31. prosince 2021 • 12:56

Silvestrovské derby 11:4 pro Spartu, řádil Matějovský i Lafata. Dal 5 gólů

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
36
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po roční pauze si mohli fanoušci vychutnat tradiční Silvestrovské derby, i když kvůli koronavirovým opatřením jen díky televiznímu přenosu. V zápase internacionálů nad 35 let Sparta prodloužila svou silvestrovskou neporazitelnost se Slavií vysokým vítězstvím 11:4, pod které se podepsali zejména pětigólový David Lafata se skvěle hrajícím Markem Matějovským, jenž sám vstřelil hattrick a byl zřejmě nejlepším hráčem. Veteráni nad 45 let pak předvedli vyrovnanou partii, která skončila remízou 5.5.



Sparta měla v derby internacionálů nad 35 let na 2x25 minut papírově silnější sestavu i s dvěma stále aktivními ligovými hráči Matějovským a jabloneckým Tomášem Hübschmanem.

Slavii vypadlo několik opor, omluvili se například Rudolf Skácel či sportovní ředitel vršovického klubu Jiří Bílek. Letenští od začátku potvrzovali roli favorita a předvedli řadu pohledných kombinací a gólů.

„Aniž bych chtěl, aby to znělo nějak moc povýšeně, aspoň trochu by ten rozdíl měl být ještě vidět. Kluci od nás samozřejmě čekali, že budeme trochu víc běhat. Když to řeknu upřímně, člověk tady samozřejmě nejde naplno a snaží se to odehrát, aby to bylo na pohodu,“ uvedl Marek Matějovský.

Fotbal miluju, vášeň tam pořád je, hlásí Matějovský. Podmanil si Silvestrovské derby
Video se připravuje ...

Sparťanům fungovala především spolupráce mezi Matějovským a bývalým kanonýrem Lafatou.

První jmenovaný se blýskl na konci úvodního dějství povedenou dalekonosnou ranou, kterou upravil na 5:2, po změně stran pak pobavil přítomné chytrým dloubákem přes gólmana Martina Slavíka, jímž zkompletoval hattrick.

Lafata dal tři branky v druhé půli, celkově se trefil pětkrát a byl vyhlášen nejlepším sparťanským hráčem utkání. Za Slavii stejné ocenění obdržel autor dvou gólů Tomáš Pešír.

Sparta si připsala rekordní výhru v Silvestrovském derby, jejím maximem dosud bylo vítězství 9:4 z roku 2017. Slávisté v 90. letech dvakrát porazili rivala o sedm branek.

Góly

Domácí: 2. Zelenka, 10. Lafata, 12. Voříšek, 17. Lafata, 25+1. Matějovský, 31. Matějovský, 32. Lafata, 35. Matějovský, 40. Lafata, 43. Stracený, 50. Lafata

Hosté: 11. Táborský, 20. Pešír, 30. Pešír, 42. Táborský

Sestavy

Domácí: Blažek – Lafata, Stracený, Matějovský, Vidlička, Zelenka, Hübschman, Kučera, Voříšek, Jarošík, Čížek, Flachbart

Hosté: Slavík – Dosoudil, L. Došek, Hyský, Kalivoda, Klinka, Müller, Pešír, Šmíd, Štohanzl, Volešák, Táborský, Ulich, Koubek

Rozhodčí

K. Hrubeš – J. Znovič, K. Mencl

Stadion

UMT Eden, Praha - Vršovice

Hartig zařídil veteránům Sparty remízu

Starší kategorie veteránů se tradičně hrála na 2x20 minut. Bývalí kanonýři Marek Kincl s Vratislavem Lokvencem poslali v úvodu do dvoubrankového vedení Spartu, ale Slavia lépe kombinovala a do poločasu otočila stav. Prosadil se například trenér ligového Liberce Luboš Kozel. V kategorii internacionálů zase nastoupil za Spartu kouč Teplic Jiří Jarošík.

Slávističtí veteráni po změně stran zvýšili a zdálo se, že míří za celkově sedmým vítězstvím v historii. Sparta ale dvěma góly Lukáše Hartiga srovnala a v předposlední minutě vybojovala remízu. Veteráni se rozešli v derby smírně už podeváté z 18 ročníků.

Jaromír Blažek se v brance Sparty v Silvestrovském derby také nenudil...
Jaromír Blažek se v brance Sparty v Silvestrovském derby také nenudil...

 

Vstoupit do diskuse
36

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud