Herec přitom na sobě nedával nic znát. „Vůbec o tom nemluvil, ale měl šílené bolesti. Ke konci nemohl ani polykat, protože to měl i v krku,” prozradila jeho kamarádka a kolegyně z Národního divadla Luba Skořepová (†93). 

Krutou diagnózu o zhoubném nádoru v těle se Kemr dozvěděl příliš pozdě. „Na našem interním oddělení byl vyšetřován pro delší zažívací potíže a celkovou sešlost. A bylo prokázáno, že je tam vážné onemocnění žaludku,“ prozradil po letech jeho ošetřující lékař doc. MUDr. František Chaloupka.

Rakovina se v těle skrývala. „Při podrobném vyšetření bylo zjištěno, že je to zhoubné nádorové onemocnění žaludku,“ potvrdil doktor.

Od herce dostal jasné instrukce. „Prosil mě, abych mu dal rukoudáním slovo, že mu zaprvé řeknu – jakmile bude jasná histologie – o jakou chorobu se jedná,“ svěřil docent Chaloupka. „Zadruhé, že mu řeknu po operaci, v jakém rozsahu ta choroba byla a jestli jsou nějaké šance na další přežití,“ pokračoval.

Kemr měl ale ještě třetí prosbu. Tu nejdrsnější. „A hlavně za třetí – nebudou-li tyto šance – takže mu řeknu v momentu, kdy se bude blížit konec života, kdy bude jasné, že už je blízko k smrti,“ přiznal lékař v pořadu ČT Příběhy slavných.

Silně věřící herec se smrti nebál. „Jsem na ni připravený,“ tvrdil. Herec si přál zemřít na jevišti Zlaté kapličky. To se mu bohužel nesplnilo. Krátce před smrtí ale ještě stihl natočit své scény ve filmu V erbu lvice (1994), v němž ztvárnil šíleného mnicha. Filmaři mu postavili komůrku přímo v nemocnici! Josef Kemr zemřel 15. ledna 1995 v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze pod Petřínem.

VIDEO: Plachý herec Josef Kemr: Co o něm řekly Bohdalová, Skořepová a Maciuchová?

Video
Video se připravuje ...

Plachý herec Josef Kemr: Co o něm řekly Bohdalová, Skořepová a Maciuchová? 

Fotogalerie
48 fotografií