Zahrada

Nejlepší dřevníky, jak vybrat přístřešek na dřevo

Dřevník SHELTERLOGIC Mít dřevo na zimu v suchu a bezpečí, to je základní životní potřeba. Tedy pokud nechcete během tuhých měsíců, jak se říká, klepat kosu nebo protopit i boty. Jestli topíte touto přírodní surovinou, výrobu přístřešku byste neměli podceňovat. Pakliže se ale zrovna necítíte jako zdatní kutilové anebo nemáte na podobné svépomocné akce čas, stále můžete nad zimou a vlhkem zvítězit.

Dřevník lze totiž pořídit již hotový. Případně tzv. v demontu, kdy vám složení dodané stavebnice zabere nejvýše nějakou tu hodinu. A to jen se základním nářadím, které najde doma snad každý. V dnešním článku se proto podíváme na to, jak vybrat a pořídit nejlepší přístřešek na dřevo. Zajímat nás budou možnosti současného sortimentu, různé typy a varianty dřevníků. Samozřejmě se budeme věnovat i konkrétním technickým parametrům. Zmíníme se taky o tom, k čemu je dřevník vhodný a proč se vyplatí do něj svůj otop ukládat. Jak se starat o něj i o jeho obsah, abyste topili ekonomicky i ekologicky.

Nejlevnější dřevníky a stojany na dřevo lze pořídit už doslova od pár set korun. Ty větší a propracovanější mohou vyjít na mnoho tisíc Kč. Záleží jen na tom, kolik můžete a chcete investovat, jakou zásobu dřeva potřebujete uskladnit a jaké máte na skladovací prostory nároky.

V každém případě je důležité vědět, že dřevník není jen nějaká dekorace. Má plnit ryze praktické úkoly. Je třeba vědět jaké. Jak má dřevník vypadat a co má splňovat, aby fungoval? I tím se budeme v dnešním průvodci zabývat, abyste získali opravdu komplexní informace.

Dá rozum, že ani tentokrát vás nemůžeme ošidit o velmi důležitou část našich článků. Totiž o žebříček nejlepších a nejprodávanějších výrobků současnosti. Pokud budete s výběrem na vážkách, pomoci vám mohou i uživatelské recenze dřevníků. Dozvíte se, zda je výrobek opravdu tak poctivý a spolehlivý, jak se tváří. I k těmto recenzím je však třeba přistupovat s jistou obezřetnosti.

Nejlepší dřevníky na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Dřevník SHELTERLOGIC 1,26 m
Pěkný a kvalitní
✔️ pevný dřevník od amerického výrobce
✔️ materiál konstrukce: ocelové trubky
✔️ pro polena do délky 50 cm
✔️ zastavěná plocha: 0,32 m2
📌 od 2000 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2ROJAPLAST DŘEVNÍK
Dřevěný
✔️ z borovicového dřeva
✔️ rozměr střechy: 85x140cm
✔️ dřevník pro polena do 50cm
✔️ šířka:130 cm a výška: 168 cm
📌 od 2850 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3G21 WOH 136
Plechový
✔️ objem 1.5m3
✔️ rozměry 182x160x75 cm
✔️ dobrá kvalita použitých materiálů
✔️ kompatibilní se zahradními domky G21
📌 od 2850 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Přístřešek na dřevo M.A.T.
Plechový
✔️ pozinkovaný ocelový rám
✔️ jednoduchá montáž
✔️ rozměry: 189 x 76 x 191 cm
📌 od 3150 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5IWHome IWH HESTIA AW-C
✔️ vyroben z kvalitních ocelových plechů
✔️ Pent střecha pro snadnější odvod vody a sněhu
✔️ snadné sestavení
📌 od 6500 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6Přístřešek na dřevo Garden King
Cena / výkon
✔️ materiál: pozinkovaný a lakovaný plech
✔️ rozměr š.163 x v.154 x h.88 cm
✔️ úložný prostor 1,6 m3
📌 od 3000 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#7VeGA KOMFORT 180-DG
✔️ dřevo je díky stojanu nad zemí
✔️ rozměry: 1800x440x1050 mm
✔️ snadná montáž
📌 od 1500 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat přístřešek na dřevo

Současný sortiment nabízí velkou míru pestrosti. Ať už jde o materiály, konstrukční provedení, rozměry nebo i různé způsoby použití a další faktory. Pokusíme se vám představit základní varianty a nastínit jejich výhody, nevýhody a možnosti. Věnovat se budeme zmíněným materiálům, funkcím i důležitým parametrům, jako je kapacita, hmotnost a podobně. Nakousneme i otázku ceny a zmíníme některé spolehlivé a známé výrobce, u nichž můžete pořídit dobrý dřevník či přístřešek.

Uchování dřeva

Proč si pořídit dřevník?

Má vůbec smysl investovat do dřevníku či přístřešku na dřevo? Nestačilo by dřevo jednoduše naházet na hromadu nebo do sklepa? Samozřejmě tak můžete učinit. Jistě nebudete jediní. Ovšem špatně uskladněné dřevo může vést k notným finančním ztrátám i jiným komplikacím.

Suché dřevo = dobré topivo

Zřejmě nejdůležitějším smyslem dobrého dřevníku je uchovávat dřevo v suchu – potažmo zajistit jeho postupné schnutí. To v závislosti na tom, zda pořizujete dřevo čerstvé, nebo již proschnuté. Druhá možnost umožní okamžité upotřebení topiva, ale je dražší.

Dřevo má po vytěžení vysokou zbytkovou vlhkost. Může sahat až k 80 %. Takové dřevo je těžké a má velmi špatnou výhřevnost. Navíc škodí i vašemu topnému zařízení a prostředí. Dřevo vhodné na otop by nemělo mít více vlhkosti než cca 25 %. Optimum je kolem 15-20 %.

Sušení dřeva není otázkou pár dní ani týdnů. Je to běh na dlouhou trať. V závislosti na druhu dřeviny a dalších faktorech může trvat mnoho měsíců i pár let. Jak poznáte dobře proschlé dřevo?

  • Dřevo má sušší, méně sytou barvu
  • Polena jsou lehká, při poklepání mají typický dutější, zvonivější zvuk
  • Suchá polena mají praskliny po obvodu
  • Když necháte vlhké poleno v igelitu (přes noc) obal se zapaří. U suchého nikoli.

Proč je důležité, aby dřevo bylo suché a správně skladované?

  • Suché dřevo má násobně vyšší výhřevnost než vlhké. Znamená to úsporu i v řádech mnoha tisíců korun ročně.
  • Vlhké dřevo ve sklepě či jiné nedostatečně větrané místnosti v domě může napadnout hniloba a plísně. Vlhkost se může rozšířit i na samotný objekt a zdi. Posléze můžete bojovat i s plísněmi v domě.
  • Vlhké dřevo produkuje více zplodin, sazí a dehtu. Zanáší se topná soustava. Používání vlhkého dřeva může vést k vyšším nákladům na údržbu topné soustavy nebo i ke zkracování životnosti všech jejích součástí.
  • Topení vlhkým dřevem více zatěžuje životní prostředí.

Dřevo chraňte i před sluncem

Dřevo potřebuje ke schnutí čas a to nejlepší schnutí probíhá pomocí vydatné cirkulace vzduchu ve výborně větraném dřevníku. Přímé sluneční záření není pro dřevo ideální, stejně tak není vhodné sušit dřevo pomocí tepla. Může dojít k rychlému přesušení. Přesušené dřevo nemá ideální vlastnosti – přestože je lepší než dřevo mokré. Přesušené dřevo vystavené horku pak může představovat i rizikový faktor vzniku požáru. Dřevo není nutné před sluncem zcela ukrývat, ale přístřešek jej ochrání před celodenní přímou expozicí.

Dřevník svépomocí

Jak má vypadat dobrý dřevník?

Dříve se dřevo často skladovalo pod převisem sedlové střechy na kamenné podsadě. Toto místo zajistilo výborné větrání a ochranu před nepříznivými vlivy. Kvalitní dřevník má tyto vlastnosti zajistit nebo umocnit.

Základní podmínkou je perfektní cirkulace vzduchu. Nejlépe to samozřejmě zvládají částečně otevřené dřevníky. Ale dobré větrání je možné zajistit i u uzavřených přístřešků. Dřevník má taky izolovat polena od vlhkosti a chladu země. Některé dřevníky toto zajišťují pomocí zvýšených profilů, na které se dřevo uloží, nebo jiným podobným způsobem. Dřevo je taky možné např. umístit na palety.

Stříška dřevníku zajišťuje ochranu především před deště, sněhem a jinými srážkami. Ale funguje taky jako ochrana před soustavným náporem slunce. Některé dřevníky mohou být i uzavíratelné a uzamykatelné, zajišťovat tak otop i před nenechavýma rukama zlodějů. Dřevník by měl být z kvalitního materiálu, který odolá vlhkosti i UV záření. Měl by být taky vysoce stabilní.

Druhy dřevníků a přístřešků na dřevo

Jak mohou vypadat dřevníky? Zde je několik nejběžnějších variant.

Stojany na dřevo

Stojany na dřevo typicky nedisponují střechou. Mívají boky a zvýšené dno. Obvykle pojmou spíše menší zásobu dřeva. Určeny jsou pro umístění pod střechu (např. střešní převis) nebo i do vnitřních prostor (např. ke krbu).

V takovém případě se do nich obvykle ukládá operativní zásoba již proschlého dřeva určeného k okamžitému ztopení. Ve venkovním prostředí pod přístřeškem mohou sloužit i jako dřevník pro schnutí otopu. Stojany bývají často kovové, ale i dřevěné – případně z kombinace obou materiálů. Jde o pomůcky spíše pro méně náročné použití. Výhodou je nižší cena a skladnost.

Klasické dřevníky a přístřešky

Nejčastější podoba dřevníků. Konstrukce má plnou střechu. Boky mohou být taky z plného materiálu nebo jsou například mřížované či jinak „polootevřené“. Některé dřevníky mají i zadní stěnu, jiné mají čelní i zadní stěnu zcela otevřenou. Typický dřevník má i dno zvýšené od země – např. pomocí palet nebo kovových profilů.

Tyto dřevníky mohou být různě objemné. Některé pojmou poměrně značnou zásobu dřeva. Hodí se pro uskladnění suchého dřeva i pro sušení mokrého dřeva. Materiálem je často pozinkovaný kov a plechy anebo dřevo. Tyto dřevníky jsou osvědčenou a oblíbenou volbou – a to i pro náročnější uživatele, kteří jsou na topení dřevem plně závislí. Stačí si vybrat dostatečně prostornou variantu.

Dřevník s kůlnou/zahradním domkem

Dřevník nebo přístřešek na dřevo může být taky prodáván v kompletu s uzavíratelnou kůlnou na nářadí nebo rovnou rozlehlejším zahradním domkem. Může jít o plně dřevěné i plechové modely. Cena takového kompletu je však pochopitelně vyšší než u prostého přístřešku. Modely s menší kůlničkou se nicméně dají pořídit někdy už od cca 5 tisíc Kč. U prostornějších a propracovanějších modelů počítejte spíše s cenou od 8-10 tisíc Kč výše.

Fóliovníky a haly či garáže

Jako dřevníky pro sušení a skladování otopu lze použít i přístřešky, které k tomuto účelu nemusejí být primárně určeny. Velmi zajímavou, lehkou, flexibilní a relativně levnou variantu představují fóliovníky. Jde o kovové konstrukce opatřené nepromokavými textilními stěnami a střechou.

Přední a zadní část bývá plně otevíratelná, a tak je možné dřevu zajistit dostatečné větrání. Pokud foliovník nemá dno, je třeba dřevo umístit např. na palety. Foliovník je kdykoli snadno sklidit nebo použít k jiným účelům (jako skleník, provizorní zahradní domek apod.).

Jako dřevník lze použít i montovanou garáž či „halu“ nebo zahradní domek. Zde je však nutné zajistit dostatečné větrání. Výhodou je, že tyto uzamykatelné objekty chrání dřevo dobře i před zloději. Hodí se tedy pro větší zásobu dřeva a lze je umístit i tam, kde chybí neustálý dohled – tedy třeba na odlehlejší část pozemku.

Jak vybrat přístřešek na dřevo

Materiálové zpracování

O možnostech materiálového zpracování jsme se již zmínili. Oblíbené jsou dřevěné dřevníky. Dominuje smrkové či borové dřevo. Výhodou těchto dřevin je cenová dostupnost, lehkost. Na druhou stranu nemají takovou odolnost vůči vlhkosti ani jiným vlivům jako tvrdé dřeviny. Vyžadují tedy větší péči a údržbu. Na střechu se používá např. bitumenová krytina, případně plech. Dřevěné zpracování krásně zapadne do prostředí zahrady či tradičnější stavby. Esteticky jde o hodnotnější řešení.

Kovové a plechové dřevníky jsou sázkou na odolnost a praktičnost. Vyrábějí se z pozinkovaného kovu odolného vůči vlhkosti. Nevyžadují žádnou zvláštní péči, jsou i mechanicky odolné (pokud jsou kvalitní). Některé mohou dnes vypadat i poměrně vkusně a elegantně. Přesto vizuálním dojmem obvykle zaostávají za dřevěným provedením. Používá se železo anebo lehčí hliník, který je i přirozeně odolnější vůči vlhkosti.

Jiné možnosti se příliš nevyskytují. Snad s výjimkou zmíněného fóliovníku, kdy na kovové kostře leží textilní plachta ze syntetického materiálu (obvykle polyester). Důležitá je dostatečná gramáž tkaniny a ochrana proti UV záření. Nekvalitní plachta bude mít krátkou životnost, snadno se protrhne či prodře a bude rychle degradovat vlivem slunečního svitu.

Kapacita

Jak velké dřevníky jsou k dostání? Většina modelů má spíš menší až střední rozměry. Pojmou nejčastěji zásobu dřeva od 1 do 5 kubíků (krychlových metrů). Větší dřevníky jsou poněkud méně běžné.

Průměrná roční spotřeba rodinného domu, kde se topí pouze dřevem, přitom může představovat i výrazně více. Je tedy třeba uvažovat, zda hledáte dřevník pro ochranu operativní zásobu již především proschlého dřeva, anebo skladovací prostory pro schnutí a přechovávání velkého objemu dřevin na celou sezónu nebo i více let. K tomu mohou posloužit velké dřevníky, ale taky již zmíněné zahradní domky, garáže či fóliovníky.

Ceny dřevníků

Na kolik vás vyjde pořízení kvalitního přístřešku na dřevo? Podívejte se na stručný tahák a orientační ceny.

Dřevníky do 2000 Kč

V této relaci se setkáte především se stojany na dřevo vhodnými do interiéru nebo pod přístřešek. Ty lze často pořídit už pod 1000 Kč. Kapacita je spíše nízká. Do 2 tisíc Kč lze však pořídit i řadu solidních klasických dřevníků – především s nižší až střední kapacitou.

Dřevníky do 5000 Kč

Výborný výběr dřevníků různých typů a provedení. Najdete zde dřevěné i kovové přístřešky. Ba výjimečně i levné kombinace s kůlnou či zahradním domkem.

Dřevníky nad 5000 Kč

Rozsáhlejší a propracovanější dřevníky – dřevěné i kovové. Najdete zde i modely schopné pojmout zásobu dřeva na celou sezónu či více sezón. Vhodné řešení pro náročnější zájemce. Velký výběr variant ve spojení se zahradním domkem či kůlnou.

Nejlepší značky dřevníků

Kteří výrobci dřevníků stojí za úvahu a pozornost?

  • G21 – Poměrně známá značka nářadí a zahradního vybavení. Nabízí solidní plechové dřevníky klasického střihu. Cena nejčastěji cca 3 až 6 tisíc Kč.
  • Meedo – Vynikající výběr, oblíbená značka. Dřevěné i kovové dřevníky. Najdete zde i poměrně velmi rozlehlé modely.
  • Biohort – Pěkný výběr kvalitních plechových dřevníků. Dobrý poměr ceny a kvality. Osvědčená značka.
  • Rojaplast
ProduktInfoHodnocení
#1Dřevník SHELTERLOGIC 1,26 m
Pěkný a kvalitní
✔️ pevný dřevník od amerického výrobce
✔️ materiál konstrukce: ocelové trubky
✔️ pro polena do délky 50 cm
✔️ zastavěná plocha: 0,32 m2
📌 od 2000 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2ROJAPLAST DŘEVNÍK
Dřevěný
✔️ z borovicového dřeva
✔️ rozměr střechy: 85x140cm
✔️ dřevník pro polena do 50cm
✔️ šířka:130 cm a výška: 168 cm
📌 od 2850 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3G21 WOH 136
Plechový
✔️ objem 1.5m3
✔️ rozměry 182x160x75 cm
✔️ dobrá kvalita použitých materiálů
✔️ kompatibilní se zahradními domky G21
📌 od 2850 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4Přístřešek na dřevo M.A.T.
Plechový
✔️ pozinkovaný ocelový rám
✔️ jednoduchá montáž
✔️ rozměry: 189 x 76 x 191 cm
📌 od 3150 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5IWHome IWH HESTIA AW-C
✔️ vyroben z kvalitních ocelových plechů
✔️ Pent střecha pro snadnější odvod vody a sněhu
✔️ snadné sestavení
📌 od 6500 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6Přístřešek na dřevo Garden King
Cena / výkon
✔️ materiál: pozinkovaný a lakovaný plech
✔️ rozměr š.163 x v.154 x h.88 cm
✔️ úložný prostor 1,6 m3
📌 od 3000 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#7VeGA KOMFORT 180-DG
✔️ dřevo je díky stojanu nad zemí
✔️ rozměry: 1800x440x1050 mm
✔️ snadná montáž
📌 od 1500 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
2 Sdílení