Do Nového roku vykročte ve zdraví

V současnosti je zdraví jedním z hlavních témat jak ve zpravodajství, tak i v rozhovorech mezi lidmi. Pandemie pořád obchází svět jako velký strašák a nějak nevíme, jak se s ní ideálně popasovat a přežít ji ve zdraví. Čas kolem Vánoc můžete využít k tomu, abyste nabrali síly, řádně si odpočinuli a posílili svou imunitu.

Pojídáním cukroví a povalováním se na pohovce před televizí sice neprospějete své váze a dietologové by vás ani za mák nepochválili, ale psychologové by na to měli úplně opačný názor – vánoční pohoda nám pomůže odpočinout si, zapomenout na starosti, žít aspoň pár dní bez stresu. A kdo je v dobré psychické kondici, ten lépe odolá stresu, nic ho jen tak nerozhodí a je prokazatelně odolnější i vůči běžným nemocem. Takže zahoďte výčitky a hoďte se během Vánoc do pohody, ať je vám dobře a můžete do nového roku vykročit tou správnou nohou.

Cenné bylinky

To, co pomůže vašemu fyzickému zdraví, zažene počínající nemoci a pomůže vašemu organismu lépe bojovat s těmi možnými budoucími, jsou bylinky. Neváhejte nakoupit si v lékárně různé druhy bylinných čajů a každý den si aspoň jeden uvařit. Každý má pozitivní účinky na něco jiného (některé jsou na uklidnění, jiné pro lepší spánek, další na trávení a jiné na dýchací cesty), ale i když vás prokazatelně netrápí žádné zdravotní potíže, bylinné čaje vám rozhodně neublíží. Pít je mohou i zcela zdraví lidé, protože bylinky blahodárně působí na náš organismus a posilují imunitu i psychickou pohodu. Máme totiž dobrý pocit, že něco děláme pro své zdraví.

Vitaminy

To, co prokazatelně pomáhá našemu zdraví, je i pohyb – a nejlépe pohyb na čerstvém vzduchu. Období Vánoc přímo svádí k procházkám, tak se nenechte pobízet a každý den vyrazte aspoň na hodinu ven.

K tomu nezapomínejte kromě nezdravého mlsání ani na ovoce a zeleninu. V zimě se to v pultech obchodů skví nepřeberným množstvím tropického ovoce, které příjemně zpestří váš jídelníček a je to milá změna. Tak neváhejte a ochutnávejte nové chutě. K tomu jsou lidé zvyklí kupovat si i oříšky, které k Vánocům tak nějak patří, takže i tady volte z různých druhů. To vše našemu tělu dodává cenné látky a živiny, které potřebuje pro správné fungování i posílení imunity. Užívejte si tedy Vánoce i Nový rok ve zdraví a s chutí.