Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Strom do každé rodiny. Přinášíme balíček dobrých zpráv z přírody

4 minuty radosti
Ilustrační foto: Freepik

Přinášíme balíček dobrých zpráv z přírody, která ani v prosinci úplně neusnula. Jedná se o úchvatný organismus, který funguje i v mrazech. Potěšte se s námi z novinek.

Výzkum hmyzu umí leckdy překvapit

Vědci z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (UJEP) a z pražské Univerzity Karlovy zkoumali na místech rekultivovaných po těžbě uhlí na Mostecku hmyz. Nalezli tam několik druhů, které se v České republice vyskytují vzácně. Šlo například o velký druh pavouka skálovku velkou nebo druh drabčíkovitého brouka s jen velmi lokálním výskytem v okolí.

Jedná se o velmi dobrou zprávu, jelikož rozmanitost bezobratlých druhů je pro budoucí krajinu důležitá. Na polích pomáhá regulovat populace škůdců plodin a plevelů a zajišťuje opylování. Předběžně můžeme shrnout, že v nasbíraném materiálu se vyskytovalo i relativně velké množství druhů, které rozhodně nepatří k charakteristickým obyvatelům polí. Mnohé z těchto druhů jsou v České republice na ústupu. Jako příklad lze jmenovat velký druh pavouka skálovku velkou, jehož výskyt je v těžebních oblastech severozápadních Čech známý jen z několika těžbou kamene nebo uhlí narušených lokalit, na okolních stepních lokalitách je výskyt rovněž ojedinělý,“ doplnil Michal Holec z Fakulty životního prostředí UJEP.

Ilustrační foto: Pixabay

Češi zachraňují pralesy

Džungle svou jedinečnou skladbou ovlivňuje celý svět. Proto bychom neměli být lhostejní k tomu, co se v ní děje, ačkoliv je na druhém konci planety. Z toho důvodu vyhlásili vědci Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze sbírku na pomoc vesnici Ebogo v Kamerunu. Případní dárci mohou přispět k ochraně ohroženého tropického pralesa, k rozvoji místních komunit a vzdělání dětí v Ebogu i přilehlých vesnicích.

Naším cílem je zachránit cenný kus přírody v Jižním Kamerunu, k čemuž je nutná podpora místní komunity a vzdělávání budoucích generací,“ vysvětlil vedoucí projektu Jan Šobotník z Fakulty tropického zemědělství. „Lidé jsou tu velmi chudí, netrpí hladem, ale vydělávají v průměru méně než dva dolary denně. Proto jsou náklady spojené se studiem dětí pro řadu rodin často nedosažitelné. Podporu vzdělávání mladých generací vidím jako jednu z cest ochrany přirozených biotopů před negativními zásahy člověka,“ dodal Šobotník.

Foto: ČZU

Co rodina, to nově vysazený strom

Velšská vláda myslí na budoucnost současných dětí. Rozhodla se proto poskytnout každé domácnosti ve Walesu strom k zasazení. Děti si tak užijí poměrně netradiční zábavu, podpoří se jejich vztah k přírodě a zároveň udělají něco dobrého pro planetu, a tedy i sebe.

Cílem vlády je přispět k boji proti klimatické změně. Občané si mohou strom zasadit buď sami, nebo to mohou nechat na ekologické organizaci Coed Cadw. V obou případech je strom zdarma. Stromy si mohou lidé vyzvednout od března příštího roku v regionálních centrech. Vláda doufá, že se jí tímto způsobem podaří Velšany motivovat k tomu, aby v budoucnu sázeli stromy sami od sebe. „Musíme sázet mnohem více stromů, abychom do konce tohoto desetiletí dosáhli svých klimatických cílů –⁠ k tomu potřebujeme ve Walesu dalších 86 milionů stromů,“ řekl ministerský náměstek pro klimatickou změnu Lee Waters. Podle něj se jedná o velkou výzvu, ve které hrají důležitou roli i majitelé pozemků. Deset procent velšské zemědělské půdy by prý muselo být přeměněno na lesy.

Ilustrační foto: Pixabay

Zdroj: Ekolist, ČZU

Související články

Zaručeně zlepší den

Víme, jak levně zaparkovat na letišti ve Vídni

Drobná úprava designu může zachránit tisíce stromů. Vydavatelství HarperCollins to uvedl do praxe

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Dechberoucí mělčina u Bahamských ostrovů. Čemu vděčí za blankytnou barvu?

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Inspirace z knihovny: Sněhová sestřička na vás dýchne kouzelnou vánoční atmosférou

Ve vzduchu poletují sněhové vločky, přes okno je vidět rozsvícený stromeček a uvnitř to voní po…