Štědrovečerní pohádka na televizní obrazovce: Jak si nevzít princeznu

Štědrovečerní pohádka na televizní obrazovce: Jak si nevzít princeznu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Co by to bylo za Štědrý den, kdyby chyběla nová česká pohádka? Dočkali jsme se jí i letos a už posedmé ji pro tento slavnostní den připravil režisér Karel Janák podle scénáře Petra Hudského.

Pohádky nás provází ve vánočním čase celý život a pamětníci si určitě vzpomenou, s jakým nadšením všechny děti (a nejen ony) na Vánoce čekaly právě kvůli pohádkám, protože to bylo jediné období, kdy se tyto filmové poklady na obrazovkách objevily.

Dnes už je situace jiná a pohádek je po celý rok tolik, že už přestaly být vzácností. O to těžší je najít takovou, která by se osvědčené klasice vyrovnala. Letos se o to pokusil modernější pohádkový příběh, kdy je princezna výrazně emancipovanější a více akční než ve starých oblíbených příbězích.

Na co se v pohádce můžeme těšit

Ústřední dvojici tvoří Marek Adamczyk (na úvodní fotografii s režisérem Janákem) jako princ Leopold a Anna Fialová v roli princezny Josefíny. Jejich osud ovlivní tři sudičky, které si zahrají herecké legendy: Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Naďa Konvalinková. Ty by měly diváky především pobavit vzájemným soužitím. A jen tak mimochodem se postarají o předpovězení osudu mladé dvojice. Jejich řemeslo ale trochu drhne. Princezna ani princ se zrovna do svatby nehrnou a zpočátku to vypadá, že si nejsou ani moc sympatičtí. Přemýšlí, jak se ze svatby vykroutit a napadne je vrátit se zpět do minulosti a zabránit sudičkám v jejich předpovědi. Ta vznikla v okamžiku, kdy se princ Leopold narodil a povedené sudičky mu hned do vínku dali sudbu, že si vezme princeznu ze sousedního království. Takovým osudem byli samozřejmě jeho královští rodiče nadšení. Jejich moc vzroste, polnosti se zvětší a každý ví, jak je život snadnější, když jsou sousedské vztahy na dobré úrovni.

Začali tedy malé princátko pěkně připravovat na den, kdy se naplní věštba a neponechali nic náhodě. Už od dětství ale bylo jasné, že princ a princezna jsou z jiného těsta a rozhodně se nedá mluvit o náklonnosti. Jak se z princátek klubali dospělí lidé, začali si rozumět pouze v jedné věci. Jak se postavit osudu a vyhnout se domluvenému sňatku.

Naděje jim svitla, když zjistili, že pomocí čarovných hodinek, které sudičky mají, to s návratem do minulosti bude hračka a zmaření svatby by mělo být pohádkově snadné.

Ale jak už to v pohádkách chodí, něco v plánu nevyšlo a mladí lidé svým neuváženým zásahem do minulosti způsobí katastrofu. A budou se muset hodně snažit, aby následky svého nepovedeného činu napravili. A možná u toho zjistí, že svatba není to nejhorší, co by je v životě mohlo potkat. Necháme se překvapit, jak to všechno dopadne a zda si sudičky nechají líbit, že je někdo chtěl obelstít.

A pokud dáváte přednost osvědčeným pohádkovým příběhům, určitě si připomenete i nejslavnější pohádkový příběh s Libuškou Šafránkovou v roli Popelky nebo vás pobaví naprosto neodolatelný anděl Petronel v obou dílech Anděla Páně. Z dalších pohádek se chystá Čertí brko, Korunní princ, Dvanáct měsíčků, O vánoční hvězdě nebo Hodinářův učeň.

A co o hraní v pohádkách říkají známí herci?

 

Zdroj: