Krása

Víte, který nosný olej používat pro vaši pleť?

Nosné oleje tvoří často základ produktů určených k péči o pleť. Nalezneme je nejen v pleťových krémech, ale také v čistících pleťových vodách nebo třeba v balzámech na rty. Nacházejí použití jako nosiče nebo základní oleje při ředění olejů éterických, před jejich aplikací na pokožku.

Z čeho se vyrábějí nosné oleje?

Pro jejich výrobu se využívají mastnější části rostlin. Patří mezi ně některé plody, semena nebo jádra. Velmi častou surovinou pro výrobu nosných olejů jsou ořechy. Nejčastějšími nosnými oleji jsou kokosový, olivový, mandlový nebo hroznový olej. Jako základ některých kosmetických produktů tvoří také másla – kakaové nebo bambucké. Tyto za studena lisované oleje rostlinného původu se používají především pro ředění esenciálních olejů, které jsou vysoce účinné a při přímé aplikaci by mohly mít, během nanášení na pokožku, negativní vliv. Mohly by způsobit její podráždění nebo dokonce popálení.

Oleje pro různé typy pokožky

Oleje pro pleť smíšenou nebo mastnou volíme spíše lehčí, snadněji pronikají do pokožky. Mezi takové patří jojobový nebo hroznový. Pro sušší typy jsou vhodnou volbou olivový nebo avokádový olej. Mají hustší konzistenci a jsou výživnější. Nejsou vhodnou volbou pro osoby s pletí mastnou nebo aknózní, neboť by mohly časem ucpat póry.

Nosné oleje pro normální nebo smíšenou pleť

Pro tento typ pokožky by mohly být vhodnou volbou oleje kokosový, slunečnicový nebo mandlový.

  • Kokosový olej

Získává se z čerstvých zralých kokosových ořechů, z jejich vnitřní bílé části. Působí jako účinný zvlhčovač pokožky a nalezneme jej jako součást některých pečujících přípravků určených nejen pro pleť, ale také pro vlasy. Obsahuje velké množství antioxidantů a přírodních mastných kyselin. Ty pomáhají změkčovat pokožku.

  • Slunečnicový olej

Obsahuje kyselinu olejovou a linolovou, které podporují hojení pokožky a posilují její kožní bariéru. Je lehký a velmi snadno se vstřebává, nezanechává pocit mastnoty.

  • Mandlový olej

Zjemní a obnoví pokožku.

mandle a olej v misce

Nosné oleje pro mastnou pleť

V tomto případě jsou ideální volbou oleje jojobový, arganový nebo hroznový.

  • Jojobový olej

Obsahují jej kosmetické produkty hydratační nebo určené pro opalování. Je podobný lidskému mazu a prospívá pokožce aknózní nebo mastné.

Nosné oleje pro suchou nebo stárnoucí pleť

Mezi ty se řadí olej šípkový nebo avokádový.

  • Šípkový olej

Získává se ze semen šípku a je bohatým zdrojem kyseliny linolové a olejové. Má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Kromě blahodárného vlivu na pokožku suchou je šikovným pomocníkem v boji proti striím a jizvám.

  • Avokádový olej

Je dokonalým zdrojem mastných kyselin, minerálů, lecitinu a vitamínů A, C, D a E. Kromě suché pokožky jej lze využít i na pokožku popraskanou.

Před použitím olejů

Před prvním použitím jakéhokoli oleje je vhodné provést test snášenlivosti. Tak ujistíme, jak naše pokožka na olej reaguje a zda se neobjeví alergické reakce. Také je dobré si pečlivě prostudovat štítek na lahvičce s olejem. Při používání olejů na obličej je potřeba se vyhýbat některým místům – především kolem očí a nosu. Zde je pokožka velice citlivá.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button