Éra méně bystrých investorů končí. V roce 2022 vydělají znalci účetnictví a milovníci inflace

Akcie budou muset investoři v příštím roce pečlivěji vybírat

Akcie budou muset investoři v příštím roce pečlivěji vybírat Zdroj: ČTK

Akcie budou muset investoři v příštím roce pečlivěji vybírat
Akcie budou muset investoři v příštím roce pečlivěji vybírat.
3
Fotogalerie

Pozvolný sestup nohama na pevnou zem. Tak by se dala v kostce popsat premisa investičního roku 2022. Právě v tomto roce by se totiž měl na obou stranách Atlantiku zadrhnout motor, který poháněl akciové burzy nejen od počátku pandemie, ale už dlouhá léta předtím. Totiž politika levných peněz, či peněz rovnou zadarmo, kterou hlavní centrální banky razily kvůli podpoře svých ekonomik. Politika se ovšem loni vymkla kontrole a probudila spící bestii jménem inflace. Právě její krocení se stane červenou nití investic v letošním roce.

„Rok 2022 dle známých indicií nebude podle všeho rokem akcií, a už vůbec ne rokem dluhopisů. Centrální banky budou totiž až na tristní výjimky utahovat kohouty, tedy zvyšovat úrokové sazby a ještě předtím omezovat nákupy aktiv,“ prognózuje ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. To bude zásadním milníkem v dosavadním investorském příběhu. „Příliv nových peněz na finanční trh pocházejících od intervenčních autorit bude postupně slábnout, přestože zcela nevymizí,“ dodává Horská.

Kde se vyplatí opatrnost

Znalci trhu se shodují na tom, že namísto sázek na burzy jako celek se vyplatí spíše taktika oddělování zrna od plev, takzvaný akciový stock picking. Zatímco jsou totiž významné trhy na obou stranách Atlantiku pohledem indexů poblíž historických maxim, neplatí to zdaleka pro všechny akcie, které zůstávají mnohdy neadekvátně levné, nicméně jsou zapomenuté.

„U řady společností je ohodnocení tak nízko jako v březnu 2020, kdy se čekal pandemický kolaps světa. Vysoké ohodnocení je především u velkých společností, které zaznamenaly vysoký příliv kapitálu,“ uvádí ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak. 

Logické tak bude obezřetné, byť časově náročné pátrání ve „výsledovkách“. „Šikovní portfolio manažeři mohou vybrat skutečně velmi výkonné společnosti s aktuálně nízkým ohodnocením akcií,“ dodává Tomčiak. Výhodou budou silné rozvahy vybraných firem, tedy bez velké dluhové zátěže. Utahování měnových politik pak prostřednictvím růstu úrokových sazeb může přímo pomoci bankám, jejichž akcie ovšem už mají značnou část sázek na toto téma vybranou.

„Zajímavým sektorem zůstávají některé technologické tituly. Musíme však selektovat firmy, které již generují zisky. V prostředí rostoucích úroků se nedaří mladým technologickým firmám, jejichž hospodaření se nachází ve ztrátě,“ předpokládá portfolio manažer Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Komu pomůže inflace

Obecnými výherci roku 2022 mohou být silné byznysové figury těžící z příchodu inflačního prostředí. „Půjde o firmy, které diktují ceny na trhu a mají tudíž výjimečné postavení a slabou konkurenci,“ připomíná Horská s tím, že solidní úspěch přinesou i investice do stále rostoucího segmentu realit. Jak zdůrazňuje ekonom České spořitelny a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru v Bruselu Petr Zahradník, významným investičním momentem budou i veřejné investice. 

„A to zvláště pak ty, které jsou záměrně zacíleny na oživení a na odolnost ekonomik po pandemii a na projekty zelené a digitální transformace,“ zdůrazňuje Zahradník. Ani napřesrok pochopitelně nezůstane stranou faktor koronaviru, ovšem vnímání vážnosti jeho hrozby pro světovou ekonomiku bude vzhledem k trendově vyšší vakcinaci a potenciálnímu příchodu léků stále méně palčivé.

„Předpokládejme, že obavy z omikronu postupně odeznějí. Zároveň bude pokračovat vakcinace a dočkáme se i léků proti covidu. Dařit by se tak mělo firmám ze sektorů zasažených covidem. Například aerolinkám nebo některým hotelovým sítím,“ předpovídá Pfeiler z Cyrrusu. „Jako vhodné sázky na postcovidovou normalizaci bych považoval například firmy jako Walt Disney, Delta Airlines nebo Booking,“ dodává. 

Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Z dalších trendů se mohou investičně vyplácet typicky sázky na udržitelnost. „Zelené dohody zemí budou byznysy napříč kontinenty tlačit ke splňování ekoregulací a cíle snížení uhlíkové stopy v celém evropském regionu a ty se na ně budou muset adaptovat,“ říká ředitel pro investice společnosti Amundi Asset Management Petr Šimčák. 

Lukrativní story může být ovšem i dohánění vyspělých ekonomik těmi rozvíjejícími se s velkým potenciálem mnohdy i překotného rozvoje. A to přes fakt, že loni naopak právě rozvíjející se trhy investory zklamaly. 

Globální HDP jako faktor

„Dařit se bude emerging markets, a to zejména rozvíjející se Asii v čele s Čínou,“ soudí stratég Consequ Michal Stupavský. Rozvíjející se Asie se dvěma ekonomickými obry Čínou a Indií je podle něho reálným motorem světové ekonomiky. „Tento region přispívá k růstu globálního HDP přibližně dvěma třetinami,“ dodává Stupavský. 

Burzovní analytici zmiňují i země jako Indonésie, na druhou stranu zdůrazňují i fakt, že velcí investoři nezapomenou na „staré dobré“ adresy, které vydělávají dlouhodobě, a přitom netrpí volatilitou vlastní rozvíjejícím se trhům. „Hledáme spíše dlouhodobě rozumná řešení. Podle nás k takovým řešením stále patří americké akcie. Oživení v USA je mnohem robustnější než v Evropě a není zde politická nestabilita jako v některých rozvíjejících se zemích,“ zdůrazňuje analytik společnosti Fichtner Tomáš Tyl.