Premier League - souhrn 21. kola: Chelsea - Liverpool 2:2

01.01.2022, 15:28, aktualizováno 03.01.2022, 20:27
Komentáře a souhrny
Mateo Kovačić (© AFP)
Šlágr mezi Chelsea a Liverpoolem nabídl čtyři branky a konečnou remízu 2:2. Leeds porazil přímého konkurenta v boji o záchranu z Burnley. Vyhrály i Brentford a Brighton. West Ham United si poradil s Crystal Palace a posunul se o bod za čtvrtý Arsenal, jenž neudržel nadějně rozehraný duel s Man City. United nestačili na Wolves...

Manchester United - Wolverhampton Wanderers 0:1

03.01.2022 18:30

Góly: 82. João Moutinho

Manchester United nezvládl domácí souboj s Wolverhamptonem a padl 0:1. Vlci byli lepším týmem a o své výhře rozhodli osm minut před koncem, z Old Trafford si všechny body vezou poprvé od února 1980.

První poločas žádnou atraktivní podívanou nenabídl a více práce z obou brankářů měl překvapivě David de Gea. Ve dvanácté minutě ho poprvé prověřil Daniel Podence, o chvíli později vyslal povedenou ránu Rúben Neves a španělský brankář konečky prstů vytěsnil míč na rohový kop. Red Devils tahali za kratší konec a ve 35. minutě jejich defenzíva jen přihlížela, jak hlavičkoval těsně mimo Raúl Jiménez.

Domácí se připomněli až po hodině hry, v 67. minutě našel Matić ve vápně zcela osamoceného Fernandese a Portugalcova bomba rozezvučela břevno. Cristiano Ronaldo následně míč do sítě dostal, při centru Bruna Fernandese se ovšem nacházel v ofsajdu a branka tak platit nemohla.

Čtvrthodiny před koncem bylo vyrovnáno na nastřelené brankové konstrukce, k trestnému kopu se postavil Romain Saiss a podobně jako Fernandes trefil břevno. Na rozdíl od protihráče ho to ovšem nemuselo mrzet, jelikož hosté nakonec dokázali gól dát. Klíčový moment utkání přišel v 82. minutě, odvrácený míč si za hranicí pokutového území zpracoval João Moutinho a zacílil přesně k tyči - 0:1.

Manchester United za celý zápas vyprodukoval jenom dvě střely mezi tyče a tu druhou si schoval na samotný závěr. V šesté minutě nastavení kopali domácí trestný kop a Fernandes ho zahrál velmi dobře, bohužel pro něho i červenou polovinu Manchesteru se ale vyznamenal brankář José Sá.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Liverpool FC 2:2

02.01.2022 17:30

Góly: 42. Mateo Kovačić, 45+1. Christian Pulisic - 9. Sadio Mané, 26. Mohamed Salah

Střetnutí mezi Chelsea a Liverpoolem nabídlo fantastickou podívanou, která nezaujatého diváka prostě musela bavit. K vidění byly celkem čtyři branky, hra v obrovském tempu a maximálním nasazení a samozřejmě také některé sporné výroky hlavního rozhodčího. Liverpool se ještě v první půlhodince dostal do dvoubrankového vedení, které ale domácí v závěrečné pětiminutovce dokázali smazat. A protože druhé dějství už další vstřelenou branku nepřineslo, rozešly se oba týmy smírně, z čehož mají určitě radost hlavně fandové Manchesteru City.

Vstup do utkání měla lepší Chelsea, která se museli obejít bez útočníka Lukakua, kterého manažer Tuchel pro nedělní duel vyřadil z kádru. I tak si ale The Blues vypracovali herní převahu a mohli se i rychle dostat do vedení - odkop Alexandera-Arnolda totiž zblokoval Havertz a míč se odrazil k Pulisicovi, který byl sám před brankářem Kelleherem. Americkýkřídelník však jakoby nevěděl, co s míčem udělat, načež jeho nepřesvědčivý pokus o kličku hostující brankář zlikvidoval.

Na druhé straně vyrobil první ze série chyb Chalobah, jenž nabídl míč Manému, který naservíroval přihrávku do šance Salahovi, toho ale vychytal brankář Mendy. Mladý zadák Chelsea si ale nedal pozor ani o chvíli později, když se místo jednoduchého odkopu pokusil balón odhlavičkovat, čehož využil Mané, který se okamžitě ocitl sám před Mendym. Jednoduchou kličkou ze hry vyřadil i domácího brankáře a prudkou ranou poprvé rozvlnil síť.

Vyrovnat mohl o chvíli později Alonso, jeho volej však mířil pouze do diváků za brankou. Naopak podruhé udeřilo na druhé straně, když kompletně zaspala celá levá strana domácí defenzivy. Za tu si zaběhl kanonýr Salah, udělal si kličku směrem k brankové čáře a prudkou ranou na bližší tyč zvýšil vedení hostů.

Třetí trefu mohl po laciné ztrátě Pulisice přidat znovu egyptský útočník, tentokráte jej ale na poslední chvíli zablokoval stoper Chalobah. Chelsea se dostala do velkého útlumu, z něhož ji až z ničeho nic vysvobodil záložník Kovačić. Volný přímý kop Alonsa totiž brankář Kelleher vyboxoval jen na hranici vápna, kde padající list z voleje napálil Kovačić a s pomocí tyče balón dostal do sítě.

Svěřence Thomase Tuchela to nakoplo a ještě do poločasu mohli skóre otočit, nejprve se po přihrávce Kantému podařilo z vyložené pozice vyrovnat Pulisicovi, v nastaveném čase se pak po úniku Havertze dostal k dorážce Mount, jehož zakončení z krkolomné pozice minulo tyč hostující branky jen skutečně o vlásek.

Druhá půle už nenabídla tak bláznivou podívanou, ačkoliv si utkání i nadále udrželo vysokou úroveň. Jako první se v nadějné pozici ocitl Diogo Jota, jehož prudkou ránu brankář Mendy vyrazil, všemu ale předcházel ofsajd. O chvíli později se neprosadil ani Mané, jehož ránu vytěsnil domácí gólman na roh.

Na druhé straně se po centru Alonsa dostal k zakončení na penaltovém puntíku Pulisic, jeho projektil ale Kelleher parádním zákrokem zneškodnil. A po hodince hry mohl s ukazatelem skóre pohnout ještě Salah, který se z dobrých 35 metrů opřel do míče a Mendy měl pořádné starosti, aby balón vytlačil alespoň na rohový kop.

Až v posledních dvaceti minutách se na Stamford Bridge začal hrát pomalejší, strukturovanější fotbal. Oba manažeři sáhli do svých sestav a posílili střed pole, čímž hru o nějaký ten rychlostní stupeň zpomalili. A protože žádné další velké příležitosti už nepřišly, dospělo toto strhující klání k zasloužené dělbě bodů po výsledku 2:2

Více informací k zápasu

Brentford FC - Aston Villa 2:1

02.01.2022 15:00

Góly: 42. Yoane Wissa, 83. Mads Roerslev - 16. Danny Ings

Brentford porazil v duelu 21. kola Premier League Aston Villu. Hosty poslal do vedení už na začátku zápasu Danny Ings, jenže ještě před přestávkou vyrovnal Yoane Wissa a ve druhé půli obrat dokonal Mads Rasmussen.

Danny Ings se do první větší šance dostal už ve dvanácté minutě, jenže jeho střelu dokázali domácí obránci zablokovat. O čtyři minuty později už však hostující útočník síť rozvlnil. Důležitou roli sehrál i Buendía, který se ve středu hřiště uvolnil parádní otočkou a poté ukázkovou přihrávkou vyslal Ingse, který se křižnou střelou na zadní tyč tentokrát nemýlil.

Poté, co ve 33. minutě hlavička Yoane Wissovi úplně nesedla, se dokázal ve 42. minutě prosadit a vyrovnat skóre zápasu. Rasmussen ustál na pravé straně tlak od obránce a našel ve středu hřiště Wissu, který si míč zpracoval a vyslal parádní ránu levou nohou přesně k tyči. Martínez se natahoval marně.

Ve druhém poločase si oba celky připsali poměrně nadějnou šanci. Nejprve vyslal technickou střelu pravačkou Buendía, ale domácí nakonec mohli zůstat v klidu, protože balon zamířil těsně vedle tyčky. Poté se šikovně uvolnil Onyeka a pálil správným směrem, jenže vynikl gólman Martínez, který míč vyškrábl mimo.

Brentford však zápas dokázal v 83. minutě strhnout na svoji stranu. Po zmatcích v pokutovém území Aston Villy se balon dostal na pravou stranu k Madsi Rasmussenovi, který vyslal tvrdou ránu, kterou ale Martínez dokázal vyrazit. Bohužel pro hosty však pouze zpět na kopačku domácího obránce, který už napodruhé balon do sítě dostal a zařídil svému celku důležité tři body.

Více informací k zápasu

Everton FC - Brighton & Hove Albion 2:3

02.01.2022 15:00

Góly: 53. Anthony Gordon, 76. Anthony Gordon - 3. Alexis Mac Allister, 21. Dan Burn, 71. Alexis Mac Allister

Fotbalisté Evertonu nezvládli úvodní duel letošního roku a ve 21. kole Premier League prohráli na domácí půdě s Brightonem 2:3. Za domácí se dvakrát prosadil Anthony Gordon, za hosty se dvakrát trefil Alexis Mac Alister a jednou Daniel Burn. Toffeess tak mohou litovat neproměněné penalty Dominica Calvert-Lewina z prvního poločasu.

Pro domácí celek začal zápas jako u hororu, protože už ve třetí minutě inkasoval. Veltman poslal do vápna nadýchaný centra a Neal Maupay jej sklepl před sebe. Před Pickfordem se poté objevil Alexis Mac Allister, který už měl poměrně snadnou práci a míč poslal podél domácího brankáře do sítě.

Aby toho na trenéra Evertonu Rafaela Beníteze nebylo málo, přidali hosté ve 21. minutě druhý gól. Po ráně Bissoumy dostal Brighton výhodu rohového kopu, který zamířil na hlavu Mwepy, který balon prodloužil na zadní tyč, kde situaci zavíral Daniel Burn. Na jeho zakončení neměl Pickford šanci reagovat, pouze se mohl zlobit na své spoluhráče, že nechali soupeře úplně samotného.

Naděje vysvitla pro domácí o tři minuty později. To totiž Mwepu poslal ve vápně k zemi Gordona a ačkoliv se nejprve penalta nepískala, sudí si po konzultaci šel situaci prohlédnout na videu. A nakonec usoudil, že Mwepu šel do souboje příliš důrazně a Everton tedy dostal možnost pokutového kopu. Balonu se ujal Dominic Calvert-Lewin, ale poslal jej do desáté řady na tribuně.

Domácí nakonec dokázali snížit v 53. minutě. Anthony Gordon si převzal dlouhý centr na pravé straně a vydal se do středu, odkud vyslal nepříliš nebezpečnou střelu. Naštěstí pro něj do trajektorie míče strčil nohu Adam Lallana a balon tak zamířil na úplně opačnou střelu než gólman Sánchez.

Dvoubrankové vedení si Seagulls vzali zpět dvacet minut před koncem. Maupayův brejk fantasticky zastavil Holgate. Keane ale trestuhodně neodkopl míč do bezpečí a Trossard byl zase zpátky u okraje pokutového území. Mwepu jeho přihrávku patou prodloužil k Alexisi Mac Allisterovi a Pickford se mohl jen ohlédnout za úžasně trefeným volejem zpoza vápna.

Malou naději na bodový zisk si však domácí vykřesali v 76. minutě. Calvert-Lewin byl na středu hřiště zády k bráně, a tak hru roztáhl do pravé strany na Kennyho. Ten poté poslal do vápna parádní centr někam na penaltový puntík, odkud se z voleje podruhé v utkání prosadil Anthony Gordon.

Domácí se ale už do žádné další větší příležitosti nedostali, a tak zůstávají v tabulce patnáctí. Brighton se posunul na osmé místo.

Více informací k zápasu

Leeds United - Burnley FC 3:1

02.01.2022 15:00

Góly: 39. Jack Harrison, 77. Stuart Dallas, 90+3. Daniel James - 54. Maxwel Cornet

Po sérii neproměněných šancí otevřel skóre ve 39. minutě domácí Harrison. Po přestávce sice vyrovnal střídající Cornet, ale po zásazích Dallase a Jamese zapsali hráči Leedsu důležité vítězství 3:1.

Začátek dnešního zápasu se nesl v poklidném tempu, takže první větší příležitosti jsme se dočkali až ve 20. minutě. Raphinho chtěl téměř z poloviny hřiště přehodit vyběhnutého gólmana, ale jeho oblouček se snesl jen těsně nad břevno hostující svatyně. Domácí se dál zastřelovali, když ve velké šanci selhal Raphinha a poté i z blízka hlavičkující Roberts. Ve 39. minutě to už Leedsu konečně vyšlo! Po špatné přihrávce jednoho z obránců Burnley se k míči dostal Jack Harrison. Ten se postupně dostal až do šestnáctky a jeho prudkou ránu vyrazil Henessey, ovšem přímo před sebe, kde se Harrison protlačil k dorážce a na podruhé už hostujícího gólmana překonal.

Do druhé půle poslal Sean Dyche na hřiště útočníka Maxwela Corneta, který měl přinést vyrovnávající zásah a přesně to se v 54. minutě vyplnilo! Francouzský útočník se postavil k rozehrávce přímého volného kopu a svou točenou ránu perfektně poslal zvnějšku kolem skákající zdi tak přesně, že balón skončil přesně u pravé tyče za zády bezmocného Mesliera!

Po následujícím hlušším období se do své další tutovky dostal aktivní Raphinha, ale prázdná branka mu nebyla dost velká. Už o čtyři minuty později, ale domácí skvěle rozehráli rohový kop a po sérii přesných přihrávek dostal Stuart Dallas na hranici vápna míč přesně ideálně proti noze a umístěnou placírkou na zadní tyč nedal Meslierovi šanci.

V nastavení ještě potvrdil zaslouženou výhru Leedsu Daniel James, který si naběhl na vynikající centr a prudce zavěsil.

Více informací k zápasu

Crystal Palace - West Ham United 2:3

01.01.2022 18:30

Góly: 83. Odsonne Édouard, 90. Michael Olise - 22. Michail Antonio, 25. Manuel Lanzini, 45+5. Manuel Lanzini (pen.)

Večerní zápas mezi Crystal Palace a West Hamem nabídl parádní podívanou, řadu velkých šancí, několik nastřelených brankových konstrukcí, pět branek a vítězství hostů 3:2. Ti prožili fantastickou první půli, na jejímž konci vedli již o tři branky, v druhém poločase však nepochopitelně přestali hrát a měli nakonec štěstí, že ze Selhurst Parku odjíždí se ziskem všech tří bodů.

Úvod utkání patřil jednoznačně Crystal Palace, kteří si vypracovali řadu šancí. Hned po 45 vteřinách pálil po přiťuknutí Ayewa záložník Schlupp zblízka do tyče. O pár minut později zase volný přímý kop v podání Milivojeviče skončil jen pár čísel nad hostující brankou. Hosté o sobě dali vědět až po deseti minutách, kdy Coufal vrátil přetažený míč před branku, kde ale zakončujícího Antonia i dorážejícího Benrahmu parádně vychytal Guaita. West Ham se ale přece jenom dostal o pár minut později do vedení, když na centr Benrahmi nejrychleji zareagoval Antonia a zblízka protlačil míč do sítě. Fotbalisté Palace úplně vypadli z tempa a o chviličku později přišel další trest, když míč do ofenzivní třetiny zavezl Rice, přihrávkou na hranici pokutového území oslovil Lanziniho, který si míč přebral a parádní ranou po břevno zvýšil náskok hostí.

Domácí fotbalisté ale nesložili zbraně a po další hezké kombinace a přihrávce Schluppa se ve velké šanci ocitl Edouard, který ale orazítkoval jen břevno. Další příležitost na snížení měl Benteke, toho ale vychytal brankář Fabianski, který zvládl lapit i prudký volej Edouarda. A tak přišel pro domácí celek v nastaveném čase první půle další šok - Milivojevič totiž ve vlastním vápně zpracoval míč rukou, a i když tento přestupek hlavní sudí neodhalil, pozorný asistent u videa jej na ruku upozornil a doporučil mu nařídit pokutový kop. K tomu se postavil Lanzini a zvýšil na 3:0.

V druhé půli však hostující West Ham totálně přestal hrát a ztratil kontrolu nad utkáním. Korigovat mohl už po deseti minutách aktivní Edouard, ten však po přízemním centru nedokázal z úhlu trefit odkrytou svatyni. O moc lépe se nevedlo ani Schluppovi, jehož ránu z úrovně penalty dokázala hostující obrana zablokovat na roh. Branky se tak domácí příznivci dočkali až v posledních deseti minutách, kdy nejprve centr Olise našel úplně osamoceného Edouarda, načež už v nastaveném čase se aktivní Michael Olise postavil k exekuci volného přímého kopu a jeho prudký střílený míč zapadl přesně k zadní tyči Fabianskiho branky. Vyrovnat se však už domácím nepodařilo, a tak Kladiváři zapisují důležité vítězství v poměru 3:2.

Více informací k zápasu

Watford FC - Tottenham Hotspur 0:1

01.01.2022 16:00

Góly: 90+6. Davinson Sánchez

Tottenham pokračuje ve stíhací jízdě za první čtyřkou a pod vedením Antonia Conteho stále neprohrál. V prvním svém utkání v roce 2022 sice nepředvedl žádnou překrásnou podívanou, naopak se po většinu času spíše trápil, díky brance Davinsona Sancheze z nastaveného času však zapisuje těsnou výhru 1:0 a posouvá se na šesté místo tabulky.

Kdo zaspal první poločas, ten vskutku o nic nepřišel. K vidění toho totiž opravdu mnoho nebylo. Watford vystavěl okolo svého vápna betonovou tvrz, kterou fotbalisté hostujícího celku neúspěšně dobývali. Kdykoliv pak svěřenci Claudia Ranieriho získali balón, následoval zpravidla dlouhý nákop do země nikoho, který tak znamenal jen okamžité odevzdání balónu. Tottenham si sice vypracoval možnosti k řadě centrů, jejich provedení však bylo bídné, a proto k šancím nevedlo. Největší příležitost úvodního dějství tak Spurs daroval hrubkou brankář Bachmann, který nepřesnou přihrávkou oslovil Harryho Kanea, který ale z hranice velkého pokutového území minul.

Druhý poločas nabídl přece jenom o něco lepší podívanou. Hezkým sólem ji začal střídající Joao Pedro, který byl kousek před pokutovým územím Tottenhamu podražen a Watford tak měl výhodu volného přímého kopu. Sám postižený se postavil k exekuci, jenže branku vysoko překopl. Na druhé straně se zase střelu Emersona Royala pokusil tečovat Son, balón však nasměroval mimo tři tyče. Dvacet minut před koncem se domácí vehementně dožadovali pokutového kopu, když se po souboji s Llorisem k zemi skácel aktivní Pedro, brankář hostujícího celku však s největší pravděpodobností zahrál balón, a proto nebyla pětka nařízena.

Patnáct minut před koncem měl obrovskou šanci Son, kterého našel krásným pasem Lucas Moura, jenže jeho chytré zakončení dokázal parádním zákrokem vyrazit domácí brankář. Watford ale bezbrankový stav nakonec přece jenom neudržel, už v nastaveném čase se totiž k rozehrávce volného přímého kopu postavil Son a svým prudkým centrem našel hlavu Sancheze, který zblízka rozhodl o vítězství Tottenhamu v poměru 1:0.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Manchester City 1:2

01.01.2022 13:30

Góly: 31. Bukayo Saka - 57. Riyad Mahrez (pen.), 90+3. Rodri

Fotbalisté Arsenalu prohráli po bojovném výkonu v zápase 21. kola Premier League s Manchesterem City 1:2. Domácí přitom vedli po gólu Bukaya Saky, hosté však duel ve druhém poločase otočili díky proměněné penaltě Riyada Mahreze a brance Rodriho. Po hodině hry navíc po druhé žluté kartě zamířil do sprch domácí Gabriel.

Arsenal byl na začátku zápasu rozhodně lepším týmem a podnikal spoustu zajímavých výpadů, až z toho hostující celek vypadal překvapeně. V 10. minutě pak do pokutového pronikl Martin Ödegaard, kterému se pod nohy vrhnul gólman Citizens Ederson. Norský záložník padl k zemi a situaci přezkoumával videorozhodčí. Ten ji však jako penaltovou nakonec nevyhodnotil.

Následný rohový kop už hosté ubránili a sami zamířili na útočnou výpravu. Sterling se sice do vápna proti přesile nedostal, nakonec však roh vybojoval Kevin De Bruyne. Akce pokračovala i po centru a do pokutového území zamířil další pas, který hlavou tečoval Ruben Dias a jeho pokus skončil jen těsně vedle tyčky. Na druhé straně zanedlouho unikal po levé straně Martinelli, jenže se svým během zřejmě tak unavil, že jeho zakončení nebylo pro Edersona hrozbou.

V jednatřicáté minutě se Arsenal dostal do vedení. Na levé straně dostal spoustu místa k postupu vpřed Kieran Tierney, který s míčem prošel skoro až do vápna, a nakonec jej poslal na Bukaya Saku, který se s balon nemazlil a s první jej tvrdou střelou po zemi poslal k tyči. Arsenal byl odměněn za velmi aktivní vstup do zápasu. Ve 39. minutě mohl přidat druhý gól Martinelli, ale jeho technický pokus z pětadvaceti metrů mířil těsně vedle. Martinelli to zkoušel za čtyři minuty po krásném sólo ještě jednou, ale jeho křižný pokus jen prolétl kolem Edersona mimo.

V 55. minutě pronikal v pokutovém území Bernardo Silva okolo Granita Xhaky a portugalský křídelník skončil po jejich souboji na zemi. Hra nejprve pokračovala, jenže zanedlouho vstoupil do dění VAR a situaci si nakonec šel prohlédnout i hlavní sudí k obrazovce. Verdikt byl jasný. Penalta pro Citizens. Balon si na puntík postavil Riyad Mahrez a s klidnou hlavou poslal míč na druhou stranu, než skočil gólman Ramsdale.

Dvě minuty na to mohl jít Arsenal znovu do vedení, jelikož Aymeric Laporte nešťastně nasměroval balon hlavou přímo do své odkryté svatyně. Na poslední chvíli se však hrdinou hostí stal Nathan Aké, který stihl míč odkopnout ještě před tím, než přešel přes brankovou čáru. Ještě v té samé minutě však postihla Gunners úplná katastrofa. Gabriel zbytečně fauloval Jesuse, po druhé žluté kartě vyfasoval červenou a poslal svůj tým do oslabení.

Manchester svého soupeře začal nekonečně obléhat a až na pár nepodařených úniků domácích se usadil okolo pokutového území Arsenalu. Už to vypadalo, že domácí by mohli z duelu vytěžit alespoň bod, když přišla 93. minuta. Kevin De Bruyne poslal od pravé autové čáry nadýchaný centr na Bernarda Silvu, jehož ránu ještě domácí zablokovali. Míč se však odrazil na nohu Rodriho, který jej se štěstím dostal za bezmocného Ramsdalea. Slavící hosté poté dostali od domácích fanoušků solidní spršku nejrůznějšími předměty, ale fotbalistům Citizens to zřejmě vůbec nevadilo. Vyválčili totiž jedenáctou ligovou výhru v řadě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Manchester City21172253:1353
2.Chelsea FC21127245:1643
3.Liverpool FC20126252:1842
4.Arsenal FC20112733:2535
5.West Ham United20104637:2734
6.Tottenham Hotspur18103523:2033
7.Manchester United1994630:2731
8.Wolverhampton Wanderers1984714:1428
9.Brighton & Hove Albion1969420:2027
10.Leicester City1874731:3325
11.Crystal Palace2058729:3023
12.Brentford FC1965823:2623
13.Aston Villa19711125:3022
14.Southampton FC1949620:2921
15.Everton FC1854923:3219
16.Leeds United1947821:3719
17.Watford FC18411322:3613
18.Burnley FC1718816:2711
19.Newcastle United19181019:4211
20.Norwich City1924138:4210
Zbývající zápasy
01.01. 16:00Leicester City - Norwich City
02.01. 15:00Southampton FC - Newcastle United

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (823)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele