Že je politik směšný, ještě není politická satira, míní komentátor Jindřich Šídlo

Jak těžké je v současné České republice dělat politickou satiru, když mnohé výstupy vrcholných politiků leckomu mohou připomínat parodii už v originále? Přesně na to se ptá silvestrovské Téma dne na Českém rozhlasu Plus. „Politici se parodují sami,“ konstatuje teatrolog Vladimír Just se vzpomínkou na lánské ministerské schůzky prezidenta Miloše Zemana sedícího ve vitríně. „Kvalitní humor se s nekvalitní politikou velice dobře váže,“ míní.

TÉMA DNE Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského | Zdroj: Twitter Jiřího Ovčáčka

„Jeden z nových ministrů (Jozef Síkela, STAN) se nedostavil, protože měl koronavirus a já nechápu, proč tam prostě neumístili dvě krabice,“ komentuje Just a dodává, že pak by šlo o rozhovor mezi dvěma krabicemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak těžké je v současnosti v Česku dělat politickou satiru, když mnohé výstupy vrcholných politiků leckomu mohou připomínat parodii už v originále?

Seriózní komentátor i politický satirik Jindřich Šídlo ze serveru Seznam Zprávy má teorii, že satira je pouze jiná forma politického komentáře: „Jsem pouhý dělník, nikoliv teoretik humoru. Satira je jenom pokus o to, aby se lidé smáli vážné věci.“

Přesto je prý neustále překvapován. „Že je politik směšný, ještě není politická satira. Podstatou politické satiry je s pokusem o to být legrační komentovat závažné děje,“ říká Šídlo.

Politikům se většinou nechtěně stává, že vzbuzují úsměv, ostatně mezi českými politiky je podle komentátora málo těch, co mají smysl pro humor. „Nechat zesměšnit politika tím, že mluví, je taky možnost a někdy to funguje. Ale pak tam chybí náš autorský vklad,“ tvrdí.

Podle Nory Fridrichové, která moderuje 168 hodin na České televize, politici sledují, kdy se objeví v televizi. Je to pro ně údajně bod navíc„Počítají s tím a někdy o to i stojí,“ říká o humorných situacích, které se v pořadu objevují v rubrice Malostranské korekce. 

„A když je to v humorné situaci, které lidé milují, tak jsou to body dva,“ vysvětluje, proč úlohu v Malostranských korekcích, satirické součásti pořadu, často kvitují.

Jak složité je nakreslit karikaturu politika? Poslechněte si celé silvestrovské Téma dne Martiny Maškové a Jana Burdy. Jeho hosty byli teatrolog Vladimír Just, politický komentátor Jindřich Šídlo, moderátorka Nora Fridrichová a Štěpán Mareš, autor satirického komiksu Zelený Raoul.

Jan Bumba, Martina Mašková, marz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme