Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Olympic přišel už o 11 členů! Tragická smrt Chrastiny (†81) a další tajemná úmrtí

/
  • Už několik členů Olympicu opustilo tento svět.
    29. prosince 2021 ● 14:20

    Čtyři dny po Vánocích opustil náš svět jeden ze zakládajících členů kapely Olmypic, Pavel Chrastina (†81). Přidal se tak k řadě svých někdejších kolegů, kteří se ve slavné skupině během let vystřídali. Připomeňme si společně, kteří členové skupiny už nejsou mezi námi. 

  • 1.

    Olympic se loučí s další legendou

    Informace o skonu hudebníka Chrastiny se objevily i na oficiálních účtech kapely Olympic na sociálních sítích. 

     

    "Zemřel PAVEL CHRASTINA (25. 4. 1940 - 28. 12. 2021), zakládající člen, někdejší baskytarista, zpěvák a především textař skupiny Olympic. Dle slov Petra Jandy 'položil základ českému rockovému textařství, po jeho textu Dej mi víc své lásky se u nás rock začal zpívat česky'. Zůstávají po něm i další nesmrtelné hity jako Želva, Snad jsem to zavinil já, Pták Rosomák a mnohé další," napsala kapela.

     

    Jeho někdejší kolegové pak stručně popsali jeho obsáhlý životopis. "Po odchodu z Olympicu v roce 1969 dokončil studium na FAMU a věnoval se filmařině či práci v televizi. V roce 1980 emigroval do Austrálie, později do USA, což mělo v socialistickém Československu za následek zákaz vydávání desek s jeho texty. Z emigrace se trvale vrátil v roce 1994, oprášil svůj vztah k muzice, několikrát hostoval s Olympikem na výročních koncertech skupiny a na jejich následující alba opět napsal i několik nových textů, včetně hitu Jednou. Od devadesátých let hrával také se skupinou Mefisto," informovali.

    Na kamaráda zavzpomínal i hudebník Michal Prokop. "Přesně před týdnem jsme spolu s Petrem Jandou v Lucerně zpívali Snad jsem to zavinil já. A teď jsem se dozvěděl, že autor tohohle ikonického textu, někdejší Petrův parťák v Olympicu, basista Pavel Chrastina zemřel. RIP Pavle!" rozloučil se.

  • 2.

    Petr Kaplan

    V letech 1962 až 1963 hrál s Olympicem i svérázný Petr Kaplan (†67), kterému nikdo neřekl jinak než Pete. Ve slavné kapele se chopil role rytmického kytaristy a zpěváka, svou první skupinu s názvem Samuels ale založil už v roce 1958 jako osmnáctiletý. Kaplan zemřel v roce 2007 

  • 3.

    Jiří Laurent

    Po Kaplanovi převzal v roce 1963 rytmickou kytaru a zpěv Jiří Laurent (†79). V kapele zůstal do roku 1965. Laurent doprovázel zpěváky Mikiho Volka, Pavla Bobka, Josefa Laufera, Pavla Švába nebo Yvonnu Přenosilovou. Zemřel v roce 2016. 

  • 4.

    Jan Antonín Pacák

    Po odchodu Laurenta se k Olympicu v roce 1965 jako zpěvák a bubeník přidal Jan Antonín Pacák. Ten v kapele působil do roku 1971, v roce 2007 zemřel na leukémii. 

     

    Pacák byl nadaný hudebník i výtvarník. Hrál na dechové i strunné nástroje, flétny (zobcové i příčné), hoboj, foukací harmoniku, kazoo, kontrabas, banjo, loutnu, baskytaru, valchu, autoharfu (citeru), bicí a perkuse. 

  • 5.

    Petr Hejduk

    V roce 1971 vystřídal Pacáka na bicích Petr Hejduk (†45). V kapele vydržel do roku 1985. Do roku 1970 působil v kapele Golden Kids, když ale Martě Kubišové (79) zakázali vystupovat, kapela se rozhodla dál nepokračovat. Po jejím konci Hejdukovi Petr Janda (79) nabídl, aby se přidal k Olympicu. 

     

    Deset let po konci v kapele podlehl Hejduk Rakovině. Olympic pak k jeho památce vydal album Olympic – Petr Hejduk s jeho písněmi.

  • 6.

    Milan Peroutka

    V letech 1986 až 2013 usedl za bicí Milan Peroutka (†49). Táta slavného herce téhož jména (31) záhadně zemřel v květnu 2013. V sobotu nad ránem ho kapela vysadila před jeho vilou na Zahradním městě, ráno pak jeho tělo našla tchyně na zahradě pod schody, které se mu podle Jandy mohly stát osudnými. Na místo okamžitě přijely tři vozy záchranné služby, ale Peroutkovi už nebylo pomoci.

    Poslední snímek Milana Peroutky, než navždy odešel.

  • 7.

    Miroslav Berka

    Předčasně náš svět opustil i zpěvák a klávesista Miroslav Berka (†42). Ten byl jedním ze zakládajících členů a v kapele Olympic působil od jejího založení v roce 1962 až do své smrti v roce 1987. 

     

    Také Berkova smrt je značně podezřelá. Hudebník totiž propadl gamblerství a 19. května 1987 byl nalezen ve sklepě jednoho z domů, kde prohrál velké peníze. Měl přitom být zrovna na cestě na koncert do pražské Lucerny. Oficiálně byla jeho smrt označena za sebevraždu, dodnes o tom ale panují pochybnosti. 

    Smrt klávesisty Berky je dodnes záhada. Někteří nevěří, že to byla sebevražda.

  • 8.

    Pavel Bobek

    V 60. letech byl členem kapely i zpěvák Pavel Bobek (†76). V Olympicu působil od jeho počátku v roce 1962 do roku 1965. Bobek zemřel v roce 2013. 

     

    „Pavel měl potíže už v roce 2005, kdy mu praskl vřed na dvanácterníku. Měl sepsi a musel ležet dva týdny v umělém spánku. Říkal, že přežil svou smrt. Pak mu operovali srdeční chlopeň. Docela dobře se z toho dostal, měl koncerty, vystupoval.Ale asi 4 roky před smrtí se mu najednou dost přitížilo. Poslední měsíce jsem ho hlavně vozil po doktorech, protože měl velké bolesti v nohou a nemohl skoro chodit,“ prozradil deníku Aha! jeho kamarád Jan Hronek. 

  • 9.

    Miki Volek

    Od roku 1962 do roku 1966 zpíval v kapele také Miki Volek (†53). Král rokenrolu se utápěl v alkoholu, který kombinoval s prášky proti depresím. Zemřel před 23 lety, 14. srpna 1996.

  • 10.

    Jaromír Klempíř

    V začátcích kapely, v letech 1962 až 1964, hrál v Olympicu Jaromír Klempíř (†72). Jeho doménou byla jonika, přenosný elektronický klávesový nástroj, který se v 50. a 60. letech vyráběl v NDR. Klempíř zemřel v roce 2016.

     

    „Jaromír Klempíř pro mne napsal spoustu hitů a jsem rád, že jsem mu za to stihl poděkovat na mém turné v roce 2014, kdy jsem ho pozval do O2 areny. Seděl v první řadě a já jsem mu před celou halou vysekl poklonu,“ řekl Blesku po jeho smrti Karel Gott

    Jaromír Klempíř (vlevo) složil Karlu Gottovi několik hitů.

  • 11.

    Galerie

    Fotogalerie
    89 fotografií

    Video: Vánoční přání od Olympiku: Řekli, co mají na svátcích nejraději!

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční přání od Olympiku: Řekli, co mají na svátcích nejraději! Olympic

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy