Dobrá vína, která stojí za ochutnání: Robustní červená kabernetové rodiny

Minulý týden se možná trochu překvapivě nejvíce hodnotily vlašáky. V zimních plískanicích ale přece jenom přijde více k duhu hutné červené. I takových hodnocení přibylo, představíme si tedy tři červená vína, konkrétně z odrůd kabernetové rodiny.

Merlot vinařství Kern, Cabernet Moravia vinařství Těthal a Bodro od Víno J. Stávek

Tip čtenářů – Merlot 2018 výběr z hroznů, Vinařství Kern

Merlot je stejně jako Cabernet Sauvignon potomkem Cabernetu Franc. Člověk by se z vín na trhu domníval, že je ho v tuzemsku spousta, ale opak je pravdou. Popularitu zažívá až posledních pár let, kdy se dostal v žebříčku nejvysazovanějších modrých odrůd až na druhé místo. V celkové rozloze ale stojí až za Cabernetem Sauvignon i Moravia. V tomto směru dominuje oblast mikulovská, kde je Merlotu přes 40 % všech tuzemských výsadeb.

Sídlo vinařství Kern v Březí už jasně definuje, které jsou jeho klíčové odrůdy. Každoročně zde lze ochutnat několik Ryzlinků vlašských. A i další část produkce zahrnuje především vína bílá, například hodně úspěšná jsou ta z aromatických odrůd. V červených vínech dosud zaznamenávalo největší úspěchy s Rubinetem a Rulandským modrým.

Loni ale na podoblastní nominační soutěži zazářilo právě s Merlotem. A i když letos na stejném klání už nebyla porota tak bodově štědrá, víno si evidentně zachovává slušnou úroveň. „Středně výrazný buket nabízející ovocitost a sudovost: višně, hořká čokoláda, borůvky, sudové dřevo. Plnější tělo, v chuti je poměrně dominantní vyšší alkohol. Zaujaly též vyšší taniny. Jinak celkově dost obdoba buketu: višně, káva, čokoláda, ostružiny. Hutné a drsné víno," konstatoval Chupacabra, který se s letošní „nominačkou" shodl na hodnocení 85 body.

Tip čtenářů – Cabernet Moravia 2019 zemské víno, Vinařství Těthal

Cabernet Moravia je ryze tuzemská specialita od šlechtitele Lubomíra Glose. Ostatně bychom ji mohli nazvat sestrou Merlotu, protože má stejného rodiče v odrůdě Cabernet Franc. A navzdory tomu, že kvalita této odrůdy je v podání mnohých vinařů spíše problematická, je jí v tuzemsku skoro o 60 hektarů více než Merlotu. Nejvíce na Velkopavlovicku a Slovácku, ve zbytku podoblastí mnohem méně.

Složitá modrá odrůda a vinařství Těthal z Blatnice pod Svatým Antonínkem, to je spojení, které zkrátka zatím stoprocentně funguje. Už se tedy nedá moc mluvit o nějakém překvapení, jelikož tvůrce Jiří Těthal nám letos dokázal, co umí. Dvakrát v průběhu roku stanul na stupních vítězů našich odrůdových degustací. Skoro by se chtělo říci, jaká je škoda, že těch modrých odrůd dělá tak málo.

Cabernet Moravia ročníku 2018 zvítězil v testu této odrůdy na začátku roku, v létě už přišla do prodeje tato jeho novější verze ročníku 2019. Stejná obdivuhodná cukernatost hroznů 23 stupňů a ještě delší ležení v dřevěných sudech zjevně pomohly stvořit výborné víno. „Vůně příjemně hladká, elegantní, tmavé třešně, černý rybíz, koření, dubový sud, lehce makový závin. Chuť elegantní, středně plné tělo, lehká minerální slanost, příjemné hladší tříslo. Skvěle pitelné elegantní vino," napsal o něm Altroj. 87 bodů je pro „morávku" výborné hodnocení.

Tip čtenářů – Bodro 2018 výběr z hroznů, Víno J. Stávek

Zcela nejklasičtější a nejznámější světové cuvée je směs Merlotu a Cabernetu Sauvignon. Ve své domovině, francouzském regionu Bordeaux, se vyskytuje i ve variantách s Cabernetem Franc jako třetí odrůdou, avšak u nás se na jejím místě objevují například Frankovka nebo Zweigeltrebe.

Když se řekne červené víno a vinařství Jana Stávka, asi se všem vybaví Frankovka. A je to právem, v červených vínech tvoří téměř veškerou produkci. Ta je ale vždy oživena i něčím navíc. Kdysi to byl třeba Pinot noir, zatím jediný a velmi úspěšný ročníku 2015. Po něm následovala právě cuvée s přesmyčkou v názvu – Bodro.

Ročník 2018 je třetím v pořadí a prvním s přívlastkem výběru z hroznů. Z předchozích zkušeností se staršími ročníky můžeme konstatovat, že ještě velmi mladé víno loni prakticky nemělo šanci u odborných porot bodovat, protože do kondice se bude dostávat spíše až letos a v letech následujících. „V hluboké vůni dominují ostružiny a taky třísloviny. V chuti na začátku plně vyzrálý Cabernet Sauvignon s čokoládovými tříslovinami a pak to přechází do jemného jogurtového Merlotu. Dlouhý zážitek v ústech," rozplýval se Kleca. Jeho 86 bodů je zatím nejvyšším hodnocením, ale tušíme, že by známka ještě mohla dále stoupat.

Komentáře

Poslední hodnocení

Hodnocení 1 z 79492

Tip na víno ke koupi u vinaře