Herci z Horáckého divadla si zahrají ve filmu o ezoterice v moderním světě

  9:54
Dva nové filmy, které se budou v příštím roce natáčet na Vysočině, finančně podpoří jihlavské hejtmanství. O podporu se úspěšně ucházel celovečerní snímek A pak přišla láska..., který se bude odehrávat na Vysočině a zahrají si v něm vedle Pavly Tomicové i dva herci Horáckého divadla.

Konkrétně půjde o Sáru Venclovskou a Mariána Chalányho. Krajští radní slíbili tvůrcům snímku sto tisíc korun jako podporu.

A pak přišla láska… je druhý autorský snímek režiséra Šimona Holého, který navazuje na jeho debut Zrcadla ve tmě. Ten měl premiéru letos na festivalu v Karlových Varech. Nový snímek by se měl začít natáčet již v lednu příštího roku. Ústřední roli v něm bude mít právě Vysočina, na niž hlavní postavy odcestují.

„Vysočina je dobře známým a důležitým bodem na filmové mapě Česka, a to hlavně díky mezinárodnímu festivalu dokumentů. I díky našim cestám na tento festival jsme objevili kouzlo a vizuální potenciál tohoto kraje. Rozhodli jsme se, že bychom film realizovali právě na Vysočině, která nabízí originální, autentická a neokoukaná místa pro české i zahraniční diváky. Kraj výrazně vytvoří vizualitu celého snímku,“ uvádějí autoři žádosti o finanční podporu.

Chystaný film má být specifický také v tom, že bude založený na herecké improvizaci, i když základní linka příběhu je předem daná. Děj se dotkne témat lásky, ženství, mateřství a zejména manipulace a vlivu ezoteriky v moderním světě. Žánrově se podle tvůrců bude jednat o psychologické melodrama s prvky ironického humoru.

„Šedesátiletá Pavla s dcerou Sárou odjíždějí na víkendový workshop s charismatickou ezoteričkou Terezou. Hned na začátku cesty se ukazuje, že každá z žen má od víkendu jiná očekávání: Pavla chce trávit celý víkend společně se Sárou u ezoteričky, Sára však tarotu a rodovému léčení nevěří a chce spíše objevovat krásy Vysočiny. Výsledek však předčí očekávání a změní matce i dceři jejich životy,“ říkají k ději tvůrci.

Dokument představí motocyklového závodníka

Druhá filmová finanční podpora bude ve výši padesát tisíc korun směřovat na dokončení dokumentárního filmu Plná 6. Snímek sleduje posledních šest let závodní kariéry jednoho z našich nejlepších motocyklových závodníků, žďárského rodáka Kamila Holána. 

Ten se umísťuje na předních příčkách těch nejtěžších závodů na světě. K nim patří například legendární závod Tourist Trophy na ostrově Man, kde ve své kategorii zvítězil. Má za sebou i extrémní závod na vrchol Pikes Peak. Dotáčky exteriérů se budou dělat ve Žďáře nad Sázavou a v okolí.

V minulosti krajští radní filmovou tvorbu již podpořili. V roce 2018 dalo hejtmanství osmdesát tisíc korun na pohádku Čertí brko, která se natáčela na hradě v Ledči nad Sázavou. O rok později činila podpora 190 tisíc korun pro pohádku Princezna zakletá v čase. Natáčela se v lomech u Lipnice nad Sázavou.

„V loňském roce byly podpořeny dva filmy. Jedním z nich byl snímek Slovo, který získal podporu 150 tisíc korun. Dalším byl dokumentární film Bojovníci v odboji a ilegalitě – vzpomínky partyzánů a tam byla podpora 200 tisíc korun,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek.