Kraj zvažuje opětovnou koupi někdejšího Domu řádových sester v areálu bývalé prostějovské nemocnice

2. leden 2022

Funkcionalistická budova Domu řádových sester, která na první pohled upoutá bílou fasádou a velkými, výrazně modrými okny, stojí hned při vjezdu do areálu bývalé nemocnice na Brněnské ulici v Prostějově.

„Budova je hned při vjezdu do našeho areálu. Původně byla součástí našeho areálu a tím, že bychom ji získali zpátky do našeho hospodaření, tak bychom celý areál zcelili,“ uvádí Helena Vránová, ředitelka Centra sociálních služeb, které v areálu také sídlí.

Olomoucký kraj budovu řadu let vlastnil, v roce 2016 ji ale prodal soukromému investorovi. „Nás to moc mrzí, protože nám to teď chybí. Současný majitel objekt z větší části zrekonstruoval, vybudoval tam nové bytové jednotky. Ty my bychom mohli velmi dobře využít buď jako chráněné bydlení pro reformu psychiatrické péče, nebo jako další pobytové kapacity pro domov se zvláštním režimem,“ říká náměstek hejtmana Ivo Slavotínek zvolený za Spojence – Koalici pro Olomoucký kraj.

Dům řádových sester v areálu bývalé prostějovské nemocnice

Podle Vránové by centrum sociálních služeb využilo i nebytové prostory. „Je zde bývalá kaple, která je velká, takže by se mohla využít pro kulturní a společenské akce pro Centra sociálních služeb. Takové místo nám chybí,“ říká Vránová.

Majitelem domu je brněnské družstvo Home Fit Plus. Jeho předseda, brněnský architekt Josef Holý, na dotazy Českého rozhlasu neodpověděl. „O objekt opravdu máme zájem, s vlastníkem jednáme, v tuto chvíli budeme zpracovávat znalecké posudky na určení ceny,“ potvrzuje Slavotínek jednání o možném odkupu.

Kde bude kraj hledat možnosti k financování? Zjistíte v nahrávce.

autor: tas
Spustit audio