Nové, lepší Vánoce. Krásní, mladí a oblíbení vám vysvětlí, čím svítit a co darovat

28.12.2021 15:20 | Ze sítí

Kampaň Komerční banky, ve které vyzývala, aby to lidé na Vánoce „zkusili jinak“ a nejedli kapra, skončila neslavně a banka vlastněná francouzskou Société Générale se pak za formu omlouvala. „Nikomu jsme nechtěli říkat, jak má žít,“ tvrdí, prý chtěli jen upozornit na problémy. Jenže nešlo jen o kapry. Banka měla doporučení celou řadu, sdělovali je influenceři, herci a zpěváci. A kdo by je poslechl, zabalil by vlastnoručně zhotovené nebo použité dary do recyklovaného papíru za svitu LED diod. A ozdobil větvičkou.

Nové, lepší Vánoce. Krásní, mladí a oblíbení vám vysvětlí, čím svítit a co darovat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec Milan Peroutka propaguje ekologické balení dárků pro Komerční banku

Diskuse o prodávání kaprů a jejich zabíjení na ulicích provází skoro každé Vánoce, při těch letošních ovšem měla menší obměnu. Odstartovala ji totiž kampaň Komerční banky a video knižní influencerky Lucie Zelinkové na instagramu. „V Česku se na Vánoce spotřebuje asi 18 000 tun kaprů, což odpovídá 32 000 tunám CO2. A to je obrovské číslo. A nechcete to třeba letos zkusit jinak? Ať jsou pak ty Vánoce lehčí,“ navrhovala a rozpoutala „kauzu Kapr“, ve které se angažoval například europoslanec Zdechovský či cestovatel Daniel Přibáň.

Banka 22. prosince zřejmě dospěla k názoru, že publicita spojená s videem není dobrá, a tak podala vysvětlení. „Nikomu jsme nechtěli říkat, jak má žít. Chtěli jsme jen upozornit na plýtvání potravinami, na možnosti recyklace a úspory energie,“ vysvětlila a dodala: „Je jasné, že jsme formou šlápli vedle. Omlouváme se a přejeme krásné prožití svátků.“

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Ovšem na to, že Komerční banka nechtěla nikomu říkat, jak má žít, byla kampaň dost rozsáhlá. Video s kaprem totiž zdaleka není jediné, banka, kterou vlastní francouzská Société Générale, si totiž nechala vytvořit videí celý cyklus. A zatímco vánoční kapr je už sněden, některé tyto „Vánoční udržitelné tipy“ platí i nadále.

Na youtube kanálu Komerční banky je celkem pět videí s ekologickou tematikou a návrhy se netýkají zdaleka jen kaprů. Herec Milan Peroutka například doporučuje balit dárky do recyklovaného papíru a převazovat jutovým provázkem, protože to prý ušetří půl kilogramu CO2, což by při masivním rozšíření této praxe ušetřilo stejně emisí, jako vznikne při najetí 2,5 milionu kilometrů. „A to byste z těch dárků hned měli větší radost, ne?“ říká herec Peroutka.

Youtuber Lukáš Kulíšek pro změnu doporučoval, aby lidé oblečení, které už nenosí, někomu darovali, protože to „šetří planetu“. Například pokud by jeden milion Čechů věnoval každý sedm kusů oblečení, úspora CO2 by se rovnala zasazení 15 000 nových stromů. Zpěvák a herec Ben Cristovao pak doporučoval nakupovat české dárky, opět s cílem snížit emise.

Karolína Wernerová, kterou server Zítřek.cz tituluje jako „nejen ikonickou zrzku ze sociálních sítí“, ale také jako úspěšnou podnikatelku, měla podobné poselství, totiž aby lidé darovali „vlastnoručně vyrobené dárky“. Jako příklad zvolila fotoalbum, ovšem nevysvětlila, jak konkrétně lepení vytištěných fotografií na industriálně vyráběný papír industriálně vyráběným lepidlem spoří emise.

Úsporu u vánočního osvětlení pak vysvětlovala cestovatelka a blogerka Eliška Hudcová, která propagovala změnu ze žároviček na LED diody, které spotřebovávají až o 75 % méně energie. Přepočteno na oblíbené vysazené stromy, pokud by se zapojil milion domácností, bylo by to jako 30 000 nově zasazených stromů.

Videa mají několik tisíc zhlédnutí, ale pozitivních reakcí je opravdu poskrovnu. „Prča, že firma, která žije právě z maximální spotřeby a z přesunů financí, předstírá, že jejím zájmem je omezit to, z čeho žije,“ bavil se Pavel Kotraba a vzkazoval: „Z těch roztlemených ksichtů herců, které najali/y je mi lehce na blití. Pokud to myslíte vážně, tak sem hoďte příklady toho, jak váš vrcholný management během minulého roku zmenšil svou vlastní uhlíkovou stopu tím, že zmenšil své nároky na cestování a bydlení. Než to uděláte, budu vás považovat za pokrytce!“

„Prosím, starejte se o to, abyste lidem nabízeli kvalitní služby a přestaňte mladým gumovat mozek. U mě KB tímto nesmyslem skončila,“ vybízel Mirek Razek.

„A prosím pěkně, když bych zasadil ten jeden strom, mohl bych si nechat svoje oblečení, na které jsem si narozdíl od tohoto roztomilého eko-pionýra vydělal prací? Jako bonus nabízím, že zmenším uhlíkovou stopu tím, že při příští příležitosti ucpu dýchací cesty prvnímu svazákovi, který mi bude říkat, co mám dělat se svým majetkem,“ položil otázku plnou sarkasmu René Leicht.

Kdo nechce sledovat videa, může si poselství Francouzi vlastněné banky přečíst na jejích stránkách. Komerční banka na nich například doporučuje darovat nepotřebné věci potřebným, skladovat cukroví „správně“, aby se nekazilo nebo balit dárky šetrně. „Použijte recyklovaný papír, noviny, látku, jutový provázek a dozdobte větvičkou,“ říká banka, která má v Česku podle jarního žebříčku 1,641 milionu klientů, ovšem podle reakcí na kauzu Kapr to bude možná o něco méně.

Z přírodních materiálů ze zahrádky či lesa si prý mají lidé vyrábět i vánoční dekorace, dále mají podporovat lokální dodavatele a podnikatele, svítit LED světélky, stolovat šetrně a pořizovat jídlo střídmě. „Vánoce jsou svátky hojnosti, ale hlavě klidu a míru. Kupujte jídlo rozvážně a včas ho spotřebujte,“ nabádá finanční instituce.

Kromě toho mají Češi nakupovat dárky rozvážně a nemají ohrnovat nos nad dárky z druhé ruky, např. z antikvariátu nebo z blešího trhu. A pokud si objednávají on-line, doporučuje banka zvolit e-shop, který myslí na udržitelnost. I povánoční úklid banka zmínila: „Vrhněte se na vánoční úklid s produkty bez chemie. Postačí i jedlá soda a ocet.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…