V Rýmařově staví nové byty pro seniory. Současný stav nestačí, zájemců o bydlení jsou desítky

29. prosinec 2021

Více než 42 milionů korun bude stát stavba domu s pečovatelskou službou v Rýmařově na Bruntálsku. Radnice na investici získala jedenáctimilionovou dotaci od státu, zbylé náklady město uhradí ze svého rozpočtu. 

Na nové byty čekají v pořadníku desítky zájemců. Rozšířit zázemí pro bydlení seniorů nebo lidí s handicapem radnice plánuje dlouhodobě.

„Současných třicet bytů nestačí, poptávka už je nějakou dobu větší,“ popisuje ředitelka diakonie českobratrské církve evangelické v Rýmařově Marcela Staňková. Právě zaměstnanci diakonie se budou starat o klienty nového domu s pečovatelskou službou. „Dopomoc při vycházkách, také samozřejmě nákupy. Udržování domácnosti,“ přibližuje Staňková.

Nový dům vyroste hned vedle stávajícího domu s malometrážními byty pro seniory, hotové už jsou základy stavby. Nové byty budou určeny pro seniory, lidi s postižením nebo sociálně znevýhodněné.

Vznikne 19 nových bytů, žadatelů je mnoho

„V objektu by mělo vzniknout 19 bytů. Všechny budou bezbariérové, to znamená, že budou mít sociální zařízení a kuchyňské linky uzpůsobené pro osoby se zdravotním postižením. Bude tam také výtah,“ popisuje místostarostka Lenka Vavřičková za SNK Evropští demokraté.

Jaké jsou hlavní důvody rozšíření? „Momentálně máme v seznamu žadatelů o tento typ bydlení 29 žádostí. Některé jsou tam dlouhodobě, máme tam i žadatele z ostatních obcí,“ prozrazuje Vavřičková.

Obsazování bytů se následně bude řídit několika faktory. „Budeme zohledňovat, jak dlouho je ten daný žadatel evidovaný v seznamu zájemců, v jakých bydlí podmínkách či jak je ta jeho situace akutní,“ dodává Vavřičková.

Radnice letos stavbu zahájila i přes to, že se kvůli rostoucím cenám materiálů navýšil i rozpočet. Město na stavbu získalo dotaci a podle stanovených podmínek musí být dům hotový do podzimu příštího roku.  

autor: Klára Kohutová
Spustit audio