Richard Seemann: Jsou Vánoce, tak se pokuste nechat to, co vás dělí, u dveří

27.12.2021 16:31 | Komentář

Německý a rakouský prezident k vánočním svátkům.

Richard Seemann: Jsou Vánoce, tak se pokuste nechat to, co vás dělí, u dveří
Foto: Hana Brožková
Popisek: Německý prezident Frank-Walter Steinmeier

Německý spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier vyzval k sociální soudržnosti v době pandemie koronaviru. Ve svém vánočním projevu Steinmeier doslova řekl: „Jsme jedna země“ a i po pandemii se musíte umět dívat jeden druhému do očí a chcete-li spolu žít i po ní. 

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Samozřejmě existují hádky, nejistoty a obavy a nikomu se nebrání je vyslovit, ale důležité je, jak o tom mluvíte. Po dvou letech se rozšířila frustrace, podrážděnost a odcizení a bohužel i otevřená agrese. Steinmeier na pozadí pandemie obhajoval přehodnocení pojmů jako důvěra, svoboda a odpovědnost. Důvěra může znamenat spoléhat se na kompetentní radu, i když vaše vlastní pochybnosti nebyly zcela překonány. Svoboda může také znamenat omezování sebe sama, abyste chránili svobodu ostatních. A pokud jde o odpovědnost, je důležité zvážit, zda se rozhodujete jen sami za sebe, nebo zda se rozhodnutí ve skutečnosti netýká mnoha ostatních.

Rakouský spolkový prezident Alexander Van der Bellen a vídeňský arcibiskup, kardinál Christoph Schönborn, zdůraznili „co mají společné“ o Vánocích. V pořadu ORF „Světlo ve tmě“ oba apelovali, aby se zaměřili na pospolitost. "Jsou Vánoce, tak se pokuste nechat to, co vás dělí, u dveří," řekl Van der Bellen. Zejména v pandemii nezáviděl žádnému politikovi, který se musel každý den rozhodovat, aniž by přesně věděl, jaké to bude mít následky, ale s tím musíte žít." Přestože CoV a nová varianta Omikron dominují politice a médiím, všechna ostatní témata, jako je péče, uprchlíci nebo klimatická krize, "kvůli tomu nezmizí," uvedl spolkový prezident. Důležité i pro politiku Schönborn uvedl, že při jednáních s vrcholnými politiky v posledních dnech byl středem zájmu „spolu“. Kardinál si postěžoval, že čím větší krize, tím větší napětí a konflikty, ale to není rakouský způsob," řekl Schönborn. „Naše země musí držet pospolu“, všichni musí podniknout kroky k sobě, tak kardinál formuloval jako vánoční poselství. Jako prostředek k tomu navrhl tři slova propagovaná papežem Františkem: Prosím, děkuji, odpusťte, které znamenají, abychom spolu mohli dobře žít, řekl Schönborn.

Předseda Islámské náboženské obce v Rakousku Ümit Vural také apeloval, abychom více drželi pohromadě, mluvili spolu a soustředili se na to, co spojuje. Pro prezidenta buddhistické náboženské společnosti Gerharda Weißgraba je také nejdůležitější pospolitost, a dialog a "bez toho to nejde."

Hlavní vánoční téma tisku se soustřeďuje jaká proočkovanost se potřebuje aby se snížila blížící se pátá koronová vlna varianty Omikron. SÜDDEUTSCHEN ZEITUNG k tomu poznamenává: "V lednu má 80 procent německých občanů dostat alespoň jedno očkování, které je opět klíčovým nástrojem proti pandemii, stejně jako tomu bylo před rokem, kdy kampaň začala. Okolnosti pro to jsou dnes výhodnější než tehdy, protože na rozdíl od do konce roku 2020 je k dispozici dostatek vakcín,“ analyzuje bavorský list. RHEINISCHE POST z Düsseldorfu pochybuje o přístupu nové spolkové vlády s ohledem na nedostatek očkovacích kvót: „Pokud si stanovíte cíl a nedosáhnete ho, nezbývá než uznat neúspěch a příště to udělat lépe. Vláda však postupuje jinak, kdy odkládané cíle dle libosti nejsou cíle, jen výchovná opatření – a těch má velká část populace v covid komunikaci dost.“

SÜDKURIER vidí vývoj pozitivněji: "Karlu Lauterbachovi musíte uznat jednu věc: Od té doby, co muž z SPD vede ministerstvo zdravotnictví v Berlíně, se něco děje. 30 milionů očkování do Vánoc, ale přesto není důvod spočinout na tom, čeho bylo dosaženo. Aby odolala vlně omikronů, je vyžadována virology proočkovanost 80 procent a Německo má k tomu ještě hodně daleko.

Vládní WIENER ZEITUNG upozorňuje, že zatímco Rakušané před dvěma lety hleděli do budoucnosti s velkým optimismem, negativní nálada z předchozího roku kvůli pokračující korona virové pandemii opět nabyla na síle, je aktuální, frekventované období. Jen dvě procenta si myslí, že rok 2021 byl zpětně velmi dobrým rokem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…