Karel Poborský znovu okouzlil Angličany, na nových fotkách ho nepoznali. U krátkých vlasů už určitě zůstanu, směje se

Karel Poborský dnes a v roce 1996.
Karel Poborský dnes a v roce 1996.
Foto: Profimedia
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 28. 12. 2021

Karel Poborský (49) bez diskuze patří k nejlepším fotbalistům, kteří se kdy v Česku narodili. V roce 1996 během Mistrovství Evropy na sebe »Poborák« upoutal pozornost geniálními technickými kousky a také bujnou kšticí, která za ním vlála, když si na hřišti lehce vodil ty největší hvězdy evropského fotbalu. "Vlasy mi při hře nikdy nepřekážely, měl jsem takovou čelenku, do které se vždy zamotaly," řekl pro ŽivotvČesku.cz a prozradil, proč vlasy nakonec ostříhal.

Během úspěšného evropského šampionátu, kdy si česká fotbalová reprezentace z Anglie přivezla stříbrné medaile, na sebe Karel Poborský upozornil geniálním myšlením, obrovskou rychlostí a také bujnou kšticí, kterou si soupeřovi obránci většinou mohli prohlédnout ze zadní části, když se kolem nich český rychlík prohnal s míčem u nohy.

Mezi nezapomenutelné momenty fotbalového šampionátu patří hlavně Poborského čtvrtfinálový gól do sítě portugalského gólmana Vítora Baíy (52). Branka byla dokonce v roce 2008 fanoušky zvolena nejkrásnější individuální akcí historie ME.

Po šampionátu přestoupil český záložník do slavného Manchesteru United. V nabité konkurenci se výrazně neprosadil, ale také nezklamal. Díky svému zjevu si ale získal srdce fanoušků, kteří na něj vzpomínají stále. Důkazem je vánoční článek deníku The Sun, jehož novináři si všimli, že Poborský hřívu ostříhal a dnes vypadá jako stárnoucí pan učitel, kterého by fanoušci možná nepoznali.

Karel Poborský pro redakci ŽivotvČesku.cz přiznal, že článek britských novinářů se k němu dostal, ale že už dlouho rozhovor na téma dlouhých vlasů nikomu nedával. "Ostříhal jsem se, protože to nějak přišlo s věkem. Bylo to moje rozhodnutí a nikdo mi s tím neradil. Myslím, že každý člověk s narůstajícím věkem k takovému rozhodnutí dojde," prozradil pro ŽivotvČesku.cz trojnásobný otec. S manželkou Marcelou (46) na svět přivedli syna Patrika (26) a dceru Kláru (22). V roce 2015 si legenda české kopané s přítelkyní Andreou Tomšů (42) pořídila dceru Rozárku.

"Myslím, že už téměř stoprocentně zůstanu u krátkých vlasů. Nikoho ani nenapadlo, že bych měl mít zase dlouhé," vysvětlil s úsměvem fotbalový kouzelník, který v reprezentačním dresu nastřílel osm branek. Kromě zmíněné trefy do portugalské sítě si čeští fanoušci také navždy budou pamatovat nesobeckou přihrávku z EURA 2014, po které Vladimír Šmicer (48) dával třetí a rozhodující gól do sítě Nizozemců.

Karel Poborský rozhodně nebyl jediným hráčem, který ve slavných časech českého národního týmu nosil dlouhé vlasy. Dlouhé lokny si šlechtili také Patrik Berger (48), Jan Suchopárek (52) či Pavel Nedvěd (49).

"Vlasy mi na hřišti opravdu nikdy nevadily. Nosil jsem takovou čelenku, do které se vlasy zamotaly a byl klid," dodal pro ŽivotvČesku.cz hráč, který za svou bohatou kariéru uhranul i fanoušky Benficy Lisabon a Lazia Řím. Nejdůležitější zápas ale Poborský vyhrál v roce 2016, kdy překonal lymskou boreliózu a zánět mozkových blan. Tehdy se ocitl na prahu života a smrti a po uzdravení podle svých slov přehodnotil, co je v životě skutečně důležité a co jsou jen malichernosti.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.