Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
1. ledna 2022 17:54
Čas čtení 0:54
Ivan Koribanič

Děti v Anglii falšovaly výsledky covid testů. Trik mezi sebou sdílely na TikToku

Děti v Anglii falšovaly výsledky covid testů. Trik mezi sebou sdílely na TikToku
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
ZAJÍMAVOSTI TIKTOK
Uložit Uložené

Jeden z profilů zaměřený na tento podvod měl více než 20 000 followerů.

Nealkoholické sladké nápoje. Přesně ty používaly anglické děti k falšování domácích samotestů na koronavirus. Používaly například pomerančový džus nebo Coca Colu. Díky tomu, že na test nakapali jeden z těch nápojů namísto roztoku k tomu určených, jim test vyšel pozitivně. Děti se tak vyhnuly chození do školy, píše UNILAD.

Návod dokonce mezi sebou sdílely na platmofrmě TikTok. Jeden z účtů, který se vysloveně zaměřoval na tento trik, měl přes 20 000 followerů. 

Poté, co se tato videa stávala stále populárnějšími a rozšířenějšími, je TikTok smazal. „Naše pokyny pro komunitu jasně uvádějí, že odstraňujeme jakýkoli obsah, který zahrnuje dezinformace v souvislosti s onemocněním Covid-19,“ uvedl mluvčí TikToku.

Dodal, že od vypuknutí pandemie se platforma snaží šířit relevantní informace. Podle generálního tajemníka Asociace vedení škol Geoffa Bartona se podvodu zúčastnila jen velmi malá část studentů.

Jedna z liverpoolských škol napsala rodičům, aby je varovala před podvodem. „Vyzýváme rodiče, aby zajistili, že testy nebudou zneužívány. Žákům, kteří se zajímají o chemické pokusy a reakce, doporučujeme, aby se o ně více zajímali na hodinách chemie ve škole,“ napsal Barton.

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 14:00

Látky z dezinfekčních prostředků na ruce, jahody, Coca Cola a dokonce i kečup mohou vést k pozitivnímu výsledku testu. To ovšem podle stránky Full Fact neznamená, že tyto výrobky obsahují koronavirus.

Pozitivitu testu má na svědomí samotná kyselost látek. „Je velmi nepravděpodobné, že test, je-li použit správně, ukáže zavádějící údaj,” stojí ve stanovisku.

Domů
Sdílet
Diskuse