Marodka i loučení s Varaďou: Mám svou vizi, více jsem musel přesvědčovat...

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Měl to být velký svátek. Šlágr. Souboj prvního s druhým. Realita? Jasná dominance královéhradeckého Mountfieldu a konečný výsledek 5:1 pro domácí. Proč? Třinecké kosí silné virózy, kvůli kterým chybělo hned devět hráčů základní sestavy. A to se pak hraje na půdě druhého týmu extraligy opravdu těžce.

Obránce Marián Adámek a útočníci Petr Vrána, Ondřej a Michal Kovařčíkové, Andrej Nestrašil, Erik Hrňa, Aron Chmielewski, Miloš Roman nebo Daniel Kurovský. To je soupis jmen, které na ledě východočeského Hradce Králové k vidění nebyly.

Místo nich dostali šanci, podobně jako v předcházejícím duelu proti Kometě, tři junioři – Michal Ramik se představil ve druhém útoku, Jonáš Jobánek v centru třetího a Pavel Matěj jako centr toho čtvrtého. Všeho všudy si Slezané přivezli pod Bílou věž pouze šest extraligových útočníků, pokud tedy odečteme hosty z Frýdku-Místku nebo juniorky.

„Co mám informaci a myslím si, že dobrou informaci, tak ani jeden z těch absentujících hráčů nemoc covid-19 nemá. Prožívají těžké chvíle se silnými virózami a kdy se nám vrátí, to bohužel nevíme. Doufáme, že to bude brzy,“ prozradil na tiskové konferenci třinecký trenér Václav Varaďa.

I s výrazně prořídlou sestavou však Oceláři zvládli uhrát první třetinu bez branek, Hradec byl sice rozhodně nebezpečnější, ale v největší šanci Jakub Lev po pasu Kellyho Klímy před bývalým spoluhráčem Mazancem neuspěl.

? Kaca "McDavid": Dobrá výhra, hezké góly, dobrý kličky... S dneškem můžeme být spokojení ✌

Zveřejnil(a) Mountfield HK dne Úterý 28. prosince 2021

„Působili jsme malinko bázlivě, první střelu jsme měli někdy v desáté minutě. Přesto, že Hradec měl navrch, tak si myslím, že jsme první třetinu odehráli solidně, gólman nás držel,“ má jasno kouč Ocelářů.  

„Přál bych si, aby hráči, kteří tu jsou a dostali šanci, nám pomohli v každé situaci, každém zápase. Někdy jim to ale nelepí a pak si procházíte obdobím, kdy je to nahoru dolů. Speciálně u mladších hráčů, kteří jsou tu nově, je těžké zopakovat výkon z předešlých zápasů,“ doplňuje Václav Varaďa.

„Působili jsme malinko bázlivě, první střelu jsme měli někdy v desáté minutě."

Po dvou třetinách na postarší kostce v ČPP Aréně svítilo skóre 3:0. Ale hotovo ještě nebylo…

Oceláři do závěrečné dvacetiminutovky vletěli a rychle snížili zásluhou Martina Růžičky. A dál tlačili. Jenže vlastní nedisciplinovaností se poslali z vlastní přesilovky do tří. A Hradec následně definitivně rozhodl.

„Vyhrát jsme si nezasloužili. Ve třetí třetině jsme měli naší chvíli, kdy jsme mohli udeřit. Dát druhý gól a bůhví, co by pak bylo. Jenže už nám tam nic nepadlo, a navíc jsme udělali blbé fauly – včetně mě. A Hradec si to už pohlídal,“ ví Martin Růžička, autor jediné branky slezského celku.

Varaďův konec? Prosba o shovívavost i čas

Den před utkáním přišel deník Sport s informací, že kouč mistrovského celku Václav Varaďa požádal klub o uvolnění ze smlouvy. Šokující zprávy nejprve klub potvrdil na svém webu, doplňující informace na tiskové konferenci dodal právě pětačtyřicetiletý trenér Varaďa.

Tak tohle se nečekalo ?

Zveřejnil(a) Hokej dne Úterý 28. prosince 2021

„Je pravda, že jsem oslovil vedení a během ledna budeme řešit, jak to celé dopadne. Chtěl bych tak poprosit o shovívavost a nějakým způsobem i čas, který tahle záležitost potřebuje. Budu čekat na návrat majitele klubu, který by měl být první týden v lednu zpátky, potom se budu řešit, co dál,“ prozrazuje.

Kdy se však důležitou informaci pro směřování celé organizace dozvěděli hráči? „Hráčům jsem to oznámil ve stejný den jako vedení. Samozřejmě nejásali, ale potřebovali znát pravdu a vědět důvod dřív, než se to dostane úplně ven,“ vysvětluje Václav Varaďa, který přislíbil vyjádření rovněž na svém blogu.

„Chtěl bych tak poprosit o shovívavost a nějakým způsobem i čas. Hráčům jsem to oznámil ve stejný den jako vedení. Samozřejmě nejásali."

Tak se také o pár hodin později stalo. A podle všeho se jednomu z nejúspěšnějších českých trenérů posledních let nelíbí směr, kterým se Třinec jako klub celkově poslední dobou vydává. 

„Mám svou vizi, jak hokej dělat a nikdy z ní nechci uhnout. Jsem přesvědčený, že tento přístup vede nejen k týmovým úspěchům celé organizace, ale že zároveň posouvá individuálně všechny hráče a pomáhá jim v dalším osobnostním i sportovním růstu, který může vyústit třeba i k zahraničnímu angažmá,“ vysvětluje Václav Varaďa v rozsáhlém příspěvku na svém blogu. 

„V posledních měsících jsem cítil, že více energie musím spotřebovávat na přesvědčování okolí o tom, že je tato vize správná. Přišel jsem na to, že dozrál čas posunout se dál. Kam, to zatím nevím, žádná nabídka mi na stole k podpisu neleží,“ upozorňuje hlavní lodivod Ocelářů. 

„Přišel jsem na to, že dozrál čas posunout se dál. Kam, to zatím nevím, žádná nabídka mi na stole k podpisu neleží."

Rozhodně však nečekejte, že by touto změnou mohlo dojít na nějakou změnu ambic. Třinec stále baží po třetím titulu v řadě, na tom se nic nemění. „Soustředím se na zbytek sezóny s Třincem, věřím, že to máme dobře rozběhlé a pokud budeme zdraví, tak věřím, že máme šanci se dostat tam, kam si všichni přejeme,“ má jasno vládce třinecké lavičky.

Vše ale nasvědčuje tomu, že svůj tým povede, místo do roku 2027, pouze do konce této sezóny…

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz