíme. Zkuste to letos jinak.
Virtuální seznamování se stalo tak oblíbenou cestou k nalezení dokonalého protějšku, že naprosto předčilo osobní kontakt. Jenže jak se v něm naučit chodit? Výběrem správné fotografie to teprve začíná! S čím zabodujete a čemu se raději vyhnout?
Tinnitus je nemoc, která přichází zcela nečekaně, ale nezřídka s námi zůstává po celý život. Často se o ní hovoří jako o civilizační chorobě. Jenže tinnitus není nemoc jako taková, spíše jde o příznak něčeho jiného, jen lékaři stále nevypátrali čeho.
Věděla jste, že obleková pánská vesta může být jedním z nejuniverzálnějších kousků v šatníku každé ženy? Je to tak, můžete ji nosit jak na volno, tak tzv. slim fit. Pojďme se podívat tomuto trendu na zub.
Datum 26.8. 2022 se vryje do paměti spoustě z nás. Ten den totiž náš svět navždy opustila oblíbená zpěvačka, herečka, moderátorka i textařka Hana Zagorová. Pojďme na ni společně zavzpomínat a připomenout si její kariéru i osobní život. Ne vždy byl totiž její život procházkou růžovým sadem, ale přesto jsme na její tváři vždy mohli spatřit úsměv.
První červnový koučink s Nelou. Jak si během prodlouženého intervalu mezi sezeními s Marcelou vedla a co jí přinesl tento skoro letní?
Pandemie koronaviru neoslabuje a brzy se k ní přidá ještě podzimní vlna respiračních onemocnění. Nápor na imunitu tak ještě vzroste. Abyste zůstali fit a složité období přečkali, měli byste co nejvíce posílit obranyschopnost. Ideální podporou jsou vitaminy D a C. Soutěžte s námi a vyhrajte balíček kvalitních doplňků stravy značky Naturevia, kde oba důležité ochránce zdraví najdete.
Převleč si ty mokré plavky. Také vás to štvalo jako malou? Něco pravdy na tom ale je, mokré plavky nebo sezení na studené zemi a další věci mohou zánět močových cest pěkně urychlit.
Villa on the rocks je název rezidence v regionu Bandol ve Francii. Stavba obklopená zelení zaujme hlavně bazénem, skrze který koukáte přímo do domu. Můžete se tu ubytovat i vy.
Police nebo knihovny se dají koupit, ale dost možná toužíte po nějakém originálu, který se tvarem přizpůsobí vaší myšlence. Nebojte se experimentovat a inspirujte se nevšedními poličkami, které jsou vedle své účelnosti samy o sobě stylovým doplňkem interiéru. Za vším tady ale stojí nejdůležitější prvek, kterým je milované dřevo.
Rozchod dvou lidí, kteří se milovali, přátelili a byli spolu rádi, je vždy bolestivý. Často lidé setrvávají v partnerství jen proto, že se bojí kritické situace, kdy druhému řeknou, že chtějí jít dál. Ale být s někým, kdo vám už nic nedává, nemá smysl. Prostě někdy nastává čas se rozejít.

Výběr článků

Říká se, že historie, ač je sebevíc temná, by se měla připomínat. Důvod je prostý - pokud budeme mít neustále na paměti hrůzy, ke kterým v minulosti docházelo, nedovolíme, aby k něčemu podobnému došlo i nyní. I z toho důvodu se stále točí filmy s osvětimskou tématikou, které jsou založeny na skutečných událostech, nad kterými se jen nevěřícně kroutí hlavou. Kromě filmových snímků stojí za přečtení také knihy o koncentračních táborech, které vás možná více vezmou za srdce.  
Supermoderní stavba zvaná Wave House se nachází na jihu Finska u městečka Mikkeli. Nápadný, podlouhlý srub na první pohled zaujme svojí zakřivenou střechou. Díky jejímu tvaru na ní nikdy nezůstane žádné napadané listí a nejsou potřeba ani žlaby, které by odváděly vodu.
Koronavirus decimuje naši populaci ve velkém. Denně se zveřejňují statistiky nakažených, vyléčených i těch, kteří svůj boj prohráli. Kromě jeho negativních dopadů na tělo se také stále častěji mluví o vlivu na psychiku. Čím déle pandemie a s ní spojené zákazy platí, tím více lidí upadá do deprese a zažívá stavy úzkosti.

Nepřehlédněte

Moderní doba si žádá neustálý vývoj v péči o pleť a každá moderní žena pravidelně sleduje nejnovější trendy v oblasti kosmetiky. Je ultrazvuková špachtle vážně takový zázrak, který představuje revoluci v péči o pleť, nebo se z ní stane jen lapač prachu na dně nočního stolku?
Zařídit domácnost může být oříšek, zejména pokud se chcete řídit pravidly starého čínského učení jménem Feng Shui. Jelikož díky správnému uspořádání nábytku se bude místností linout příjemná rodinná harmonie, pojďme tradičním čínským zásadám nahlédnout “pod pokličku”. Zejména se podívejme na dokonalý odstín, který by měl dominovat vašemu příbytku.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek