Čerstvá novoroční nadílka z Netflixu

Čerstvá novoroční nadílka z Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
První den v roce si určitě zaslouží to nejzajímavější, co můžete na Netflixu najít. Určitě stojí za připomenutí film, který nevidíte v televizní nabídce čtyřikrát do roka.

Taxikář (Taxi Driver)

Právě 1. ledna přichází na Netflix mistrovský kousek z roku 1976 režírovaný Martinem Scorsesem podle předlohy Paula Schradera. Tyto dva muže seznámil Brian De Palma a hned vznikl nápad na film. Režisér se nechal inspirovat trochu stylem Alfréda Hitchcocka. Schrader se nechal inspirovat deníky Arthura Bremera, který zastřelil prezidentského kandidáta George Wallaceva v roce 1972 a také životem Lynette Fromme, členky Mansonova kultu, která se pokusila v roce 1975 zavraždit prezidenta Geralda Forda a byla odsouzena na doživotí.

Schrader v jednom televizním pořadu uvedl, že scénář napsal asi za 14 dní a zúročil v něm i své velice drsné životní zkušenosti.

Herec Robert De Niro si po získání hlavní role udělal taxikářskou licenci a každou volnou chvíli jezdil po New Yorku, aby získal zkušenosti. Poslouchal načtené deníky Arthura Bremera a učil se přízvuk ze středozápadu. Zhubl 16 kg.

Film měl směšný rozpočet 1,9 milionu dolarů a herci si sami snížili honoráře, aby se mohl projekt realizovat. De Niro dostal 35 tisíc dolarů.

Hudbu k filmu složil Bernard Herrmann a protože krátce poté zemřel, film byl věnovaný jeho památce.

Hvězdičkou filmu byla dvanáctiletá Jodie Foster. Její účast ve filmu tohoto charakteru vzbudila celou řadu vášnivých debat. Mladá herečka musela podstoupit psychologické testy, aby se zjistilo, že na ní natáčení nezanechá psychické následky. Hrála totiž dětskou prostitutku. Mnohem později herečka prozradila, že ji přístup k natáčení některých scén nebyl příjemný a nedostávala ani jasné pokyny od režiséra. Ten spoléhal na to, že děvčeti vše vysvětlí De Niro. Tak se stal vlastně jejím mentorem a má obří podíl na tom, že se stala herečkou.

Americký filmový kritik Roger Ebert film označil za jeden z nejlepších filmů, jaké kdy viděl.

Taxi Driver je peklo od úvodního záběru taxíku vynořujícího se z oblaku páry, až po vrcholnou scénu zabíjení, při které se kamera konečně začne dívat dolů.

Uznávaný magazín Rotten Tomatoes k filmu uvedl:

Toto mistrovské dílo Martina Scorseseho je stejně působivé jako přesvědčivé a Robert De Niro je zde v nejlepší životní formě.

Film si vysloužil 4 nominace na Oscara (2 z nich získali De Niro a Foster), 2 nominace na Zlatý glóbus a ze 7 nominací na britské ocenění BAFTA získal 3 ocenění (3 si odnesla Foster jako Nejlepší herečka ve vedlejší roli a Nejslibnější nováček). Martin Scorsese si odnesl Zlatou palmu z Cannes IFF.

Rozhodně se na příběh taxikáře Trevise a jeho zjizvené duše podívejte.  

 

Zdroj: