Co jste četli v roce 2021

Rok 2021 už je skoro za námi. Připomeňte si, které kauzy jste na stránkách Neovlivní.cz nejvíc četli.

I v letošním roce se do odhalení redakčního týmu Neovlivní.cz promítnul fakt, že žijeme už druhý rok v éře pandemie covid-19. Mezi nejčtenější články patřily právě ty, v nichž jsme na webu a v časopise popisovali realitu státního boje s nákazou, která byla tak odlišná od vládního PR.

Foto: Shutterstock

Například jsme doložili, že dnes již bývalý premiér Andrej Babiš lhal, když tvrdil, že nedostal žádná varování o dalších hrozících vlnách epidemie. Článek najdete tady. Nebo že osobně zkraje roku zavinil, že byl nedostatek vakcín. Popisujeme ZDE.

Stejně tak jste ale četli naše investigace o podnikání rodiny Aleny Schillerové, kauzách Andreje Babiše nebo o sledování Víta Rakušana a Martina Nejedlého.

Tady je přehled těch textů, které vás zaujaly nejvíc:

Zatajených 13 milionů. Tak podniká manžel Schillerové

Zdroj: Neo

Pátrali jsme v časopise Neovlivní.cz v byznysu manžela ministryně financí. Byl rok 2017 a Alena Schillerová se stala ministryní financí ve vládě Andreje Babiše. Ještě pár dní před tím se její zeť David Rusňák milionem korun vykoupil z vlastní kriminální kauzy, aby jí nekazil reputaci.

A ve stejné době se rodině Schillerových podařilo utajit třináct milionů spojených s rodinným byznysem nastupující ministryně. Šlo o vklad 13 milionů, které skončily ve firmě Bika. Ta patří manželovi ministryně a působí v ní i jejich syn, firma se věnuje velkoobchodu s papírem. Oč šlo jsme zveřejnili tady a v tištěném magazínu Neovlivní.cz.

O milionech, které se ocitly ve firmě, se veřejně nevědělo: společnost Bika totiž v rozporu se zákonem nezveřejnila účetní závěrku. A nikdo se tedy novopečené ministryně nemohl ptát, kde se tyto peníze vzaly.

Manažeři HSBC potopili Babiše

Manažeři banky, která půjčila peníze na výstavbu farmy Čapí hnízdo, ve finále otočili. Při sjednávání úvěru dostali od manažerů Agrofertu informace, že za Čapím hnízdem stojí Andrej Babiš.

A nakonec to potvrdili i do policejního spisu. Odhalení ZDE. A přinesli jsme výpovědi i dalších svědků, kteří zbortili verzi Andreje Babiše, že farma patřila jeho dětem. Uvedli například, že jim AB říkal, že chce Čapí hnízdo jako “chatu se slepičkama”. Zveřejnili jsme je TADY.

Najděte něco na Rakušana

Nikoli Bartoš a Piráti. Babiš si jako skutečného soupeře těsně před volbami vyhodnotil Starosty a jejich lídra Víta Rakušana. Podle dvou na sobě nezávislých zdrojích je Babišova averze dokonce tak velká, že už před několika měsíci začal shánět na lídra Starostů kompromitující materiály.

“Zadání znělo, najděte něco na Rakušana. Šéf ho skutečně nesnáší,” uvedl pod podmínkou anonymity jeden ze spolupracovníků premiéra. A jeho slova pak potvrdil další člověk, který je zapojen do předvolební kampaně hnutí ANO. Detaily v této zprávě.

BIS sledovala muže Hradu

Foto: Neovlivní.cz

Dva měsíce před volbami jsme přinesli informace o tom, že BIS sledovala klíčovou postavu Miloše Zemana. Sledování poradce Martina Nejedlého souviselo s jeho aktivitami.

A současně jsme doložili, že premiér Andrej Babiš o sledování věděl a varoval své spolupracovníky, aby se s Nejedlým nescházeli. Bál se před volbami kompromitujících fotek. Popsali jsme v časopise a také tady.

Babišova vláda přiklepla bonusy pro Babišovy firmy

Odhalili jsme, že vláda Andreje Babiše na sklonku roku 2020 v tichosti rozhodla, že z veřejných peněz štědře obdaruje stovku vybraných firem, mezi nimiž je i premiérův holding Agrofert. Šlo o takzvané kompenzační bonusy, které mají velkým fabrikám-znečišťovatelům dorovnat ztráty za rostoucí ceny emisních povolenek. Na kompenzační bonusy za emisní povolenky ministři v éře pandemie našli 3,7 miliardy. Celý text ZDE.

Poté, co jsme se případu věnovali a opozice začala protestovat, kabinet podmínky změnil.

Tomiovy miliony aneb v SPD nejde o žádnou ideologii

Foto: Neo

Nejrychleji vyprodané bylo květnové číslo časopisu s názvem Tomiovy miliony. Popsali jsme v něm zákulisí fungování SPD a Tomia Okamury.

Díky svědectví odpadlíků jsme získali důkazy, že Okamuru nevede žádná ideologie. Uprchlíci, homosexuálové, to všechno je mu ve skutečnosti úplně fuk. Hnacím motorem jsou peníze. Část svědectví najdete TADY, velký text pak vyšel v časopise.

Obchod se smrtí. Nová odhalení v kauze Vrbětice

Přinesli jsme také nová odhalení v kauze Vrbětice, která nasvítila operace a obchody, které měly zůstat utajeny. Mimo jiné proto, že díky nim přicházíme o iluze, jak svět kolem nás funguje. Věděli jste třeba, že Ostrava sloužilo jako hnízdo překupníků zbraní? Tušili jste, že na pozadí vrbětického výbuchu se odehrávají nelegální obchody s účastní tajných služeb hned několika států? Popsali jsme v Letním speciálu Neovlivní.cz a část zveřejnili ZDE na webu.

Hradní rozkol s lékaři. Kvůli alkoholu

Mezi články, které vás nejvíc zaujaly, pravidelně patřily texty ze zákulisí péče o zdraví hlavy státu. Velkou investigaci jsme přinesli v listopadovém časopise, kde jsme uvedli, že o Miloše Zemana se poslední rok staraly v Lánech místo zdravotníků pokojské. A popsali, proč to s prezidentovým zdravím dopadlo tak, že po opakovaném kolapsu skočil na jednotce intenzivní péče. A také zveřejnili, že mezi prezidentovými spolupracovníky a lékaři vypukla nefalšovaná válka. Kvůli léčebným metodám.

Děkujeme Vám za přízeň. Sabina Slonková a tým Neovlivní.cz

Zdroj náhledové foto: Shutterstock

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email