Hasiči v Ústeckém kraji musí vyměnit minimálně osm aut s výškovou technikou. Pomoci by měly evropské dotace

29. prosinec 2021 13:21

Hasiči v Ústeckém kraji by měli v příštím roce dostat nové automobilové žebříky a další výškovou techniku. Díky financím z evropského programu REACT by si měli pořídit čtyři nová auta za zhruba 80 milionů korun. V celém Česku pak má jít na výměnu hasičských vozů z evropských dotací až miliarda korun.

„Ta výšková technika z hlediska parametrů by asi stačila, problém je spíš s tím stářím techniky. Týká se to minimálně osmi kusů výškové techniky, kterou bychom potřebovali v rámci kraje vyměnit,“ shrnuje krajský ředitel hasičů Roman Vyskočil.

Z programu REACT-EU by měli hasiči v Ústeckém kraji získat čtyři nové kusy výškové techniky a přerozdělením by se mohli zbavit i nejstaršího výškového automobilu z 80. let minulého století, který slouží v Roudnici nad Labem.

„Ty více výjezdové stanice, které zasahují ve větších městech, budou mít lepší techniku. Samozřejmě ten posun techniky je i v rámci našich stanic,“ dodal Roman Vyskočil.

Čeští hasiči by potřebovali přes 110 nových vozů s výškovou technikou

Z programu REACT-EU má jít na nákup nových cisteren a výškové techniky pro hasiče v celém Česku zhruba miliarda korun. Další stovky milionů korun na výměnu by mohly jít z další výzvy evropského programu.

„Celkový objem toho projektu bude 885 milionů korun, přičemž na výškovou techniku plánujeme alokovat 300 milionů korun,“ uvedl Petr Ošlejšek, náměstek generálního ředitele HZS ČR pro integrovaný záchranný systém a operační řízení.

Životnost hasičské techniky se pohybuje kolem 20 let. Hasiči by tak v celé republice potřebovali vyměnit desítky výškových aut.

„Z celkového počtu asi 270 kusů výjezdové techniky máme víc než 110 kusů výškové techniky, která je již za hranicí této životnosti,“ dodal náměstek generálního ředitele hasičů Petr Ošlejšek.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související