Reklama
Dnes je neděle 28.04.2024     svátek má Vlastislav

Být dobrovolníkem vyžaduje akčního člověka, který strhne ostatní

DOBROVOLNICE Lucie Mátlová přebírá cenu Dobroch z rukou hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka. Přihlíží ředitelka Oblastní charity Jihlava Hana Fexová. Foto: Oblastní charita Jihlava
DOBROVOLNICE Lucie Mátlová přebírá cenu Dobroch z rukou hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka. Přihlíží ředitelka Oblastní charity Jihlava Hana Fexová. Foto: Oblastní charita Jihlava

30.12.2021 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

Jeden z listopadových večerů patřil v sále jihlavského Hotelu Gustav Mahler Dobrochům. Právě tak se nazývá ocenění, které Oblastní charita Jihlava uděluje těm dobrovolníkům z Jihlavska, kteří byli nominováni za svoji práci institucemi působícími v sociální oblasti.

„Nominace vznikly tak, že z těch zařízení, v nichž dobrovolníci pracují, napsal buď vedoucí zařízení, nebo kontaktní osoba, která má dobrovolníky na starost, proč daného člověka nominuje,“ vysvětluje Roman Mezlík, hlavní koordinátor dobrovolnictví Oblastní charity Jihlava.

V rámci 15. ročníku Dobrocha bylo oceněno 20 dobrovolníků. Nominovaly je organizace Domov Ždírec, Denní a týdenní stacionář Jihlava, Domov Stříbrné terasy Jihlava, Nemocnice Jihlava, Centrum U větrníku Oblastní charity Jihlava, domácí hospic Bárka nebo Život 99.

Oceněny byly také individuální dobrovolnické aktivity, ocenění získali i čtyři pejskové, kteří pomáhají v rámci canisterapie.

Cenu Dobroch získala též devítka koordinátorů Tříkrálové sbírky v různých místech Jihlavska. Jde o celonárodní sbírku organizovanou Charitou ČR a v ní sdruženými lokálními charitami. Navazuje na tradici koledování na Tři krále (6. ledna). Jejím hlavním účelem je pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Část výnosu bývá určena také na humanitární pomoc do zahraničí.

Naprosto většinu z dvou desítek letošních oceněných Dobrochů tvořily ženy, kterých bylo oceněno 19.

„Věkově je to ale velmi různé. Hodně je mezi dobrovolníky třeba studentů, ale máme i lidi v důchodovém věku, maminky na mateřské dovolené nebo lidi, kteří chodí normálně do práce. Není tam vyloženě nějaká skupina, která by byla věkově dominantní,“ zamýšlí se Roman Mezlík.

Samotné získání zájemců o dobrovolnickou práci není podle jeho zkušenosti až tak těžké. „Hlásí se pořád a my jsme vlastně centrum, které to vše koordinuje a dává dohromady,“ vysvětluje.

Problematické je však podle něho v současné době následné uplatnění dobrovolníků. Vinou různých restriktivních opatření totiž nemohou nastoupit do domovů seniorů, do nemocnic a všude tam, kde je právě osobní kontakt nejdůležitější a kde jsou potřební nejvíc.

„Některá zařízení omezují návštěvy i nad rámec daných nařízení, a to se pak třeba týká i těch dobrovolníků. Ti jsou připravení, ale nemohou tam jít,“ popisuje Mezlík. 

Covid zavřel brány, vytrvalci zůstávají

Covidová doba přitom trvá už přes rok a brání dobrovolníkům v jejich práci.

„Když to loni v březnu začalo, naše krizové centrum se zabývalo jen tím, že vyřizovalo požadavky lidí, z nichž nikdo v té době nevěděl, co bude, jak bude, báli se vyjít ven. Tehdy se nám přihlásila řada dobrovolníků, měli jsme jich asi 150, rychle se našli. Zařizovali lidem nákupy, šili roušky a takové ty věci, které se v té době řešily,“ ohlíží se koordinátor R. Mezlík.

Vlna jednorázového dobrovolnictví posléze opět pominula. Dobrovolníci, kteří obdrželi ocenění Dobroch, ovšem patří k těm stálým a vytrvalým.

Z letošních oceněných vyzdvihuje Roman Mezlík mimo další např. akademickou pracovnici Katedry sociální práce VŠ polytechnické Jihlava Janu Gabrielovou.

Ta už tři roky pracuje se seniory v organizaci Život 99 při aktivním trénování jejich paměti. Navštěvuje také seniory v domově Stříbrné terasy, pravidelně pomáhá při potravinové sbírce nebo při akci Koláč pro hospic. „Je na ni spolehnutí, je to člověk, který když něco slíbí, tak to platí,“ oceňuje dlouhodobou práci J. Gabrielové Roman Mezlík. 

Jak pro JL uvedla sama Jana Gabrielová, je na základě vlastní zkušenosti přesvědčena o tom, že dobrovolnická činnost je obohacující nejen pro osoby, s nimiž dobrovolníci spolupracují, ale i pro samotné dobrovolníky.

Význam dobrovolnictví tedy podle jejího názoru spočívá v tom, že dobrovolníci poskytují pomoc těm, kteří to potřebují, a zároveň oni sami z toho něco získávají, např. dobrý pocit z toho, že někomu pomohli, nové kontakty, zkušenosti a zručnosti.

„Když to tedy shrnu, tak díky dobrovolnickým aktivitám je ve společnosti více spokojených lidí,“ komentuje Jana Gabrielová smysl dobrovolnictví.

A proč se dobrovolnictví věnuje ona sama? „Protože mě to baví a vidím v tom smysl. Na každou hodinu trénování paměti se těším. A když vidím, jaká je dobrá nálada mezi účastnicemi a jak se navzájem podporují, tak mě to motivuje v tom pokračovat i nadále,“ uvažuje. 

Další přínos vidí Jana Gabrielová ve vzájemném zprostředkovávání nových informací: „Takže nejen já tím, že si pro ně připravuji aktivity, ale i účastnice mě informují, jakých akcí se zúčastnily, kde byly na výletě a jak se kdysi žilo. A ještě je to úžasné také v tom, že mezi námi není jazyková bariéra a že mi účastnice rozumí, když hovořím slovensky.“

Vedle toho se J. Gabrielová na půdě jihlavské polytechniky v posledních letech významnou měrou podílela na přípravě a realizaci unikátního multidisciplinárního projektu, který hledá a zavádí nové přístupy, metody a technologie v oblasti diagnostiky a korekce sluchových vad u seniorů v pobytových zařízeních sociálních služeb.

Výstupem z projektu je mj. speciální metodika pro práci s klienty, která je již nyní využívána v některých zařízeních sociálních služeb na Vysočině, a mobilní aplikace pro základní screening sluchových vad.

Když se do toho pustíte, už to jede!

Mimořádnou práci mezi koordinátory Tříkrálové sbírky odvedl podle koordinátora R. Mezlíka v uplynulých letech např. P. Petr Balát, farář katolické farnosti v Brtnici.

„Dříve jsme měli v Brtnici čtyři pokladničky někde v prodejnách a výtěžek pro sbírku byl do deseti tisíc korun. A teď už je tam přes sto tisíc. Pan farář nejenom, že organizuje, ale sám i chodí jako koledník. Sbírku tam pozvedl na neuvěřitelnou úroveň,“ vyzdvihuje R. Mezlík.

Být dobrovolníkem, udělat něco pro druhé jen tak, nezištně, není podle samotného P. Petra Baláta snadné. Zvlášť začátky jsou náročné.

„Vzpomínám si, když jsme v lednu 2013 začínali s Tříkrálovou sbírkou úplně od základů, tak mi dokonce někdo říkal: Pane faráři, to není dobrý nápad, chodit v Brtnici dům od domu. Tady jsou zlí lidé!“ vzpomíná kněz. 

Pustit se do akce, jaká v Brtnici předtím nebyla, namotivovat sebe i další lidi – to podle něho bylo trochu jako David proti Goliášovi.

„Ale když už se do toho pustíte, už to jede! Chce to osobní nasazení. Nemůžu jenom říct: Běžte, udělejte sbírku. Ale sám se vydám do ulic, do mrazu, kytaru a pár dětí s sebou. Takhle to může přitáhnout i další,“ uvažuje brtnický farář.

Dnes se podle jeho zkušenosti lidé v Brtnici na tříkrálové koledníky těší, dávají jim sladké odměny, počítají s nimi a těší se na ně. Dokonce mu prý někteří vyčinili: „Proč jste k nám letos nepřišel? Loni jste tu byl!“

Podle zkušenosti P. Petra Baláta přináší dobrovolnictví velkou radost, pocit uspokojení z toho, že jsme pomohli dobré věci.

„Často to chce nějakého akčního člověka, který strhne ty ostatní. Jakmile už se k dobrovolnictví někdo dostane, už ho to chytí a sám má zájem. Jako to kotě, kterému dáte čumáček do mlíčka – když ochutná, už chce pít dál,“ říká kněz brtnické farnosti.

Večer plný swingu

Samotné poděkování dobrovolníkům a předávání ocenění Dobroch  bylo v polovině listopadu pojato jako páteční taneční večer se skupinami The Half a The Shots. Akce v Hotelu GM se konala za podpory města Jihlavy, organizovalo ji Dobrovolnické centrum Oblastní charity Jihlava.

Moderátorka Hela Dvořáková pozvala k mikrofonu ředitelku Oblastní charity Jihlava Hanu Fexovou, hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka, jihlavského radního Daniela Škarku a hlavního koordinátora dobrovolnictví Romana Mezlíka.

Všichni řečníci zdůraznili velký význam dobrovolnické sociální práce a poděkovali letošním Dobrochům. Předávání ocenění pak předcházel i swingový workshop.

I přes zpřísněná covidová opatření dorazilo po kontrole bezinfekčnosti na Dobrochovu tančírnu okolo stovky účastníků. Právě s ohledem na komplikace spojené s pandemií nemoci covid-19 se letos organizátoři rozhodli ocenit všechny nominované a nepřistoupili k tradiční volbě Dobrocha roku 2021.

A hlásí se další…

Spousta z dobrovolníků podle R. Mezlíka v současné covidové době musela přerušit činnost. Čekají na to, až se vše zase otevře a bude jim umožněna jejich práce.

„Ale nejsme si jistí, jestli úplně všichni po roce zase začnou dělat,“ uvažuje Mezlík, „dostudovali, jdou třeba někam jinam, mají jinou práci, jiné starosti. Až se dá situace do normálu, jestli vůbec někdy, není to asi tak, že zůstanou úplně všichni.“ 

Hlásí se nicméně i noví. „Každý týden mám někoho, kdo by měl o dobrovolnictví zájem,“ dokládá koordinátor Mezlík. Poděkování podle něho náleží všem dobrovolníkům - těm, kteří se 15. ročníku Dobrocha zúčastnili, ale i těm, kteří nemohli dorazit, ale vykonávali po celý rok obětavou a nezištnou pomoc.

„Současný svět ukazuje spíše zájem o sebe a pohodlí společnosti, a tak je potěšující, že se najdou stále lidé, kteří ve svém volném čase chtějí pomáhat druhým. Tito lidé svou dobrovolnickou činnost konají rádi a srdcem, ale i jim se sluší oficiálně poděkovat a ocenit je,“ dodal koordinátor Roman Mezlík při letošním jihlavském vyhlašování Dobrochů. 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
25.04.2024 AktualityProtestní akcí znělo: Brambory pečený, byly málo maštěný...

Ani ne padesátka lidí přišla na pole nad Dolní Cerekví, kde se v sobotu po desáté hodině dopoledne konal happening přímo na místě uvažovaného povrchového areálu úložiště vyhořelého ...

Komentáře (2)
25.04.2024 AktualityPřipomenou si paravýsadek 

Vzpomínková akce k 82. výročí seskoku paraskupiny OUT DISTANCE k 79. výročí konce druhé světové války se uskuteční v Ořechově u Telče v sobotu 27. dubna. Program organizátoři chystají ...

Komentáře (0)
25.04.2024 AktualityZákladna představí i letouny Gripen

Den otevřených dveří letiště Náměšť 2024 se uskuteční ve středu 1. května. Den otevřených dveří u 22. základny vrtulníkového letectva Biskajská je určený pro širokou veřejnost. Letiště ...

Komentáře (0)
24.04.2024 AktualityUnie rodičů získala pro žáky jihlavské ZUšky darem dvoje mistrovské housle

Vybraní talentovaní žáci houslového oddělení Základní umělecké školy v Jihlavě (ZUŠ) budou moci hrát na dva mistrovské nástroje, které získala Unie rodičů při ZUŠ Jihlava (dále ...

Komentáře (0)
24.04.2024 AktualityMěsto předělávalo náměstí před 65 lety

Po dohodě s Priorem se zdá, že kompletní revitalizaci Masarykova náměstí v Jihlavě už nestojí nic v cestě. S první velkou investicí do náměstí město zatím počítá v roce 2026. JL o ...

Komentáře (3)
24.04.2024 AktualityCvičili záchranu raněného ve studni

Ve čtvrtek 18. dubna v brzkém odpoledni zastavuje v horní části náměstí Republiky ve Žďáře nad Sázavou hasičský vůz a z něho vyskáčou lezci v kombinézách a přilbách. Někteří nesou ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityMrazivé ráno

Tento týden začal chladným pondělím ránem. V Jihlavě, na meteorologické stanici Hruškové Dvory padl teplotní rekord -1,4 st. C platný z roku 2020. Včera tam bylo -2,1 st. C. Nejchladněji ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityŽabí hlídka směnuje a zachraňuje obojživelníky

Zrovna dopisuje závěrečnou práci, jejíž nedílnou součástí je i praktická část. Klára Brychtová (26) coby studentka oboru předškolní a mimoškolní pedagogika na jedné z jihlavských ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualitySázet stromky pomáhali i Švýcaři

Ještě než se koncem října 2020 podařilo zprovoznit obchvat Velkého Beranova a propojit tím silnici II/602 směřující od Jihlavy do Měřína s komunikací II/353 vedoucí k dálnici D1, projíždělo ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityHošek webem reaguje na primátora

Další střet primátora Jihlavy Petra Ryšky (ODS) s opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN), se dá očekávat na dnešním zastupitelstvu v Jihlavě. Na únorovém zasedání se primátor ...

Komentáře (8)
23.04.2024 AktualityVysočinští Ukrajinci chtějí být samostatní

Téměř v každé rodině je někdo, kdo zahynul, bojuje nebo má celoživotní následky z toho, co se děje v naší zemi, říká Tetiana Varpikhovská, spoluzakladatelka spolku Ukrajinská rada Kraje ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityŠkodovku otočil na střechu, od nehody utekl

K hrůzně vypadající nehodě vyjížděli jihlavští dopravní policisté v sobotu nad ránem. Pravděpodobně mezi půl čtvrtou a půl pátou ráno totiž na silnici II/112 mezi Zvolenovicemi a Telčí ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net