Domácnost

Nejlepší infrazářiče do domu, koupelny, na stěnu či terasu: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

nejlepší infrazářiče
Vytápění je téma, které aspoň občas řešil snad každý. Hledání účinného a zároveň ekonomicky co nejvýhodnějšího řešení se kolikrát podobá dlouhému a ještě překážkovému běhu. Možností a technologií je každopádně k dispozici víc než dost. Stačí si vybrat tu správnou. Jednou z nich je i vytápění prostoru pomocí zářiče infračervených vln. Tato zařízení produkují tzv. sálavé teplo, které má rozhodně něco do sebe. Jak přesně funguje a jaké jsou jeho výhody i omezení si ještě povíme později. V dnešním článku se totiž budeme věnovat právě výběru nejlepšího infrazářiče. Tento alternativní druh vytápění, či spíše přitápění, najde uplatnění v nejrůznějších prostorách. Nejen vnitřních. Jak si však stojí po stránce ekonomické či praktické při srovnání s dalšími topidly? A jaké parametry je potřeba sledovat při výběru? To vše nás dnes bude zajímat. Kromě toho se v krátkosti zaměříme i na cenové relace anebo významné výrobce těchto specifických topidel.

Velkou výhodou je, že sortiment infrazářičů je opravdu velký. Vybírat navíc můžete z modelů v nejrůznějších cenových relací – od několika stovek až po mnoho tisíc. Zvolit lze i různá konstrukční provedení a samozřejmě především nejrůznější výkonnostní varianty. Infrazářič může být velmi dobrým pomocníkem pro specifická místa i způsoby použití. Například na terasu, chatu či do koupelny, ale i ledaskde jinde. Vždy je ale třeba vybírat vhodný model s ohledem na způsob a náročnost použití.

V našem průvodci najdete nejdůležitější informace o technických i praktických vlastnostech těchto zařízení. Nejlepším pomocníkem při výběru však může být i názorný příklad. Proto jsme pro vás sestavili i žebříček nejlepších a nejlépe hodnocených modelů, které jsou v současnosti k dostání. Významnou pomoc vám před nákupem mohou poskytnout i uživatelské a odborné recenze infrazářičů. Dozvíte se, jaké mají lidé přímé zkušenosti s konkrétním výrobkem. A s jakými mouchami se případně prodejce nesvěřil. Tyto recenze jsou však často značně subjektivní a je třeba brát je s jistou rezervou.

Nejlepší infrazářiče na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1Veito CH1800RE
Náš vítěz, nejlepší
✔️ Využívá karbonovou technologii
✔️ Výkon ve 4 stupních: 900, 1200, 1500 a 1800 W
✔️ Pro vnitřní a venkovní provoz
✔️ Vybaven dálkovým ovládáním
📌 od 6800 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2VeGA G2-200KY - 2KW s dálk. ovl.
Oblíbený model, na stěnu
✔️ Pro vnitřní a venkovní provoz, stupeň krytí IP65
✔️ Pro plochu cca 15-17 m2
✔️ 3 stupne regulace výkonu
📌 od 3900 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Bravo B-4673
Nízká cena, do koupelny
✔️ 2 stupně výkonu
✔️ Polohovatelné topné rameno
✔️ Okamžitě příjemně hřeje
📌 od 700 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4blumfeldt Heat Guru Plus
Nejlepší infrazářič na terasu
✔️ Infračervený ohřívač s karbonovým topným tělesem
✔️ Vysoký tepelný výkon
✔️ Pohodlné ovládání pomocí dálkového ovladače
✔️ S časovačem do 9 hodin
📌 od 5300 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5blumfeldt Goldflame Deluxe
Nejlepší plynový infrazářič
✔️ Plynový ohřívač na terasy, verandy nebo venkovní aktivity
✔️ Integrovaný elektrický zapalovací systém
✔️ 360° FireView přes kulatý válec
📌 od 8700 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6Klarstein Wonderwall 72
Infrapanel
✔️ Pro vysoce efektivní vyhřívání místnosti do 14 m2
✔️ Bez rušivého provozního šumu
✔️ Bez zahřívání, ohřívá okamžitě
✔️ Moderní funkcionality
📌 od 3400 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze

Jak vybrat infrazářič

Na co všechno se při výběru infrazářiče zaměřit a podle jakých parametrů vybírat? Velmi důležité je ujistit se, že právě infrazářič bude optimální volbou do daného prostoru. K tomu je třeba znát vlastnosti, specifika, princip i výhody a nevýhody této technologie.

Stěžejním technickým parametrem je poté příkon. Výrobci pro lepší představu uvádějí i maximální plochu, kterou zářič zvládne obstarat. Samozřejmě je podstatné i materiálové a konstrukční provedení, rozměry, krytí (vhodnost pro venkovní použití), bezpečnost, hmotnost a případné další specifické možnosti či funkce.

jak vybrat infrazářič

Proč si pořídit infrazářič a jak funguje

Infrazářiče představují specifickou variantu či alternativu konvenčních topidel. Nejde o nijak složitou technologii. Srdcem zářiče je topné těleso, které se rozehřívá na velmi vysokou teplotu a produkuje infračervené vlny. Výsledkem je sálavé teplo, které se šíří od zářiče.

Toto teplo ohřívá především objekty okolo – nikoli samotný vzduch. To je de facto hlavní rozdíl oproti většině ostatních topidel, které zvyšují teplotu vzduchu. Infrazářiče jsou zpravidla zařízení napájená elektřinou, existují i však i plynová topidla produkující infračervené vlny.

Výhody sálavého tepla

Má ale sálavé teplo nějaké výhody? Tento typ tepla lze připodobnit k horskému slunci nebo otevřenému ohni (táboráku). Je pocitově velmi příjemné, protože vás zahřeje, ale nevysušuje vzduch, nevíří se a nepřepaluje ani prach či jiné patogeny. Tento druh topidel proto velmi ocení i alergici či astmatici. Teprve od ohřátých objektů se následně zahřívá celý prostor. Zdravotně jde o velmi přínosný druh tepla.

Další výhody spočívají například v rovnoměrnějším rozložení tepla. U konvenčních topidel stoupá teplo vzhůru ke stropu. Infrazářiče taky jsou pak ideální pro lokální ohřev. Vytápějí především konkrétní prostor, který je využíván.

Většina topidel vytápí celý prostor a značná část tepla navíc uniká okny, skrz špatnou izolaci apod. Výhodou infrazářičů je i poměrně velmi rychlý nástup tepla. Na druhou stranu akumulace tepla je minimální. Po vypnutí zářiče dochází k rychlému snižování teploty.

Kam se infrazářič hodí?

Běžné infrazářiče představují především volbu pro vytápění specifických prostor nebo přitápění. Není běžné využívat tento typ topidla jako primární zdroj vytápění domácnosti. Zářiče jsou naproti tomu ideální například do pracoven, dílen, koupelen či například garáží. Lze je použít taky v rekreačních objektech, jako jsou chaty či zahradní domky. Silnou pozici mají, pokud jde o vytápění venkovních prostor. Například zahrádek restaurací, teras, pergol a tak podobně.

Typy topného prvku

Topný prvek je nejdůležitější součástí infrazářiče. Využívá se přitom několik technologií. Ty se vzájemně značně liší a použitá technologie zásadně ovlivňuje nejdůležitější vlastnosti topidla.

Quartzové topidlo

Tento typ topného prvku využívá wolframová vlákna jako v klasické žárovce. V quartzové topné trubici však funguje v uzavřeném halogenovém cyklu, který zvyšuje efektivitu a životnost. Samotná trubice bývá z křemenového skla, které propustí maximum záření. Zrcadlová plocha za topidlem má účinek umocnit. Topný prvek (resp. vlákno) dosahuje teplot až 2 200°C.

Quartzové zářiče produkují velmi krátké vlnové délky a dosahují nejvyšší sálavosti. Produkují velmi intenzivní teplo, ale na poměrně malé ploše. Quartzové topidlo je vhodné tam, kde je třeba velmi rychlý nástup intenzivního tepla. Hodí se na terasy, do garáží, koupelen, na zahrádky, do pracovních hal apod. Životnost topného prvku je však ve srovnání s jinými spíše nižší.

Keramické topidlo

Využívá se chromniklový topný prvek v keramickém obalu. Teplota tělesa dosahuje stovek stupňů (300 až 900°C). Intenzita tepla a sálavosti je nižší než u quartzových topidel, plocha sálání je ale větší. Tento typ topidel lze efektivně využívat i v běžném obytném interiéru jako sekundární nebo i primární zdroj energie. Je to dáno i nulovým vyzařováním světla a často velmi estetickým zpracováním v podobě elegantního panelu. Poněkud pomalejší je rozehřívání, ale vyšší je akumulační schopnost.

Halogenové topidlo

Jde o křemíkovou trubici s chromniklovou spirálou. Teplota dosahuje 600 až 1000°C. Oproti quartzovému zářiči je teplo méně intenzivní, ale prohřívá se větší plocha. Jde o jeden z nejpoužívanějších typů. I díky snadné instalaci a poměrně univerzálnímu použití. Obecně se hodí pro ohřev menších místnosti (dílny, koupelny,…) i venkovních prostor.

Karbonové topidlo

Zářiče s karbonovou technologií nabídnou poměrně vysokou intenzitu sálání. I když stále nižší než quartzové. Vyšší je ovšem životnost a efektivita. Vyzařují středně dlouhé vlny. Ohřívá se středně velká plocha. Relativně rychlý je nástup účinku, ale velmi rychlé je i odeznění tepla. Použití je poměrně univerzální.

Hliníková topidla

Tento typ topidla dosahují spíše nižší tepelné účinnosti a více se ohřívá i vzduch. Toto řešení je vhodné zejména do interiérových prostor. Pomalejší je nástup účinku (v řádech minut), ale větší je taky akumulace po vypnutí. Výhodou je i nulové světelné vyzařování.

infrazářič přes noc

Který typ topidla do interiéru a který do exteriéru?

Do interiéru a pro vytápění běžných obytných místností se hodí především dlouhovlnné typy topidel se střední až nižší intenzitou záření, nižší teplotou topného tělesa a spíše větší plochou sálání, vyšším podílem ohřevu vzduchu, ale nižším světelným vyzařováním. Patří sem zejména keramické a hliníkové modely.

Halogenové a karbonové modely jsou poměrně univerzální. Intenzita je vysoká, nástup výkonu rychlý, plocha sálání střední až větší. Hodí se do většiny interiérových, ale i exteriérových prostor. Do exteriéru jsou však skvělou volbou quartzová topidla s velmi intenzivním zářením, vysokou teplotou tělesa a rychlým nástupem účinku.

Srovnání topidel dle životnosti

Pokud jde o životnost, v průměru by si zřejmě nejlépe vedla karbonová topná tělesa. Průměrně vydrží 10 tisíc hodin práce. Na druhém místě by se umístil hliník, následují halogenová a keramická topidla. Se zhruba 5-7 tisíci hodinami práce jsou na tom relativně nejméně dobře quartzová tělesa.

Produkce světla

Infrazářiče jsou zařízení určená k vytápění. Obvykle produkují i světlo. Jde o vedlejší, a ne vždy žádoucí účinek. Nejvyšší intenzitu světla produkují quartzové a karbonové tělesa. Tyto infrazářiče se proto hodí především do venkovních prostor a míst, kde nebudou působit rušivě nebo zatěžovat oči. Naopak například na terase může takové světlo vytvořit příjemnou atmosféru.

Do běžných obytných místností či pracoven se však spíše hodí zářiče produkující nízkou (halogenové) nebo nulovou (keramické, hliníkové) míru světla.

Příkon a výkon

Naprosto zásadním parametrem je příkon – čili spotřeba elektrické energie – a reálný tepelný výkon. Z praktického hlediska je podstatné vědět, jak silný zářič potřebujete, abyste obstarali plochu o určité rozloze.

Většina infrazářičů se pohybuje příkonem v rozmezí 700 W až 3000 W. To je důvod, proč nejde o běžnou volbu pro stálé vytápění domů či bytu. Přestože jsou infrazářiče efektivnější než řada jiných, zejména elektrických topidel, stále je spotřeba poměrně výrazná.

A jak výkonný infrazářič pořídit? Počítejte, že na 1 m2 plochy budete potřebovat cca 100 až 300 W pro účinný ohřev. Do hry vstupuje ještě řada dalších faktorů. Zda jde o interiér či exteriér, jaká je výchozí teplota, jaké jsou další podmínky a okolnosti. Samozřejmě i jaká je efektivita samotného zařízení.

Slabší modely kolem 700 až 1000 W využijete spíše pro velmi lokální ohřev. Např. do koupelny, k pracovnímu stolu apod. Modely s příkonem do 2000 W už zvládnou obstarat i plochy o rozloze až cca 20 m2. Silnější jsou vhodné i pro náročnější venkovní použití.

Krytí

Jde o velmi důležitý údaj. Míra krytí určuje, v jakých podmínkách lze zářič použít. Zda v interiéru, exteriéru pod střechou, nekrytém exteriéru…

Krytí se značí písmeny IP, za nimiž následuje dvojčíslí. První číslo ukazuje míru ochrany proti prachu a vniknutím předmětů, druhé míru ochrany proti vlhkosti/vodě.

IP44 lze považovat za minimální doporučenou hodnotu pro použití venku (spíše pod střechou), v koupelně a na jiných místech, kde hrozí styk s vlhkostí a vodou či prachem.

Funkce a zabezpečení

Infrazářiče nebývají nijak zvlášť bohatě vybavené. Některé však mohou nabídnout základní funkce, jako je termostat pro nastavení a hlídání požadované teploty nebo alespoň možnost regulace výkonu v několika stupních. Samozřejmostí by měla být bezpečnostní pojistka proti přehřátí. Setkat se můžete i s časovačem, který umožní nastavit čas provozu zářiče anebo třeba dálkovým ovládáním.

Ceny infrazářičů

Na kolik vás vyjde pořízení kvalitního infrazářiče? Tato specifická topidla se pohybují v různých cenových relacích. Zde jsou tři nejdůležitější kategorie.

✅ Infrazářiče do 2 000 Kč

Solidní výběr různých typů zářičů. Převažují modely pro velmi lokální, vnitřní nebo méně náročné venkovní použití s krytím do IP44. Výkonnostně jde zejména o modely kolem 1000 až 1500 W, ale najdete zde i výkonnější výrobky.

✅ Infrazářiče do 6 000 Kč

Vynikající výběr. Najdete zde nejen velmi výkonné, ale třeba i designové modely, jako jsou elegantní keramické infrapanely vhodné do obytných místností. Vybírat můžete i z výkonnějších venkovních modelů pro náročnější použití.

✅ Infrazářiče nad 6 000 Kč

Velmi výkonné a efektivní zářiče zejména pro náročné venkovní použití. Najdete zde i výběr velmi kvalitních, designových modelů do domácností. Výkon obvykle od 2 000 W výše. Špičkové zpracování i životnost.

Nejlepší značky infrazářičů

Při výběru infrazářiče se zajisté lze do jisté míry orientovat i podle značky. Máme pro vás pár tipů na spolehlivé a ověřené výrobce.

  • Blumfeldt – Velmi populární značka s dobrými výsledky v testech infrazářičů. Jeden z nejprodávanějších výrobců. Výborný poměr ceny a kvality.
  • Klarstein – Tato německá značka nabízí zejména velmi kvalitní, designové infrapanely vhodné do obytných místností.
  • Trotec – Výběr efektivních a výkonných zářičů v cenách od cca 2 500 Kč. Výborná hodnocení v testech kvality.
  • Veito – Velký výběr, ale především vysoké ceny. Na druhou stranu vynikající kvalita. Řešení i pro náročné zájemce.
ProduktInfoHodnocení
#1Veito CH1800RE
Náš vítěz, nejlepší
✔️ Využívá karbonovou technologii
✔️ Výkon ve 4 stupních: 900, 1200, 1500 a 1800 W
✔️ Pro vnitřní a venkovní provoz
✔️ Vybaven dálkovým ovládáním
📌 od 6800 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#2VeGA G2-200KY - 2KW s dálk. ovl.
Oblíbený model, na stěnu
✔️ Pro vnitřní a venkovní provoz, stupeň krytí IP65
✔️ Pro plochu cca 15-17 m2
✔️ 3 stupne regulace výkonu
📌 od 3900 Kč
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#3Bravo B-4673
Nízká cena, do koupelny
✔️ 2 stupně výkonu
✔️ Polohovatelné topné rameno
✔️ Okamžitě příjemně hřeje
📌 od 700 Kč
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#4blumfeldt Heat Guru Plus
Nejlepší infrazářič na terasu
✔️ Infračervený ohřívač s karbonovým topným tělesem
✔️ Vysoký tepelný výkon
✔️ Pohodlné ovládání pomocí dálkového ovladače
✔️ S časovačem do 9 hodin
📌 od 5300 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#5blumfeldt Goldflame Deluxe
Nejlepší plynový infrazářič
✔️ Plynový ohřívač na terasy, verandy nebo venkovní aktivity
✔️ Integrovaný elektrický zapalovací systém
✔️ 360° FireView přes kulatý válec
📌 od 8700 Kč
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
#6Klarstein Wonderwall 72
Infrapanel
✔️ Pro vysoce efektivní vyhřívání místnosti do 14 m2
✔️ Bez rušivého provozního šumu
✔️ Bez zahřívání, ohřívá okamžitě
✔️ Moderní funkcionality
📌 od 3400 Kč
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Číst recenze
0 Sdílení