Tajemství pohádkových kouzel: V pohádce S čerty nejsou žerty hořelo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Tajemství pohádkových kouzel: V pohádce S čerty nejsou žerty hořelo!

1984  S čerty nejsou žerty
1984 S čerty nejsou žerty  (Foto film S čerty nejsou žerty, ara)

Ohnivé peklo před kamerou i mimo ni! O tom, že zahrávat si s ohněm není legrace, se na vlastní kůži přesvědčil nejen režisér pohádky s Čerty nejsou žerty Hynek Bočan (83). Ohnivé plameny olizovaly i samotného Lucifera v podání Karla Heřmánka (74).

Aby bylo pohádkové peklo co nejděsivější, potřebovali filmaři spoustu pyrotechnických efektů a rekvizit. „Když jsem ale dal požadavek na Barrandov, tak mi řekli, že na to nemají čas, že by museli dát na ten film dva nebo tři lidi a že oni tam jsou tři na třicet filmů,” zavzpomínal režisér. Pomoc proto musel hledat jinde. „Tak jsme se externě spojili s vojenskými pyrotechniky. Ti tam vymysleli plamenomety a aceton, aby to dobře hořelo, a všechny ty věci udělali dokonale,” prozradil Bočan. Vojenským pyrotechnikům se sice povedlo rozpoutat pravé peklo, jenže se jaksi pozapomnělo na to, že čertovské kožichy byly z hořlavých materiálů.

Tajemství českých vánočních pohádek: Co jste o nich nevěděli?

Video se připravuje ...

Takže došlo i k vzplanutí pekelníků! „Stala se tam nehoda, kdy jednomu z čertů byla zima, tak si hřál u ohně nohy a chytly mu chlupy z koudele. Ten druhý, jak tam stál, ho vzal a strčil do vody. Tím ho sice zachránil, ale bylo to na odvoz do nemocnice,“ zavzpomínal režisér Bočan na horké chvíle během natáčení. Podle dochovaných dokumentů z toho byl dokonce sepsán i zápis. Zraněný herec měl popáleniny na nohách a musel být hospitalizován v České Lípě. V nemocnici byl jednou ošetřen také popálený Ondřej Vetchý (59). Lucifer Heřmánek vyvázl se zdravou kůží – od jisker měl jen díry v plášti. Po několika nehodách se na natáčení posílila požární bezpečnost a v pohotovosti byla i sanitka.

Kazeta mění barvy i obsah

Rekvizitáře neuhlídali kazetu na šperky. Když Lucifer vystupuje z kočáru, tak je červená. Ale když ji ukazuje na plese princezně Angelině, je černá a navíc v ní nejsou šperky, ale pistole!

Motorkáři místo čertů

Filmové peklo nebylo točené v ateliérech, ale v uměle vyhloubených pískovcových jeskyních poblíž České Lípy. V současné době se tu nachází motorkářský klub Pekelné doly.

Jak si nevzít princeznu je už třetí štědrovečerní pohádkou režiséra Karla Janáka

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.