Dynamo – Motor 1:6, Lang hattrickem složil Kometu! Vítkovice mají po sérii

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

30. prosince 2021, 19:28

Adam Bagar

Tipsport extraliga měla na programu posledních sedm zápasů roku 2021. Hokejisté Plzně ve šlágru kola přehráli Kometu 6:3. Jejich výhru řídil hattrickem Martin Lang. Šest branek nastřílely i České Budějovice, které řádily na pardubickém ledě. Uspěly rovněž vedoucí Třinec, dotírající Hradec Králové, Karlovy Vary, Litvínov a Mladá Boleslav, která zastavila bodovou šňůru Vítkovic.

Oceláři zlomili Rytíře až přesilovkami

Kdo dorazil do Werk Areny o něco později, mohl litovat. Už po 98 sekundách to bylo 1:1, ale pak hráli prim oba gólmani a na další gól se čekalo až do 48. minuty, kdy hosty přiblížil výhře Adam Kubík. Favoritovi už se ale vrátili někteří hráči z marodky a právě ti rozhodli a trestali vyloučení soupeře, Marian Adámek vyrovnal a Miloš Roman v prodloužení dokonal obrat. Před zápasem by však Rytíři bod z ledu lídra jistě brali všemi deseti.

Václav Varaďa (trenér Třince): „Jsem rád za vítězství, i když to nebylo jednoduché. Mohli jsme si pomoct přesilovými hrami v průběhu utkání dříve, ale nepodařilo se nám to. Inkasovali jsme dva podobné góly a dostali se do takové nepohody, křeče, i když jsme si nějaké šance vytvořili. Dva body jsou zlaté vzhledem k sestavě, v jaké jsme byli i s hráči, kteří doskočili po nemoci v podstatě bez tréninku. Pro soupeře je to těžké, dostal dva góly v přesilovce a zápas se tím otočil. Ale takový je někdy hokej. Hodně si vážím, jak tým zabral a ukázal charakter.“

David Čermák (trenér Kladna): „Přijeli jsme sem ve velmi okleštěné sestavě, chybělo nám hodně hráčů, takže bych chtěl klukům poděkovat, jaký odvedli výkon. Bohužel jsme utkání nedotáhli do vítězného konce.“

HC OCELÁŘI TŘINEC – RYTÍŘI KLADNO 3:2 v prodloužení (1:1, 0:0, 1:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Dravecký (Marinčin, R. Szturc), 58. M. Adámek (Hrňa), 65. Miloš Roman (M. Adámek, Hrňa)) – 1. Plekanec (M. Indrák, Hlava), 48. A. Kubík (Melka, Zikmund).
Rozhodčí: Pešina, Veselý – Kajínek, Axman.
Vyloučení: 2:7.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 39:23.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Vladimír Dravecký – Adam Kubík.
HC Oceláři Třinec: Marek Mazanec – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, M. Adámek, Jaroměřský, Matyáš – Hrehorčák, Miloš Roman, Martin Růžička – Chmielewski, M. Kovařčík, Ramik – Kurovský, Marcinko, Hrňa – Kofroň, R. Szturc, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.
Rytíři Kladno: Bow – Zelingr, K. Wood, T. Voráček, Baránek, Funk, J. Suchánek – Hlava, Plekanec, M. Indrák – Zikmund, A. Kubík, Melka – Pytlík, Filip, M. Beran – Kristo, Routa. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.

Boleslav rázně utnula vítkovickou sérii

Bodová série Vítkovic je u konce, zastavila se na třinácti duelech. Postarala se o to Mladá Boleslav, která po dvou nezdarech zabrala, svého soupeře zdolala i potřetí v této sezoně a o skóre jej střídá na pátém místě. Bruslaři vedli už po první části 3:0 a vyhnali Aleše Stezku z branky. Poprvé od 15. října tak dostal šanci Daniel Dolejš, který krátce po polovině utkání dvakrát inkasoval. Ostravané v závěru aspoň kosmeticky upravili skóre na 5:2.

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „První dvě třetiny nám vyšly výborně, měli jsme dobrý pohyb a byli produktivní. Ve třetí třetině jsme trochu polevili, tím jsme dostali soupeře do hry, což nás trochu mrzí. Ustoupili jsme ze hry, kterou jsme hráli prvních čtyřicet minut. Naštěstí jsme měli náskok, takže jsme to uhráli. Potřebovali jsme zvítězit, a to se nám podařilo."

Miloš Holaň (trenér Vítkovic): „Bohužel mohu hodnotit pouze třetí třetinu, kdy jsme hráli nějaký obraz hry, který bychom chtěli, možná pod vědomím Boleslavi, která za stavu 5:0 v hlavách trochu polevila. První dvě třetiny jsme tady absolutně nebyli a nezasloužili jsme si vyhrát."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC VÍTKOVICE RIDERA 5:2 (3:0, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 5. Bičevskis (Jan Eberle), 12. Pláněk (Bernad), 19. Fořt (Adam Raška I, Pavel Pýcha), 32. D. Šťastný, 36. Kantner (P. Kousal, Ševc) – 43. Marosz, 46. M. Kalus (Flick, Plášil).
Rozhodčí: Úlehla, Pražák – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 2:1.
Střely na branku: 34:18.
Diváci: 920.
Nejlepší hráči: David Šťastný – Marek Kalus.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pavel Pýcha, Ševc, Bernad, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi – Pospíšil, Fořt, D. Šťastný – Kantner, O. Najman, P. Kousal – Kelemen, Adam Raška I, Claireaux – Jan Eberle, Bičevskis, J. Stránský. Trenéři: Rulík a Patera.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka (od 21. Dolejš) – A. Solovjov, R. Polák, Galvinš, Plášil, P. Koch, L. Kovář, Gewiese – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – Dej, Marosz, Roberts Bukarts – M. Kalus, Flick, Fridrich – Bernovský, Chlán, Krejsa. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Triumf Plzně nad Brnem řídil Lang (3+1)

Předchozí dva souboje v sezoně patřily díky úspěšným nájezdům Kometě, ale tentokrát už vládla Plzeň. Její gólostroj se zastavil až na čísle šest. Řídil jej mladý útočník Martin Lang, jenž zazářil čtyřmi body za hattrick a asistenci. Indiáni nechali zapomenout na nepovedený duel na jihu Čech, bodovali v osmém z posledních devíti zápasů a upevnili si čtvrtou pozici. Brňané si po druhé porážce za sebou o příčku pohoršili, aktuálně jsou sedmí.

Miloš Říha (trenér Plzně): „Výborná první třetina, která zápas rozhodla. Měli jsme více ze hry i šancí. Prvotní tlak jsme nevyužili, ovšem důležité byly první dva góly. Poté jsme se uklidnili a hra byla v naší režii. Ve druhé třetině soupeř přitáhl forčeking a nám to dělalo problémy. Z toho pramenily naše chyby i soupeřovy góly. Naštěstí jsme si pořád drželi dvoubrankový odstup, což nám vyhovovalo. Škoda laciného gólu na 3:5, který zápas zdramatizoval. My jsme pak už chtěli dobře bránit a nikde nepropadat.“

Jiří Horáček (asistent trenéra Komety Brno): „Z našeho pohledu nepovedené utkání, výsledek hovoří za vše. Soupeře jsme přestříleli, výsledek 6:3 tomu ale neodpovídá. Škoda druhé třetiny, když jsme dali kontaktní gól a navíc dostali ještě přesilovku. Tu jsme ovšem nevyužili a poté jsme již tahali za kratší konec, nedá se nic dělat.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC KOMETA BRNO 6:3 (2:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Schleiss (Čerešňák), 14. F. Suchý (Čerešňák), 31. M. Lang (Dzierkals, Kodýtek), 34. Blomstrand (M. Lang, V. Lang), 46. M. Lang (Mertl), 59. M. Lang (Čerešňák) – 30. P. Holík (P. Mueller, Bartejs), 31. Vincour (Rákos, R. Pavlík), 48. P. Mueller (P. Holík, Zaťovič).
Rozhodčí: Ondráček, Šír – Brejcha, Votrubec.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 0:1.
V oslabení: 1:0.
Střely na branku: 31:37.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Martin Lang – Peter Mueller.
HC Škoda Plzeň: Miroslav Svoboda – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Budík, V. Lang, J. Kindl – Dzierkals, Mertl, M. Lang – F. Suchý, Bulíř, G. Thorell – Blomstrand, Kodýtek, Schleiss – F. Přikryl, P. Musil, M. Marcel. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.
HC Kometa Brno: J. Sedláček – Ďaloga, Bartejs, Kučeřík, R. Holland, Gulaši, Tansey, L. Forman – Zaťovič, P. Holík, P. Mueller – P. Kratochvíl, Krištof, L. Horký – R. Pavlík, Rákos, Vincour – Šik, Dočekal, T. Šoustal. Trenéři: Kalous, Horáček a Zábranský.

Vary zkrotily Berany pojedenácté v řadě

Karlovy Vary potvrdily, že Zlín patří k jejich oblíbeným soupeřům. Zdolaly jej pojedenácté v řadě, poslední zlínská výhra ve vzájemných utkáních se datuje k 13. únoru 2019. Energie rozhodla už v první části, kdy ji do dvougólového trháku dostal v přesilovkách Jiří Černoch. Berani z posledních šesti bojů vytěžili pouhé tři body a před důležitou úterní záchranářskou partií s Kladnem, na které ztrácejí už šest bodů, mají o čem přemýšlet...

Luboš Jenáček (trenér Zlína): „Rozhodla první třetina a kvalita v přesilových hrách. Soupeř využil našich hloupých vyhození puku do hlediště. Nemám slov, důležitý zápas pro nás a hrůzostrašný začátek. Navíc k tomu ještě to první střídání... Chceme, aby Jirka Suhrada hrál, ale tohle si nesmí dovolit, když namazal soupeři kotouč hned v první minutě. Dvě vyhození ven a poté už pouze dotahujeme náskok soupeře. Sice jsme byli na dostřel po krásném gólu Darka Hejcmana, ale už tam byla v naší hře křeč. Nebylo nám přáno, něčím urážíme hokejového pána Boha. Když se vezme celý zápas komplet, tak jsme si body nezasloužili. Jsem z prohry velmi zklamaný."

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Před zápasem jsme měli respekt k síle soupeře a věděli, že souboj se Zlínem bude hodně těžký. Pomohla nám rychlá branka na začátku utkání. Ta nás uklidnila, ale domácí byli po celé utkání hodně nebezpeční. Kdybychom nevyužili přesilové hry, byl zápas pro nás extrémně těžký. Zlomovým momentem bylo, že jsme ubránili dvě oslabení a pomohli jsme si dvěma góly. Zlín byl až do posledního střídání velmi nebezpečný, tlačil se do brány. Jsem rád, že jsme vyhráli. Ze tří duelů mezi svátky jsme získali sedm bodů, což nás velmi těší."

PSG BERANI ZLÍN – HC ENERGIE KARLOVY VARY 2:4 (1:3, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 10. O. Němec (Okál, O. Flynn), 39. Hejcman (Michasjonok) – 1. Flek, 10. Černoch (Kohout, Vondráček), 20. Černoch (Flek, Koblasa), 60. T. Mikúš (Vondráček, T. Rachůnek).
Rozhodčí: Hejduk, Sýkora – Rampír, Bohuněk.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 31:21.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Libor Kašík – Jiří Černoch.
PSG Berani Zlín: Kašík – Mamčics, Gazda, Suhrada, O. Němec, Žižka, Ferenc, M. Novotný – Kubiš, Honejsek, Mallet – Zabusovs, Hejcman, Michasjonok – Okál, Karafiát, O. Flynn – Fryšara, R. Veselý, Vopelka. Trenéři: Jenáček, Rob a M. Hamrlík.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Martin Rohan, Plutnar, Pulpán, D. Mikyska, Dlapa, L. Doudera, Tureček – Koblasa, Černoch, Kohout – T. Rachůnek, T. Mikúš, Flek – Vondráček, Hladonik, O. Beránek – Redlich, Osmík, Jiskra. Trenéři: Pešout a Mariška.

Hradci stačil na Hané jen gól Perreta

Mountfield přijel na Hanou se třemi výhrami v zádech, během nichž nastřílel nevídaných 19 gólů. Další kanonáda se nekonala, ale cíl v podobě dalšího zisku tří bodů splnil. Stačila mu k tomu jediná trefa z hole Jordana Perreta, který udeřil 28 vteřin před koncem první třetiny. Hradec Králové porazil Olomouc posedmé v řadě a přiblížil se Třinci už na čtyři body. Henri Kiviaho kryl všech 25 střel Mory, která doma čeká na tři body od 21. listopadu.

Zdeněk Moták (trenér Olomouce): „Zklamání z výsledku, ne z výkonu. Ten byl podle mě statečný. Hráli jsme na maximum sil, které teď máme. Myslím si, že jsme hráli dobře, a že jsme si vypracovali, hlavně ve třetí třetině, dostatek brankových příležitostí, ze kterých jsme mohli docílit vyrovnání. Samozřejmě v průběhu zápasu jsme nastřelili tři tyčky, a bohužel nula gólů. Pokud se ale od tohoto výkonu odrazíme, tak to bude dobré."

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. Rozhodla šťastná branka na konci první třetiny. My jsme se připravovali na to, že utkání proti Olomouci nebude jednoduché. Hrají hodně urputně a fyzicky. Všechny výsledky s nimi jsou vyrovnané. Samozřejmě toho výsledku si hodně ceníme a jsme za něj rádi."

HC OLOMOUC – MOUNTFIELD HK 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 20. Perret (Jergl, F. Pavlík).
Rozhodčí: Mrkva, Jeřábek – Ondráček, Šimánek.
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 24:21.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: David Krejčí – Henri Kiviaho.
HC Olomouc: Konrád – T. Černý, Groch, A. Rutar, Švrček, Škůrek, Řezníček, Valenta – J. Káňa, David Krejčí, V. Tomeček – Kusko, J. Knotek, Klimek – Olesz, P. Kolouch, Bambula – Burian, Nahodil, Michal Kunc. Trenéři: Moták a Tomajko.
Mountfield HK: Kiviaho – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lev, Oksanen – Perret, Kevin Klíma, Jergl – Lamper, Lalancette, Kelly Klíma – R. Pilař, Koukal, Orsava. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.

Motor přerušil sérii Dynama šesti góly

Od zářijového utkání se Spartou se mohlo Dynamo pyšnit domácí bodovou šňůrou v délce patnácti střetnutí. Ale pomyslný další korálek nepřidalo, když proti Motoru prožilo začátek hrůzy. V čase 11:20 už to bylo 0:4, českobudějovický gólostroj se nakonec zastavil až na čísle šest. Motor vyzrál na soka poprvé od 21. dubna 2019 a potvrdil zlepšenou výkonnost – vyhrál čtvrté z posledních pěti utkání, i díky třem bodům Stuarta Percyho (1+2).

Richard Král (trenér Pardubic): „Do první části jsme nastoupili naprosto vlažně a nekoncentrovaně. Dostali jsme čtyři góly, což už se s takovým týmem těžko otáčí. Kdyby se nám povedlo dát ještě nějakou branku ve druhé třetině, tak jsme utkání ještě mohli zdramatizovat. Ale rozhodly výkony gólmanů.“

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Měli jsme vynikající vstup do utkání, odehráli výbornou první třetinu a výkon podpořili vstřelenými brankami. To ovlivnilo celé utkání. Ve druhé třetině se Pardubice nadechovaly k tlaku, měly přesilové hry, v té první nás ani nepustily ze třetiny, potom tam zvonila tyčka i břevno. Podržel nás ale brankář, zneškodnil hodně šancí. Díky tomu jsme vše ustáli a ve třetí třetině jsme zase zlepšili pohyb, takže jsme se dostali zpátky do utkání. Pak už jsme si jej pohlídali.“

HC DYNAMO PARDUBICE – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:6 (0:4, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 26. Blümel (Hecl, O. Vála) – 5. Percy (Holec, Pech), 7. Karabáček (Percy), 9. Štencel (J. Novotný, Abdul), 12. Valský (Percy, J. Novotný), 47. Z. Doležal (M. Hanzl, Abdul), 57. J. Ondráček (Valský).
Rozhodčí: Hradil, Lacina – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 36:34.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Matěj Blümel – Stuart Percy.
HC Dynamo Pardubice: Klouček (9. – 20. J. Soukup) – Nakládal, D. Robertson, Košťálek, J. Mikuš, O. Vála, J. Kolář – Paulovič, Poulíček, Blümel – Camara, A. Musil, R. Kousal – Cienciala, O. Roman, Říčka – O. Rohlík, Anděl, Hecl. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Percy, Bučko, Šenkeřík, Piskáček, Štencel, Vráblík, Remta – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček – Abdul, J. Novotný, Z. Doležal – Vondrka, J. Ondráček, Valský – Holec, Pech, Gulaš. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.

Litvínov po třech prohrách loupil v Liberci

Litvínov po třech porážkách zabral. Do utkání v Liberci doslova vlétl a v první části zasypal Petra Kváču patnácti střelami, z nichž dvě přesilovkové skončily v brance. Druhá třetina naopak patřila Bílým Tygrům, kteří sice vstřelili dva góly, ale rozhodující ránu jim uštědřil Josef Jícha. Chemici zdolali soupeře už potřetí v sezoně a ze třinácté příčky se bodově dotáhli na jedenáctou Spartu, Liberečtí padli po čtyřech vítězstvích a zůstávají osmí.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Jsme zklamaní. Myslím si, že rozhodly přesilové hry. Hosté proměnili dvě, my jen jednu. Měli jsme šance zvrátit zápas v početních výhodách na naši stranu, ale bohužel jsme je nevyužili."

Vladimír Růžička (trenér Litvínova): „Věděli jsme, že potřebujeme bodovat, takže jsme chtěli dobře bránit a přecházet do rychlých protiútoků. Myslím, že jsme zápas odehráli velice dobře a hlavně s obrovským nasazením. Rozhodly přesilovky. Musím hráčům poděkovat, protože na ledě opravdu lezli po čtyřech."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC VERVA LITVÍNOV 2:3 (0:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 27. Ordoš (Filippi, Gríger), 31. Birner (Filippi, Rychlovský) – 16. Hrbas (Stříteský, Jarůšek), 20. V. Hübl (Estephan, Irving), 30. J. Jícha (Irving, Kudrna).
Rozhodčí: Horák, Pilný – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 5:8.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 31:26.
Diváci: 1 000.
Nejlepší hráči: Tomáš Filippi – Aaron Irving.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Štibingr, M. Rosandič, M. Ivan, Derner, Kolmann – Birner, Filippi, Klepiš – Ordoš, Gríger, Faško-Rudáš – J. Vlach, P. Jelínek, Klapka – M. Zachar, A. Najman, J. Šír – Rychlovský. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.
HC VERVA Litvínov: Godla – D. Kolář, Irving, Hrbas, Strejček, Demel, Stříteský, O. Baláž – P. Straka, Estephan, M. Havelka – Kudrna, V. Hübl, F. Lukeš – M. Chalupa, Sukeľ, Jarůšek – Zygmunt, J. Jícha, P. Svoboda. Trenéři: Růžička a V. Sýkora.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 36 22 4 4 6 114:73 78
2. Mountfield HK 35 20 6 2 7 117:74 74
3. HC Dynamo Pardubice 35 16 7 4 8 114:91 66
4. HC Škoda Plzeň 35 17 3 5 10 113:96 62
5. BK Mladá Boleslav 34 15 3 3 13 81:82 54
6. HC VÍTKOVICE RIDERA 34 14 4 4 12 80:84 54
7. HC Kometa Brno 34 12 6 3 13 97:97 51
8. Bílí Tygři Liberec 37 14 2 5 13 79:90 51
9. HC Motor České Budějovice 33 15 1 3 14 96:91 50
10. HC Olomouc 34 11 6 1 16 81:96 46
11. HC Sparta Praha 32 10 5 5 12 115:105 45
12. HC Energie Karlovy Vary 35 13 1 4 17 103:103 45
13. HC VERVA Litvínov 34 13 1 4 16 89:102 45
14. Rytíři Kladno 34 5 4 5 20 85:129 28
15. PSG Berani Zlín 35 4 3 4 24 65:116 22

Další program Tipsport extraligy

Neděle 2. ledna – dohrávka 36. kola:
16:00 HC Sparta Praha – BK Mladá Boleslav

Úterý 4. ledna – 37. kolo:
17:30 Mountfield HK – HC Dynamo Pardubice (ČT sport)
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec
17:30 HC Motor České Budějovice – BK Mladá Boleslav
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Škoda Plzeň
18:00 Rytíři Kladno – PSG Berani Zlín
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc
18:30 HC Sparta Praha – HC Kometa Brno

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz