Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Covidový Silvestr: New York, Londýn, Berlín či Tokio. Jak restrikce omezí oslavy ve světě?

Autor: ČTK - 
30. prosince 2021
20:47

I letošní covidový Silvestr bude opět jiný, než v letech před pandemií. Světové metropole počítají s řadou omezení. V Tokiu se stejně jako loni nepočítá se shromážděním na světoznámé křižovatce ve čtvrti Šibuja. Londýn zrušil oslavu na Trafalgarském náměstí, neboť posle starosty Sadiqa Khana musí být bezpečnost na prvním místě. A v New Yorku bude moci spouštění koule na Times Square přihlížet maximálně 15.000 diváků. Za pokračujících problémů se šířením koronaviru bude i letos na mnoha místech příchod nového roku jiný než před pandemií, bez velkých akcí či s upraveným průběhem.https://www.smh.com.au/national/nsw/smaller-new-year-s-eve-celebrations-to-go-ahead-as-virus-surges-20211228-p59knj.html

Vyhlášený ohňostroj nad přístavem v australském Sydney například i přes rostoucí počty nakažených proběhne, očekává se však menší počet diváků, píše list The Sydney Morning Herald. Na většinu míst s výhledem se totiž dostanou jen lidé s lístky a jejich počet je omezený. Režim je i tak volnější než loni, kdy měli lidé zakázáno ohňostroje sledovat přímo z přístavu.

V některých asijských zemích jsou opatření výrazně striktnější, ačkoli jsou tam hlášené počty infekcí oproti západní Evropě či USA zanedbatelné. V tokijské Šibuji nejen, že byly odvolány plány na oslavu, která se dříve řadila k největším na světě, ale také je zde v pátek a v sobotu zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti. V indické metropoli Dillí úřady podle listu The Economic Times zakázaly veškeré společenské akce.

Restrikce platí také v částech Afriky. Například Kapské město v Jihoafrické republice zavedlo zákaz vycházení mezi půlnocí a čtvrtou hodinou ranní a na veřejných místech platí povinné nošení roušek, uvádí deník The New York Times. V Maroku jsou podle něj silvestrovské oslavy zakázané, zatímco v hlavním městě Ugandy Kampale nesmí lidé odpalovat pyrotechniku.

Za rekordních přírůstků infekcí jsou hromadné oslavy na náměstích zrušené po celé Evropě. „Bezpečnost Londýňanů musí být na prvním místě,“ řekl minulý týden londýnský starosta Khan, když oznamoval, že silvestrovská noc bude bez veselí na Trafalgarském náměstí. Z místa se nicméně bude vysílat speciální pořad televize BBC.

Podobnou formu bude mít tradiční novoroční párty u Braniborské brány v Berlíně. Koncerty a ohňostroj na Elysejských polích v Paříži jsou zrušené, velké akce neuspořádají ani v Římě, Benátkách nebo mnoha španělských městech. V Madridu se na náměstí Puerta del Sol bude moci sejít jen 7000 lidí, což je méně než polovina oproti účasti v roce 2019, napsala agentura AFP.

Pro asi nejznámější silvestrovskou akci v USA, tedy večírek na Times Square v New Yorku, byl nakonec stanoven limit 15.000 účastníků, přičemž bude vyžadováno potvrzení o vakcinaci proti covidu-19. Před pandemií se tam na Silvestra běžně scházelo skoro čtyřikrát tolik lidí. Náměstí na Manhattanu se má znovu na příchod nového roku zaplnit po roční pauze, zatímco New York denně hlásí přes 20.000 nákaz koronavirem.

Odpočet konce roku 2021 v parku Grand Park v Los Angeles je naproti tomu plánován bez davu diváků a druhým rokem po sobě bude zakázáno hromadné sledování ohňostroje na vyhlídkové věži Space Needle v Seattlu. Plány se naopak neruší ani neomezují v Las Vegas, kde očekávají před silvestrovskou nocí přes 300.000 návštěvníků.

Video  Ohňostroj z Václaváku 2020: Takhle se rozzářilo noční nebe nad Prahou  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa