https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-skody-zpusobene-chranenymi-druhy-vyplatil-liberecky-kraj-pres-1-5-mil.kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za škody způsobené chráněnými druhy vyplatil Liberecký kraj přes 1,5 milionu korun

28.12.2021 00:40 | LIBEREC (ČTK)
Největší škody zůstaly po kormoránech, překročily 900 000 korun.
Největší škody zůstaly po kormoránech, překročily 900 000 korun.
Foto | Jan Rybář / Ekolist.cz
Na náhradách škod způsobených zvláště chráněnými živočichy, jako jsou vydra, vlk nebo kormorán, vyplatil letos Liberecký kraj chovatelům přes 1,564 milionu korun, o pětinu víc než loni. Největší škody zůstaly po kormoránech, překročily 900 000 korun. Bezmála 630 000 korun vyplatil kraj za ovce a dobytek, které roztrhali vlci, o polovinu víc než loni. Kraj nevyplácí peníze ze svého, náhrady poskytuje ministerstvo financí, řekl ČTK krajský radní pro životní prostředí Václav Židek (Piráti).
 

Od příštího roku by se měl systém zjednodušit. "Teď, když vznikne škoda, musí to majitel nahlásit, přijede někdo z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK), kdo ověří, že škoda byla opravdu způsobena zvláště chráněným živočichem. Pak to nahlásí kraji, ten to připraví k projednání do rady a zastupitelstva, takže to trvá měsíce. Pak to vyplatí stát nám a my to vyplatíme tomu poškozenému. Teď se to zjednoduší, když to ověří AOPK, tak to rovnou předá na ministerstvo a to kompenzaci vyplatí rovnou poškozenému," popsal změnu systému Židek.

Před koncem roku schvaloval kraj desetitisícové náhrady škod například za dvě roztrhané ovce a dvě jehňata chovatelce v Křižanech na Liberecku nebo chovatelce z Jindřichovic pod Smrkem, které vlci zabili tele. Zvlášť škody způsobené vlky v posledních letech rostou, i když výše škod způsobených kormorány rybářům ještě zdaleka nedosahují. První náhrady za škody způsobené vlkem vyplatil kraj v roce 2015, tehdy to bylo 6000 korun, letos už více než stonásobek.

Vlci se v Libereckém kraji vyskytují už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v oblasti CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v oblasti Jizerských hor a Frýdlantska. Fotopasti tam ale jejich výskyt potvrdily až loni v říjnu, potvrzený je jejich výskyt i v Českém Švýcarsku. V minulosti napadli vlci několikrát stáda ovcí na Frýdlantsku a majitelům způsobili velké škody. Podle chovatelů ztrácejí plachost a člověka se nebojí.

Podle zákona mají chovatelé nárok na náhradu škody způsobenou také bobrem evropským, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským. Většina z nich ale v Libereckém kraji nežije, poprvé letos vyplatil kraj odškodnění za ryby prokazatelně odlovené vydrou říční. V případě vlka lze také čerpat dotace na ochranu stád. "Zkušenosti z Německa ukazují, že dobré zabezpečení dokáže odvrátit 80 až 95 procent vlčích útoků. Snažíme se vysvětlit, že klíčové je, aby si vlci nezvykli chodit do ohrad," řekl již dříve ČTK ředitel AOPK František Pelc.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

29.12.2021 16:49
Vlci mají nárůst jen 50% ? Nějak se nám ta dynamika ztrácí. Tady pomůže jen bobr. Hned jak spadne pár stromků do Jizery , tak bude vzrůšo. Snad už nějakého pomatence napadlo je chytit na druhém konci republiky a narychlo dovézt. Peněz je dost.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist