Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

7 tajemství romantické Pretty Woman: 3 slova Julie zachránila film! Jaký byl původní konec? A kdo mohl hrát hlavní role?

/
  • 7 tajemství romantické Pretty Woman: 3 slova Julie zachránila film! Jaký byl původní konec? A kdo mohl hrát hlavní role?
    27. prosince 2021 ● 16:00

    Každý rok sledujeme na Vánoce v televizi pohádky a romantické filmy - včetně Pretty Woman, která už k těmto svátkům také neodmyslitelně patří - ačkoliv vypráví o prostitutce. Jak se ale stalo, že Disney vůbec takový snímek natočil? Jak měl příběh končit původně a co dalšího ještě o Pretty Woman nevíte? 

  • 1.

    Prvotní nápad od sexuální pracovnice

    Těžko uvěřit, že moderní Popelka, jak mnozí Pretty Woman titulují, mohla vypadat úplně jinak. Přece jen prvotní nápad dostal J. F. Lawton od skutečné prostitutky na Hollywood Boulevardu. „Jedna žena mi vyprávěla, jak ji bohatý chlap vzal do Vegas, utratil peníze, ubytoval ji v apartmá, ale o týden později, odjel,“ prozradil v dokumentu The Movies That Made Us. To by zrovna moc velká romantika nebyla, že?

  • 2.

    Jiný název a závěr

    Původně se snímek, který Lawton napsal, měl jmenovat 3,000 dollarů. Teprve, až když bylo natáčení u konce, dostal film název podle ústřední písně, kterou nazpíval Roy Orbison.

     

    Nebylo to ale ani zdaleka jediná rozdílnost, snímek měl být totiž původně mnohem drsnější a rozhodně neměl mít ani happy end. Už léta se traduje, že Kit, kamarádka hlavní hrdinky, měla brát drogy a na konci se předávkovat, ale tvůrci po letech prozradili, že až tak temný závěr být neměl. Původně se totiž uvažovalo o tom, že Edward zkrátka Vivian zaplatí a nechá ji odejít. Odveze ji na stejné místo, kde ji nabral, ale v autě se pohádají. Ona pláče, on ji vyhodí z auta a dá jí 3 tisíce dollarů v obálce. Ona je nechce a v jedné chvíli je odhodí, jenže pak je, ze strachu, aby je nesebral někdo jiný, sbírá potupně ze země. Nakonec za tyto peníze odjedou s Kit autobusem do Disneylandu...

     

    Postupně se však příběh začal proměňovat, když natáčení přešlo pod záštitu Disneyho a k projektu byl coby režisér přizván Garry Marshall, známý především komediemi. Právě on se podepsal na úspěchu Pretty Woman asi nejvíce.

  • 3.

    Krásná Julia málem frnkla

    Co by ale film byl bez hlavní představitelky? Julia Robertsová byla jednou z prvních hereček, které roli nabídli, jenže Disney si nebylo jisté, jelikož nebyla v té době ještě moc známá. Uvažovalo se i o jiných herečkách, mezi nimiž byly například Laura Dernová, Demi Mooreová, Marisa Tomeiová, Annabella Sciorraová,Michelle Preifferová, Diane Laneová či Valeria Golinová. Pak se ale studio dozvědělo, že Julia mezitím vzala jinou nabídku… A raději si ji pojistili – ještě tu noc uzavřeli smlouvu právě s ní.

  • 4.

    Vše rozhodl drobný vzkaz

    Také na Richarda Gerea se myslelo už na začátku, ale jemu se do projektu moc nechtělo. Roli Edwarda tak mohli jeden čas hrát i pánové Denzel Washington, Daniel Day-Lewis,Christopher Reeve alias filmový Superman, Liam Neeson, Sting, Christopher Lambert, Sam Neiil, Charles Grodin či hvězdy první třídy Michael Douglas nebo Al Pacino.

     

    „Pacino byl dokonce na zkoušce s Julií. A říkal: ‚Páni, ona je úžasná, scénář je skvělý, bude to velký hit. Ale není to pro mě,“ prozradil scenárista filmu. Ostatně role Edwarda původně nebyla moc kladná – byl chladný a manipulativní. Pak se z něj stal ale spíše romantický hrdina a nakonec se podařilo přesvědčit i Gerea.

     

    Dlouho ale rozvažoval a nakonec ho přesvědčila až jedna osudná schůzka. Na ní dostal otázku, zda roli bere, nebo nebere. A všechno ovlivnila Julia Robertsová, jak přiznal sám Gere. „Seděla u stolu proti mně, vzala si kousek papíru – takový ten lepící lísteček. A něco na něj psala… Otočila to, přistrčila to ke mně a tam stálo: ‚Prosím řekni ano‘. Bylo to tak sladké. Tak jsem řekl: Ano.“ Jeho slova potvrdila i jeho půvabná kolegyně: „Ano, vzpomínám si na to.“ Stačila tak jediná její tři slova a Gere souhlasil - a zachránil tím úspěch tohohle snímku.

  • 5.

    Záporák byl příliš malý

    Každý film potřebuje také konflikt a tím pádem i negativní postavu. Tou je samozřejmě Edwardův právník Stuckey, jenže o tom, kdo ho bude hrát, se také uvažovalo velmi dlouho. Jason Alexander se zdál jako ideální kandidát, až na jeden drobný detail - nebyl dostatečně vysoký. Vadilo to především ve scéně, kdy mu dá Edward pěstí. 

    VIDEO: Podívejte se na trailer ke kultovnímu filmu Pretty Woman

    Video
    Video se připravuje ...

    Podívejte se na trailer ke kultovnímu filmu Pretty Woman youtube.com/Touchstone Pictures/bpž

    „Jsem o hodně menší než Richard Gere a myslím, že Garryho slova byla: ‚Bude to vypadat, jako že mlátí trpaslíka.‘ A přece jenom Disney si musí trpaslíky ochraňovat,“ narážel Jason vtipně na film Sněhurka a sedm trpaslíků. Nakonec se za něj postavil sám Gere a s pomocí pár telefonních seznamů, na které si Jason stoupl, byla role nakonec jeho.

  • 6.

    Vivian je i Holišová

    Před pár lety vznikl dokonce muzikál Pretty Woman (podílel se na něm i původní scenárista a před smrtí projekt schválil i Gerry Marshall), který měl premiéru v Americe v roce 2018. Následně se dočkal uvedení také v Hamburku (kde se mohli diváci dokonce projet v rámci zážitku i na lodi a ochutnat tematický koktejl) a posléze i v Londýně. V září 2021 se pak dočkali i čeští muzikáloví nadšenci - muzikál se hraje v Městském divadle v Brně. V hlavní roli Vivian se alternují herečky Tereza Navrátilová, Svetlana Janotová a Hana Holišová, kterou znají diváci i z Tvoje tvář má známý hlas. Právě poslední zmiňovaná dokáže z Vivian udělat i docela komediální postavu. 

     

    Pokud byste vyrazili, nečekejte ale přesnou kopii filmu - přece jen prim zde hraje hudba Bryana Adamse. Slavná melodie Pretty Woman, která dala filmu i název, tak zazní v celé své kráse v podstatě až na závěrečné děkovačce. Navíc je zde zajímavě pozměněna postava ředitele hotelu pana Thompsona - na první pohled se sice zdá vážný, ale ve skutečnosti je to zdatný tanečník a odborník na ženskou módu. A vlastně by pro své hosty i pro Vivien udělal všechno, jen aby byli šťastní. Jelikož stejný herec hraje také tzv. Happymana, který Vivian zase pomáhá na ulici, skoro se zdá, že by to mohl být i nějaký její strážný anděl... 

  • 7.

    Letos v televizi?

    Kdo nemá zájem zhlédnout muzikálovou verzi, ale starou známou klasiku, má samozřejmě letos o Vánocích opět šanci - a to hned několikrát.

     

    Ve čtvrtek 23.12. můžete film sledovat na Primě v hlavní vysílací čas, tedy ve 20:15. V pondělí 27.12. se dočkáte opakování od 16:25 rovněž na Primě a do třetice všeho dobrého se do sebe boháč a žena lehkých mravů zamilují na Primě Max ve středu 29.12. od 13:10.

    Fotogalerie
    42 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy